Friss topikok

  • atomgoa: igen, ez is egy lehetséges olvasata a dolgoknak, de - persze elvi síkon - onnan is lehet nézni ezt... (2013.07.08. 18:58) 5 indok, amiért idegesítő vagy a Facebookon
  • Elar: Mi 2 hete voltunk a sebészeten. Semmi nem változott, ugyanaz a rendszer. (2011.03.07. 09:59) SZTK, bazdmeg!
  • Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: @Lámpavas: lassan mondom, hogy talán te is megértsd: tehát H-A-Z-U-D-SZ! Ha azonos szolgáltatási s... (2010.11.04. 19:52) Ébresztő Magyarország!
  • Sön: Kérdés:Hogy létezik,hogy a legtöbb könyvelő csak a vállalkozó oldaláról ismeri a törvényeket az al... (2010.09.04. 06:11) Az APEH nem vállalja magáért a felelősséget
  • Sugar Meliton: A rendőrség, a bíróság, az ügyészség és a vörös karhatalmisák révén jelenleg is POLITIKAI ÜLDÖZÖTT... (2008.12.05. 03:29) Foglalod a kurvaanyádat II.

Linkblog

HTML

2010.10.25. 12:07 bplusz

Ébresztő Magyarország!

Címkék: politika hatékonyság orbán magyarország különadó

Szép napokat él az ország: a svájci frank mindjárt 200 alatt, nagy ívű kormányzati tervek és akciók, miközben természetesen mit csinál a magyar véleményvezér: panaszkodik és károg: úristen, mi lesz akkor ha ránk  hárítják a nagy multik az Orbán-féle különadót.

No, hát elárulok egy titkot: a különadó valóban nem más, mint burkolt megszorítás azon emberek számára, akik nem tudják kontrollálni saját fogyasztásukat. Áthárítják ránk a multik és több lesz a telefonszámla? Drágább lesz az élelmiszer? Tessék kevesebbet telefonálni, vagy jobban odafigyelni, hogy honnan és miket vásárolunk. Tessék kicsit tudatosabban élni, nem pedig a tévéreklámokat és a médiashitet inputként használni hétköznapi beszédtémákra és siránkozni azon, hogy mennyire is rossz nekünk ebben az országban.

És pont ez a különbség talán a klasszik gyurcsányi megszorítások és a mostani különadók között: ha még át is hárítják ránk a mélyen tisztelt multik, itt legalább megvan a választásunk, hogy saját fogyasztási szokásainkon aszerint változtassunk, hogy ebből a lehető legkevesebbet érezzünk meg. Igen, Tisztelt Magyarország, tessék felfogni, hogy mérethatékonyság van. Ha sok a telefonszámla, tessék belépni apa vagy anya vállalati flottájába, ott legalább a szolgáltatónak a hétköznapi behajtás sem akkora nyűg és költség, mint a 0 Ft-ra részletre megvásárolt készülékekes magán előfizetéseknél. Több lesz az élelmiszer? Tessék akkor nagybevásárlásokat csinálni és nem a benzinkúton, vagy a sarki kisboltban venni minden nap a kaját, sokszoros árréssel.

Merthogy szép és jó a kapitalizmus, meg a fogyasztói társadalom, de lassan kurvára észre kéne venni, hogy mindennek van egy egyenlege. Ha többet eszel, mint mozogsz, elhízol. Ha többet költesz, mint keresel, eladósodsz. Ha többet fogyasztasz, mint termelsz, akkor a társadalom parazitája vagy (tisztelet a kivételeknek természetesen). Ha pedig többet panaszkodsz, mint teszel a dolgok jobbá tételéért, akkor viszont megérdemled a sorsodat.

407 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://bplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr602397117

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Végre! Észrevettek minket! 2010.10.26. 07:52:43

Nahát! Orbánék észrevették, hogy ami ingyen van és működik, az jó? Roncsprogram a motorosoknak, dugódíj helyett egy mozdulattal közlekedési reform, és kórházi kezelés helyett a balesetmegelőzés támogatása. Túl szép, hogy igaz legyen?...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.10.25. 20:19:56

"Ha többet fogyasztasz, mint termelsz, akkor a társadalom parazitája vagy"

Jujuj, vigyázz mert jönnek a toleranciabajnokok és lerasszistáznak...

szita szita péntek 2010.10.25. 20:24:59

Ébresztő blogger!
Nem csak az a kérdés, hogy áthárít-e, hanem az is, hogy ő (no meg azok is, akiket ez az extra adó most nem érint) az elkövetkező időszakban e miatt a váratlan és egyoldalú szabad rablás miatt kockázatos befektetési övezetnek fognak minket tekinteni. Az ilyen helyeken meg a normálisnál nagyobb hasznot kell realizálni, hogy mégis megérje a buli. Átért? Ez a lépés az élet MINDEN területére ki fog hatni, minden drágább lesz, mindenhol csökkenni fog az alkalmazott létszám. Vili? Másik kérdés, hogy itt most nem csak arról kell beszélni, hogy plázacica díjcsomagot vált, vagy esetleg kevesebbet telefonál, hanem bezony arról is, hogy a 70 fölötti egyedül élő szomszéd nénike kikapcsolta a gázkazánt és szenet hord és az egyébként is pici házában csak a konyhát fűti, mer' így nem kell minden nap fáznia, csak minden harmadikon! Nem, nem a levegőbe beszélek, ez a rögvaló. Te nem itt élsz?

septem 2010.10.25. 20:33:52

a telefonon érdemes, a minőségi élelmiszeren és étkezésen viszont nem szabad spórolni. szerintem.

egyébként örülök, hogy nem közvetlenül adóztatnak. mi (a családom) jobban járunk így. gyanítom, hogy mindenki így van ezzel, csak a bukott párt tagjai nyüszítik meg hápogják tele a netet.

Jacques de Molay 2010.10.25. 20:34:23

@szita szita péntek: igen, igazad van, akkor emeljük inkább az adókat akkorára, hogy egyrészt alig marad a zsebben, illetve senki sem fogja befizetni, akinek egy fikarcnyi lehetősége van rá.

septem 2010.10.25. 20:36:15

a szomszéd néni szomorú sorsa vajon már a bankadó hozadéka?

irónika 2010.10.25. 20:36:26

Tehát a Fidesz fogyasztási adót vetett ki, melyet látszólag a multikkal fizettet meg. Szerintem gerincesebb azt mondani, hogy két évig 27% az áfa. Oszt jónapot. Igaz akkor a zemberek fizetik meg az árát, most meg nem, legalábbis nem úgy látszik. Ez az Orbáni politika. És ez az ember a CNN kamerájába azt merte mondani, hogy sose hazudott az embreknek, az agyam megáll.

atomgoa 2010.10.25. 20:38:55

"Ha többet fogyasztasz, mint termelsz, akkor a társadalom parazitája vagy"

ez országokra is igaz? magyarország a világ parazitája lenne? a fenti gondolatmenet szerint mindenképp, és ezzel nem is értek egyet.

Jamesboci 2010.10.25. 20:39:12

@Jacques de Molay:
sokkal egyszerűbb: DD
mindenki fizessen be 50000 forintot.

ámbátor 2010.10.25. 20:41:22

A feleségem tanít, nem termel : parazita. A három gyerekem tanul, nem termel: parazita. Szüleim, anyósom, apósom nyugdíjasok, nem termelnek: paraziták.
A blog szerzője meg hülye.

eszkep 2010.10.25. 20:42:12

Nevetséges, hogy megy a rettegés az Index-en, a "beépítik az árakba" címmel, de azt azért megvárom, hogy az egyik multi a különadó miatt árat emel, mondjuk a karácsonyi hajrá előtt, vagy akár után.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.10.25. 20:46:24

Asszonyéknál kitalálták, hogy ha a Zorbán megadóztatja őket, akkor fizetéscsökkentés. Végülis mi a fenének kapjanak többet az egykulcsos adóval, jó nekik a mostani nettó is... Csak közben majd mindennek megy fel az ára, ugyanabból a pénzből.

fagzal 2010.10.25. 20:47:20

Igen, ez a szuper, mindenki fogyasszon kevesebbet!

Persze ezzel kevesebb lesz az adóbevétel is, de az nem baj, mert akkor majd megemeljük az adókat még jobban. Igaz akkor majd még kevesebbet kell fogyasztani, és kevesebb lesz az adóbevétel, de nem baj, mert...

FairMike 2010.10.25. 20:47:51

Gondolom, a "kedves" szerző nagyon sokat tesz (személyesen) a dolgok jobbá tételéért...
Kívánom neki és a családjának, hogy éljen évekig száraz kenyéren és vízen, hátha úgy mindenkinek jobb lesz.

Jacques de Molay 2010.10.25. 20:48:33

@Jamesboci: ez mondjuk nem lenne rossz ötlet, kár, hogy ez csak 50 milliárd, ami, hát édeskevés.

hivatásos naplopó 2010.10.25. 20:48:39

nem feltétlen lesz drágulás pl telkomm terén, de fejleszteni sem fognak, szépen lemaradunk, árak meg maradnak az égben. igen az égben, nézzétek meg egy nyugati szolgáltató készülék és percdíjait...

errrrrrrrrr 2010.10.25. 20:49:18

nem annak lesz rossz, aki kevesebbet tud majd telefonálni. hanem annak, aki eddig is alig bírta kiizzadni a napi 15 deka párizsit. csóringerek, nyugdíjasok, munkanélküliek, stb.
magyarázzam még?

Gáborom 2010.10.25. 20:50:55

Az Index, ( és nyúlványai ) amióta létezik az új kormány, azóta támadja.
Nem lenne ez baj, ha az előzővel is ennyire méltánytalan és ízléstelen lett volna.
De így, kilóg a lóláb....
Pofázni könnyű, pláne a szokásos "én tudom a tutit" stílusban, de tenni sokkal-sokkal nehezebb.
Mi lenne, hogy pro és kontra is olvashatnánk, de nem: csak egy irányból!
Csak azt nem tudom, hogy ez egy pártos irány, vagy csak a szokásos bulvár-féle jajgatás.
A posztolónak igaza van abban amit ír, nem nagy felfedezés, de magam is tapasztalom, hogy sok szegény ember a sarki kisboltban vesz ezt-azt, ahelyett,hogy arrébb menne kicsit és olcsóbban vásárolna.
persze nem általánosítok de tapasztalom.

irónika 2010.10.25. 20:51:51

@eszkep: Miért szerinted mit tesz? Adott egy multi. Hetekig, hónapokig, lehet évekig számolnak, hogy hol érdmes pénzt befektetni. Kockázatot elemeznek, azt kijön nekik Mo. Itt vannak 6-8-10-15 éve a befekteteéseik részben vagy egészben megtérül és venné ki a hozamot, mert ő olyan, hogy azért csinálja az egészet. Majd jön Viktor és a hozamának egy részét vagy egészét elteszi zsebre. Csak úgy, mert Viktor azt hiszi, ez neki jár. Ha csak az idén lenne, lehet, hogy bekönyveli, de pontsan tudja, hogy lesz jövőre is, meg 2012-ben és utána ki tudja milyen címen veti ki ismét? Ha nem építi be az áraiba nem lesz miből kifizetnie. Nem azt mondom, hogy ezt azonnal megteszi. Nem, lépésenként. Először csak 0,5%-t, majd még egy kicsit és így tovább. Az akciók megmaradnak, csak a többi termék drágul és csak egy kicsit.
Aki azt gondolja, hogy a kiskereskedelmi forgalamzásból az állam úgy vesz ki 30Mrd-ot, hogy az nem jelenik meg az árakban, az még soha nem irányított semmilyen kiskereskedelmi egységet. A versenyen kívűl az áramiat a költségek határozzák meg. Vagy olcsóbban kell vennem - azaz tovább paszírozom a beszállítókat, vagy drágábban kell adnom.

irónika 2010.10.25. 20:53:26

@Jacques de Molay: Az bizony 500 Mrd, met még 10 és nem 1 millióan lakjuk ezt a hazát.

atomgoa 2010.10.25. 20:57:17

bocs, a cikk egészére nem reagáltam, csak egy kiragadott mondatra, ami nem fair:

szóval én azt szűröm le a cikkből, hogy ne legyünk türelmetlenek, jó irányba haladunk, csak még egy kicsit húzzuk össze magunkat, takarékoskodjunk és költsünk megfontoltabban.

én úgy látom, ezt mondják a magyar kormányok a magyar embereknek legalább 15 éve (előtte nem emlékszem, arról nem mondok semmit) aki eddig nettó 70-80-at vitt haza (és jövőre már csak 67-77-et fog az "azonnali, nagyarányú adócsökkentés" eredményeképpen) az eddig sem a shell kúton itta az espressot hanem megvette a budget-gazdaságos kávét és otthon lefőzte kotyogósban. és ha telefonálnia kellett, akkor egy visszahívó sms-t küldött. és ha a gyereket egyetemre akarta küldeni, akkor többet költött mint amennyit termelt, tehát parazitáskodott....nekik mit javasolsz?

félreértés ne essék, ezzel nem állítottam azt, hogy rossz irányba haladunk

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.10.25. 20:59:37

@irónika: igazad van...
szegény multi :((( mi lesz vele? :(( ez szörnyű...

septem 2010.10.25. 21:01:51

@irónika: eddig is emelkedett minden. folyamatosan. ezek a jövőbe láthattak!

az meg hogy orbán zsebre vágja a pénzt... én azt hallottam, hogy arra kell neki, megvegye belőle gábor adriai villáját. te mit hallottál? kokszra költi?

Jacques de Molay 2010.10.25. 21:02:00

@irónika: ja tényleg, bocs. Akkor meg elég lenne a hiány kb. felének betömködésére :-)

TottaKár 2010.10.25. 21:03:37

a rettegőknek üzenem:

igen, lehet kevesebbet telefonálni
ha kivonul egy áruház vagy bank mi lesz? -semmi, majd vásárolunk illetve bankolunk máshol mert marad elég

ha meg esetleg nem lenne akkor majd csinál a magyar ember boltot mint azelőtt

kérdés:
Ti akik most itt hisztiztek, miért tartjátok fontosnak a multik védelmét? A multi idejött, az első években csillagászati haszna volt. Most a "fogyasztók" meg kérnek ebből egy kicsit vissza. Csak az igazi parasztoknak fáj h most visszavesznek némi zsét a multiktól.

1. példa az Erste Ausztriában 150-200millió eurós bírságot kapott, és befizették aztán nem csuktak be.
2. példa az EON profitja 5000milliárd forint. Ebből kér a magyar állam 50-et.
Nem döglenek bele...

De ti csak nyüszítsetek tovább sötét ebek

Színes Géza 2010.10.25. 21:05:35

Vegre itt az evek ota vart adocsokkentes, le vannak szarva a rinyalok.

redriot77 2010.10.25. 21:06:42

@errrrrrrrrr: ennyi. Onnatól kezdve hogy nyáron shortoltak a zemberek pénzével, magyarázhatnak bármit. Vagy valaki azt hiszi hogy Kósa véletlenül böfögte el magát? És mikor estére a piac megnyugodott kissé, akkor másnap Szíjjártó ugyancsak véletlenül erősítette meg az előző napi marhaságot?

irónika 2010.10.25. 21:08:17

@wmiki: Ki a francot érdekel a multi. Én csak azt mondom, ahogy gondolkodik. Felőlem csődbe mehet az összes, bár csak éhesebbek jönnek helyette, de mind1. A lényeg nam az, hogy ez neki jó e vagy sem, hanem az, hogy ki fizeti a révészt és nekem nincsenek kételyeim, hogy mi fogjuk, mert nincs más aki fizesse, ahogy a bankadó is begyűrűzik majd, meg a közüzemi szolgáltatások is drágábbak lesznek, meg persze a telefondíjak mérséklése is megáll majd egy időre. Aki azt hiszi, hogy a 3 telco cég között nincs egyeztetés bizonyos szintig, az is naív.
Tényleg komolyan elhiszitek, hogy ez a lózung amit a nyakunkba kaptunk Viktortól így fog megvalósulni? Amit eddig letettek az aztalra az cak egy csepegős máz, cirkusz van meg kenyér, de párizsira meg vajra nem futja.
Munkaadó vagyok tudom, az össze bérköltésgemen semmit nem változtat, hogy 1%-kal mérséklik az SZJA-t. A nettó bér 121,5%-át fizettem eddig egy alkalmazott után, azután majd 120,5%-t fogok. Ez lenne az egyszeri nagyarányú adócsökkentés?

szita szita péntek 2010.10.25. 21:09:27

@Jacques de Molay: No, ezt most nagyon nem értem, hogy hogyan kapcsolódott a kommentemhez, de ha már kesztyű, akkor vegyük fel!

Amikor a ZOOrbánék átvették a stafétát, akkor arra számítottam, hogy a költségvetés titokban tartott hatalmas fekete lyukairól fognak mesélni sokat, egyszerűen azért, mert ez az érdekük. Ehhez képest olyanokat kommunikáltak, hogy őket is meglepte, de nincs "csontváz a szekrényben", illetve, hogy a költségvetés, ha szűkösen is, de tartható. No kérem szépen ehhez képest ez a hirtelen nagy inkasszó eléggé indokolatlannak tűnik. Legalábbis (szerintem) nem ér annyit, mint amekkora kárt csinált.

Mit mond a kormány? Asszondja: Nekem pénz kell, de nincs. Elveszem onnan, ahol van! Hmmm... Nyilván, ha majd ott nem lesz, ahol most elvesz, akkor betenne oda, nyilván... Lényeg, a lényeg: Állam bácsi hirtelen, egyeztetés nélkül különadót vet ki. Befektető bácsik meg megijednek, mer' aszondják, hogy "Aztak*rva Petya! Hát ezt lehet? Hát ilyet lehet? Huvazze! Én meg már tisztára aszittem ez itt olyrópa! No, a legközelebbi üzemcsarnokunkat mégisinkább egy nyugodtabb helyen épíccsük fel, mondjuk a csecseneknél!" És lőn. Állambácsi zsebe hirtelen megtelik, ami jó. Az már ugye rosszabb, hogy a vagyon legrosszabb gazdája az állam. Mit ne mondjak, 100 Ft pályázatra fordított lóvéból kb 40, ha hasznosul. A többit elviszi a rendszer működtetése, illetve a perverz elvárások. No, de ezt egyenlőre hagyjuk. Ezt a lépést valahogy le is kell kommunikálni a jónép felé, mer' a hülyéje még aszt hinné, hogy az állam bácsinak elment a maradék józan esze. No, akkor jól jön, hogy egyébként is rombolni kell a Jobbik érvrendszerét - mivel is lehetne másképp, mint ha mi magunk is így érvelünk? Jól megaszondták: mocskosrohadtkizsákmányolónemzetközinagytőkekurva. No ez már elég indok is. Aham. (Egy túrót!) Mondjuk megnézhetjük azt is, hogy az elvonások kiket sújtanak leginkább. Itt mondjuk feltételezzük, hoyg simán át lesz hárítva a többletköltség, mint ahogyan valszeg át is lesz... Aszondja:
- Nagy bótok: No ki vásárol ott? No ki? Hát csak nem a szegényebb réteg és az alsó középosztály? Debezony!
- Energia szektor: Ezt használ ugyan mindenki, de a szegényebb háztartások költségvetésében arányaiban jóval nagyobb tételt jelent -> ők jobban fognak szívni.
- Távközlés: Mint az energia, csak kisebb súllyal.

Nézzük, hogy kinek lesz jobb? Hááát, tudod nekem két gyerekem (szal elvileg a kedvezményezettek közé tartozom) de akár hogy számolok csak nem jön ki, hogy jövőre nekem jobb lenne... Mondjuk nem csökken a jövedelmem, az igaz, de nőni sem nő...

Mi kellene/lehetett volna e csinálni? Jogos a vád, hogy a nagy áruházláncok különböző pénzügyi trükkökkel kiviszik a hasznot. Nyilván azért teszik, mert itt kéne többet adózni utána nem? Nem hülyék azok. No, akkor tegyünk lépéseket a kiskapuk bezárására. Mondjuk ahhoz gondolkodni is kell, az igaza, meg aztán nem is hoz 1 hónapon belül 60 milliárdot, de legalább vállalható eszköz!
Energetikai szolgáltatók esetében meg minimum álságos, hogy még az áthárított teher is többletbevételt fog hozni a későbbiekben az államnak, hisz ugye a nagyobb számnak nagyobb az ÁFÁ-ja is... Egyébként a legtöbb alacsony jövedelmű családnál épp az energia az, ami a legnagyobb terhet jelenti. Nem ezt kellene piszkálni...
Tömegkommunikáció: Mit bánom én, piszkálják! A napi betevő internetemre valahogy csak futja tán.

Mihez nem nyúltak: Az állam költekezései. Na jó, a képviselői létszámot lefelezték, az igaz, de lássuk be ez nemzetgazdasági szinten egyszerűen nem tétel. Nem azt mondom, hogy csökkenteni kell az állami alkalmazottak számát, mert - ellentétben a többséggel - én úgy hiszem, hogy ott is dolgoznak,nem csak lábat lógatnak. Azt viszont hiszem, hogy azért kellenek ennyien, mert túl összetett szabályrendszert kell alkalmazniuk. Le kéne egyszerűsíteni pld. aztán jöhet a leépítés.
Nem nyúltak az élősködő lakossághoz sem. Per pill. azokat vámolják leginkább, akik keveset keresnek és nem azokon akarnak spórolni, akik degenerált tenyésztelepeket üzemeltetnek a megélhetésért. Ja, az szavazókba kerülne? Lehet.

Huhh, de össze-vissza dumáltam! Remélem a lényeg azért átmegy.

Nephin 2010.10.25. 21:10:50

@TottaKár: aha, aztán nehogy úgy járjunk, mint az a bizonyos bezárkózott, megoldjukegyedül/nekünknemkellsenkitőlsemmi-ország... (gyk. északkal kezdődik és koreával végződik a neve). Bár a párt már itt is alakul... :D

Nephin 2010.10.25. 21:11:40

@Színes Géza: az adócsökkentés, aminek hatására kevesebb lesz a fizetésem. Gratulálok.

Bmw 2010.10.25. 21:13:41

@eszkep:
Körbe kell nézni a tetykoba ,elég rendesen mentek fel az árak.
As orbán meg ugyanolyan mint a gyurcsány.
Tán egy suliba jártak.

pcmci 2010.10.25. 21:13:44

azért a "lehet kevesebbet enni b+" tanács befért volna még a blog profiljába ahogy elnézem...

irónika 2010.10.25. 21:14:14

@TottaKár: A franc retteg. Csak nam vagyok naív.
Egyébiránt melyik piacon keresett az EOn 5000 Mrd-t? A magyaron? Ne viccelj velem! Akkor meg mit keversz össze adatokat. És még egyzser mondon nem érdekel a multi érzése, az érdekel mit fog tenni. Ha eddig is megsarcolt minket, akkor gondolod, hogy pont egy ilyen adó fogja kedvét szegni? Álszentség és álnaivitás. Ideje lenne Viktor seggéből kimászni, lejönni a Disney-land mézes-mázos maszlagáról és reálisabban látni a jelent.

Goompah 2010.10.25. 21:15:42

"nem a benzinkúton, vagy a sarki kisboltban venni minden nap a kaját, sokszoros árréssel."

Hajjaj, mit fogsz te ezért kapni!

Leonard Zelig 2010.10.25. 21:18:37

Ez a nap eddigi legbutább blogposztja, pedig egyet-kettőt olvastam ma...

Baszkikám 2010.10.25. 21:19:21

@Gáborom:

Gáboromgáborom
Ez tipikus fityiszes nézőpont a sajtó pártatlanságának hiányosságairól.
Nektek ugyanis csak a Hír TV vagy a Magyar Nemzet az autentikus hírforrás, ahol valóban viszonylag kevéssé kritikusak a jelenlegi kormány működésével szemben, ami nektek nyilván tetszetős, hiszen megnyugtat titeket, hogy igen, mégiscsak remekül mennek a dolgok, a sok komcsi libsibibsi multiseggetnyaló gazdasági elemző károgása ellenére.
Nagyon régóta rendszeres olvasója vagyok a Zsindexnek, számomra úgy tűnt, mintha az előző kormányok regnálása idején is mindig rávilágítottak volna, az akkor országmegváltó reformoknak feltüntetett bénázások gazdaságot torzító, a gondokat meg nem oldó, csak tovább mélyítő mivoltára.
Megvolt az a pro és kontra, ahogy most is megvan.
A kevés "pro"-ra is felhívják a figyelmet, arról nem tehetnek, hogy ilyen kevés van belőlük.

eleve lehetetlen 2010.10.25. 21:20:38

@hivatásos naplopó: Akkor mégiscsak méltánytalanul drágák Magyarországon és lesz miből befizetniük a különadót.

pcmci 2010.10.25. 21:23:57

@TottaKár: "2. példa az EON profitja 5000milliárd forint"

2,2mrd euro volt a 2009-es árbevétele az eonnak Magyarországon (81,8mrd euro az egész világon). ebből hogy a faszomba hozol ki 5000mrd huf profitot?

Kivlov 2010.10.25. 21:24:31

igazad van, koma! végre egy nem libsi-s*ggnyaló írás!
és még az egykulcsos SZJAról nem is szóltál.
még a segélyek 2 kézzel szórását + a korai (kamu)nyugdíjazást szüntetné meg Orsós, rá is szavaznék 2050ig...

blokkos 2010.10.25. 21:28:10

@Bmw: Suliba nem, de a KISZ-be!

Bikli néni 2010.10.25. 21:29:09

@TottaKár: Abba azért belegondoltál, hogy a bankoknál meg a multiknál hány ember dolgozik? Fütyülök arra, ha a multik _pofátlan_, a fogyasztóikat _igazságtalanul _megkopasztó _bevételét adóztatják meg. Arra már kevésbé, ha emiatt egy bank vagy nagy cég összecuccol, és emiatt százak, ezrek kerülnek az utcára.
Sőt, arra se fütyülök, hogy ha csak a legnagyobb rabló OTP-t meg a ledrágább fosch CBA-t fogom tudni választani. Pedig a bank meg a bolt nagyjából egy célt szolgál nálam: hogy tudjak vacsorázni.

Mondom mindezt úgy, hogy a "cikkhez" igazodva flottás telefonom van, keveset telefonálok, és életemben egyszer nem vettem benzinkúton kaját, mert az olcsóbb hiperbe járok nagybevásárolni. Mondjuk, ha lenne autóm, amivel megállhatok ott, akkor se vennék.

FairMike 2010.10.25. 21:29:39

Eddig azért okoskodtak egyesek, mert nem a sarki kisboltban vásárolnak a népek, hanem a multiknál. Most meg az a baj, hogy az ember jó drágán vásárol a sarki kisboltban??? Mi vaaan? Tiszta hülye, aki nem normális...

zellerlevél 2010.10.25. 21:30:47

@szita szita péntek:

"- Nagy bótok: No ki vásárol ott? No ki? Hát csak nem a szegényebb réteg és az alsó középosztály? Debezony!
- Energia szektor: Ezt használ ugyan mindenki, de a szegényebb háztartások költségvetésében arányaiban jóval nagyobb tételt jelent -> ők jobban fognak szívni.
- Távközlés: Mint az energia, csak kisebb súllyal."

A multinál megvett szemétélelmiszert úgyis jobb elkerülni, esetleg elindulhat egy környezettudatosabb, helyben megtermelt árukra irányuló keresletemelkedés - ideje lenne már.

Az energiafogyasztás Mo-on még így is pazarló, a magát legszegényebbnek godnoló családoknál is folyamatosan megy a tévé, működnek az elektromos kütyük.

Távközlés... ne is beszéljünk róla. Az alsósok többségének is van mobilja. Élő, valódi párbeszéd már nincs is.

A multik annyit ártottak már az országnak, hogy elmondani sem lehet. Legfőképpen azzal, hogy hatásukra felgyorsult a magyar gazdaság leépülése, alig van mezőgazdasági termelés, a könnyűipar eltűnt, a szolgáltatások egy része szintén.

Ha itt akarunk élni, akkor itt kell munkát végeznünk, és a haszonnak legalább egy részét itt kell befektetni. Ha itt akarunk élni, akkor minél kisebb környzeti ártalommal kell termelni, nem a világ másik feléről hozni az itt is megtermő zöldséget, az itt is előállítható cipőt, és olyan árut kell termelni, ami javítható, nem a szemetet gyarapítja, hanem a javítása munkát ad megint valakinek... Ilyen szempontból a multiadót csak üdvözölni tudom.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.25. 21:32:18

@Gáborom: Ja, ez a taxissztrájkos cikke is mennyire hiteles.

Az SZDSZ nélkül egy lépést nem tettek volna, az egész arra ment ki, hogy az MDF erőszakot vet be és így ki lehet kényszeríteni egy új választást.

Persze itt a taxisok a hősök.

Kivlov 2010.10.25. 21:34:08

@Anti Anyag:
a taxisok akkor lettek volna hősök, ha bemennek a parlamentbe és felakasztják a féreg antalljóskát az első oszlopra! mondjuk a sorstól megkapta, mi járt neki, nem sokáig húzta, hála az égnek...

Lámpavas 2010.10.25. 21:35:03

A multik az elmúlt 20 évben egész KKE-ban hülyére keresték magukat, szabadrablásos vadkapitalizmus ment, semmi nem gátolta a harácsolásukat, annyit kerestek, amennyit nem szégyeltek. Az anyaországhoz képest alacsony munkabérek, irreálisan magas árak, adókedvezmények, szabályozás hiánya, minden, ami egy régió lerablásához kell.
Most ebből kellene egy elhanyagolható részt visszaadni a társadalomnak.
Nem kell árat emelniük, nem kell elbocsátaniuk, mert bőven ki tudják fizetni. Az hogy a könyvelésben veszteséget mutatnak ki, egyszerű trükkök százai.

Linkas 2010.10.25. 21:35:15

Kedves Blog író.
Te tényleg nem itt élsz, te nem tudod hogyan lehet egy négytagú családot havi 230 ezer nettoból a felszínen tartani, persze nagyon jó a tudatos vásárlás, én is szeretnék monjuk biotejet inni, de akkor csak harmad annyi tejet ihatnék. Szóval hiába akarok tudatosan vásárolni mikor kénytelen vagyok olcsón. De rólad eszembe jutott Maria Antoinette híres- hirhedt mondása. Mikor megkérdezte a minisztert, hogy miért tüntet a nép a miniszter közölte: nincs kenyerük. Mire a királynő: "Nincs kenyerük? Akkor egyenek kalácsot."

Jacques de Molay 2010.10.25. 21:37:36

@Linkas: biotej? kimész a piacra, és 1 liter házitej, amiben van zsír és tápanyag, stb. 180 forint. helló.

Deneware. 2010.10.25. 21:37:54

De egy hülye poszt. No comment. Minimálbérből mi a faszomat lehet még spórolni ? Kenyér, tej meg csak a multinál van a közelben. Állat...

Goompah 2010.10.25. 21:40:20

@zellerlevél:

"esetleg elindulhat egy környezettudatosabb, helyben megtermelt árukra irányuló keresletemelkedés - ideje lenne már."

"nem a világ másik feléről hozni az itt is megtermő zöldséget"

Szar ügy, de a legtöbb zöldséget még a szállítási költséggel együtt is olcsóbb importálni, mint megvenni a magyar termelő agyonműtrágyázott, olajjal vagy gázzal fűtött fóliasátrában termett drága szarját (persze van számos kivétel).

Azt kell itthon termelni, amit az importnál olcsóbban az importál előállítani. Amit te írsz, az lényegében a nemzetközi kereskedelem tagadása, ami spk jóra még nem vezetett.

Magyar narancs, magyar gyapot, magyar rizs, mi?

Kivlov 2010.10.25. 21:41:53

@Goompah:
ez hülyeség. ilyen erővel a kilo kenyeret is hozhatnánk kínából, mert ott szinte nulla béren + egyéb költségen előállítja a ok sárga.

Goompah 2010.10.25. 21:42:11

@Jacques de Molay: Mutasd már, hol? Persze olyat mutass, ahol kapható is, nem csak ki van írva ez az ár.

Lámpavas 2010.10.25. 21:42:30

Egyetlen multi sem fog kivonulni Mo-ról, mert még az extraadóval együtt is nyereséges ez a régió.

Goompah 2010.10.25. 21:43:04

@Kivlov: Olvastad is, amit írtam? Szállítási költség...

Kivlov 2010.10.25. 21:44:53

@Goompah:
vidéken. 150 termelőtől és veszik is pedig van cba a településen. de pestre is hoznak fel. a corvinnál szokott állni a furgon a blahán... ott már valamivel drágább, de nem 1,5% zsíros műtej, ami megaludni alig akar...

Lámpavas 2010.10.25. 21:44:56

@Nephin: Nekem meg több! Sokkal! :)

zellerlevél 2010.10.25. 21:47:09

@Goompah:

Véletlenül sem kell magyar narancs.

De a látszólag olcsóbb egyértelműen drágább hosszú távon. Nem csak a környezetszennyezéssel, hanem a munkahelyek eltűnésével, a vegyszerezett termék miatti egészségkárosodással is számolni kell, ha gazdaságosságot nézünk.

Ilyen szempontból a multinál vásárolni egyértelműen gazdaságtalan, az egyénnek is, meg a társadalom szempontjából is.

Kivlov 2010.10.25. 21:47:49

@Lámpavas:
ennyi! végre annak adnak, aki 20 éve eltartja az országot, nem kamuminimálbérből furikázik audival...

tölgyes 2010.10.25. 21:48:05

@irónika: Talán emlékszik még arra, hogy úgy 2-3 hónapja a bankadó miatt rettegett.. Akkor azt mondták Önnek: a Nyugat nem tűri -- aztán bevezetik ők is. Azt mondták: nem lesz hitel--- aztán van hitel. Azt mondták a bankok kivonulnak--- nem vonultak ki.. Most is ennyi teljesül a riogatásból. És mi lesz ha egyik másik kereskedelmi lánc kimegy?? Gondolja nem lesz a helyére 1100 jelentkező???

Goompah 2010.10.25. 21:48:37

@Kivlov: Bocs, de Dél-Budáról nem fogok a Blahára menni tejért. Képzeld el, mi lenne, ha nagy hirtelen csak minden tizedik budapesti lakos ott akarna tejet venni.

Ugyan miért nem építenek ki értékesítő hálózatot Budapesten? Ja, mert akkor már semmivel nem tudnák olcsóbban adni a tejet a plusz költségek miatt?

Sákif za morro? 2010.10.25. 21:48:49

Óbazmeg, mekkora egy szaros segglyuk vagy kedves cikkíró! Már megint ez a szűk látókör! Meg az ostobaság. Mi a kurva anyádér' írkálsz?! Nincs értelmesebb elfoglaltságod?! Faszomba má'! Bocsánat mindenkitől a durvaságomért, de mindig kiakaszt a hülyeség.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.25. 21:49:05

Ekkora egy isten barmát, mint az a hülye, aki ezt írta...

Eszem-faszom megáll.

"Ha többet fogyasztasz, mint termelsz, akkor a társadalom parazitája vagy (tisztelet a kivételeknek természetesen)."

Kedves Agyhalott Picsa!

Mindenki, az égegyadta kurva világon MINDENKI, aki a szolgáltatóiparban, a könyvelésen, a HR-ben, vagy az oktatásban dolgozik, esetleg rendőr, vagy orvos, vagy bíró, vagy miniszterelnök, egyszóval mindenki, kivéve a parasztot, meg a trógert, kevesebbet termel, mint fogyaszt, ugyanis a mezőgazdaságban Magyarországon 7 (HÉT) százalék dolgozik (mellékesen ez PONT HÉTSZER ANNYI mint amennyi ember kell oda), az ipar termelő részében pedig még ennél is kevesebb.

Szóval, kedves parazita hülyepicsa, ha tudnád, hogy mi a kurva isten faszáról beszélsz, hogy jó irányba mennek a dolgok, és bár az orbáni álmok még távolról sincsenek kész (hát, még közelről), akkor talán azt is tudnád, hogy az emberek NEM a benzinkúton intézik a nagybevásárlásaikat, hanem abba a teszkóban, amit Orbán megadóztat.

Lámpavas 2010.10.25. 21:50:45

Én sokkal jobban járok a multikra kivetett adóval, mintha a közvetlen adókat emelték volna tovább.
ad1 kizárt dolog, hogy a beszedett adó 100%-át tovább tudják hárítani, mert mindig lesz közöttük legalább egy, aki az ellenkezőjére játszik, és nyer (lsd. játékelmélet)
ad2 ha meg is próbálják továbbhárítani, akkor van lehetőségem kevesebbet fogyasztani (energia, telko) és/vagy megkeresni más beszerzési forrásokat (őstermelők).

rulettes 2010.10.25. 21:51:48

Sokatmondó a cím: Ébresztő Magyarország!
Egyetértek... mármint a címmel.
De hogy gondolkodtok ti akik ezt helyeslitek? Ezeket a cégeket profin vezetik... egész évre terveznek! NEM lehet visszamenőleg teljesen átalakítani az üzleti tervet. Ez a lépés azt jelenti egy teljesen kiszámíthatatlan környezet lett Magyarország. Érdekes hogy a Tesco után második legnagyobb forgalmú cég megússza az adót, a cba, ugyanis ők azt mondják hiába majdnem a legnagyobbak, ők sok sok kis üzlet, nem kell összeadni a forgalmukat. Hmmm. Ügyes.
De ami legjobban felháborít hogy ma fizettem be az áfát, és az jár eszemben ilyen megyges tamás, meg orbán féle jellemtelen nulla emberek veszik fel a fizetésüket az én adómból! Ahelyett hogy úgy ülnének a parlamentben hogy az én javamat is szolgálnák! Nem csak az agymosott fidesz fan-oknak kedvezzenek. Oszt jónapot.

euroszoli 2010.10.25. 21:51:56

Meglehetősen szűklátókörű az a hozzáállás ,hogy a "sarki kis bolt" csakis drága lehet. Nekem is egy olyanom van és sokszor még a multi akciós árait is verem ,nem is beszélve a nem akciósokról. Persze kellenek a multik ,de ki is használják az emberi butaságot és lustaságot. Igenis fizesenek a multik ,kaptak éppen elég adókedvezményt.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 21:52:54

B+! Te ritka ostoba példánya vagy a magyarnak...
Megint épp azokkal baszik ki dicső kúrmányod, akik a legkevésbé tudnak már lavírozni, spórolni...
Szerinted egy tartósan munkanélküli vagy egy nyugdíjas mégis hogy spóroljon, kontrollálja a fogyasztását?
Házunkban lakik egy házaspár: a férfi nyugdíjas, kap kb. 90ezret. Felesége 56-58 éves, munkanélkül maradt egyik napról a másikra. Munkanélküli segélyre már nem jogosult (lejárt a hat hónap vagy mennyi most a max.), szociális segélyt meg nem kap, mert "elég magas" a férj nyugdíja.
Mindehhez távfűtéses, lakótelepi lakás.
Számolgass B+, számolgass!

septem 2010.10.25. 21:54:40

nem akarom nagyon felzaklatni a t. kommentelőket. de be kell vallanom,hogy én, ha tehetem csak magyar terméket vásárolok. minimum mo.-n gyártottat. déli gyümölcsnél és tengeri halaknál kivételt teszek.

kérem ne izgassák fel magukat!

johevi 2010.10.25. 21:54:56

Szép és jó, nyomokban igazságot tartalmaz. De mi van, ha a cég leépít? Nem az a kérdés hogy mennyivel veszel kevesebbet, hanem az hogy egyáltalán miből??? Pont ezek a szektorok akik eddig becsületesen adóztak, foglalkoztattak, most majd elbocsátanak. Aztán a beszállítók.
A beszéljünk kevesebbet, vegyünk kevesebbet meg egyébként teljesen igaz, de örökérvényű, nem megszorítésfüggő.

zellerlevél 2010.10.25. 21:55:36

@rulettes:
(Az ÁFA fizetési határidő nem szerdán volt? Ha késve fizettél, akkor nem a te pénzedből kapták a fizetésüket.) ;)

Lámpavas 2010.10.25. 21:55:57

@tölgyes: És azt mondták, hogy majd áthárítják. Nekem még mindig 2 db. bankszámlám van nulla forint költséggel, úgyhogy nem sok mindent tudtak áthárítani, ellenben most kaptam egy SMS-t az egyiktől, hogy november 1-től 7%-ra emelik a kamatot a látraszóló betétre. :)

Goompah 2010.10.25. 21:56:05

@zellerlevél: Miből gondolod, hogy a magyar termelő nem vegyszerez? Ő talán nem a nagyobb hozamra törekszik? Az ún. biotermékek (na ez is megérne egy misét) áráról nem is beszélve.

Ha van hozzá kedved, kérlek, fejtsd ki, miért drágább az olcsóbb hosszabb távon (ne általában, hanem konkrétan az általad írt összefüggésben), miért egyértelműen gazdaságtalan a multinál vásárolni. Miért érdemes itthon megtermelni olyasmit, amit olcsóbban lehet importálni. A nemzetközi kereskedelem és munkamegosztás nem épp arról szól, hogy a helyi adottságoknak legmegfelelőbb terméket kell termelni mindenhol?

minimalista 2010.10.25. 21:57:49

Az elején gondolkodóba ejtett a blog címe, ugyanis nem találkoztam még vele, B+, mi lehet ez?! A "cikk" (és néhány hozzáböfögés) elolvasása után vált egyértelművé a blog neve: BAROMÁLLAT+.
Gratulálok!

Lámpavas 2010.10.25. 21:57:54

@septem: nem izgatom fel magam. Én déligyümölcsöt és tengeri halat sem veszek. Nagyon finom hazai gyümölcseink és halaink vannak. :)

septem 2010.10.25. 21:59:58

@Goompah: aranyosak a cicák. mennyi megy el viszkaszra/hó?

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.10.25. 21:59:59

És használjátok az ingyenes anonim on-line cash-flow kalkulátort.
www.eloszto.hu

Érdemes!

Anti Anyag (törölt) 2010.10.25. 22:00:13

Hogy be vannak szarva egyesek, ha bezár a multi. Látnátok pld. a máltaiak milyen boldogan élnek nélkülük. Pedig azoknak még saját élelmiszer termelésük sincs.

Kéthavonta egyszer megyek a multihoz épp azért mert nem vagyok gazdag ember, de szeretek igényesen táplálkozni és alapból nem iszom "óccsó" 1.5-ös szlovák tejet és nem eszem csak azért felfújt, tartósítószerrel telenyomott kiflit, mert az 2 Ft-al olcsóbb.

dr kíváncsivagyok 2010.10.25. 22:00:25

Mármint az első hozzászólással :
Te hülye vagy

Jacques de Molay 2010.10.25. 22:02:09

@Goompah: a kistermelői zöldség és hús olcsóbb, mint a teszkós. Pl. mi szinte csak hentestől vásárolunk sonkát/angolszalonnát/tarját felvágottnak a fehérvári úti piacon, 2500 huf egy kiló, de hústartalmát tekintve kb 2x-e a legjobb áruházinak, ugyanis gyakorlatilag nincs benne víz meg állományjavító. Így egy 40 dkg-os darabot (kb 1000 forint) egy hétig eszik egy négytagú család.

Ugyanez igaz a zöldségekre, csak van egy fontos szabály: csak idényzöldséget eszünk. Nyáron nyárit, télen télit (cékla, hagyma, eltett zakuszka, stb., alma) Nyáron nem éri meg paradicsomot importálni a multiknak, télen éri meg, amikor Marokkóban mesterséges fényen és tömény műtrágyán növesztett paradicsomot eszik a hülyéje.

septem 2010.10.25. 22:03:22

@Lámpavas: örülök, hogy ilyen következetes emberek is léteznek. ;)

rulettes 2010.10.25. 22:04:11

@zellerlevél:
De igazad van.. így alakult... hátha nem veszik észre :-)
Tudod eddig nálam nem akartak számlát kérni hogy nem fizet ő áfát gyurcsánynak. Na most én is átveszem ezt a stílust, sajna fizetek de nagyon NEM szívesen. Ha látom hogy illés z, meggyes t, stb nézi a fizetéspapírját...

Goompah 2010.10.25. 22:04:12

@euroszoli: Bocsáss meg, de némi hitetlenséggel olvastalak. Esetleg néhány példa (8-10 áru) a nem akciósok közül?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.25. 22:04:39

@Jacques de Molay: "Így egy 40 dkg-os darabot (kb 1000 forint) egy hétig eszik egy négytagú család."

Ez bazeg Etiópiában is a haláltáborok menzaadagja...

Jacques de Molay 2010.10.25. 22:05:07

@Goompah: Én a délbudai oldalt ismerem, egyrészt van a Fehérvári úti piacon a Fuchs nevű termelő (az ottani tejföl mindent visz), meg van asszem mellette a Cserepes, és pár kisboltban is lehet kapni pl. automatás Etyeki tejet:

www.tejetyekrol.hu/arusito_helyek.php?megye=bp

De az Etele úti piacon is van, szóval nem nagy ördöngösség beszerezni. Elképesztő a különbség.

Goompah 2010.10.25. 22:07:26

@septem:

Köszönöm a cicák nevében is. :) Whiskasra semmi, mert annál sokkal jobb minőségű kaját kapnak (pl. szárazból csakis Royal Canin). A költségeknek még eddig nem számoltunk utána, de nem olcsók a kis aranyosok, viszont a szeretetükkel és a kedvességükkel megfizetik.

Jacques de Molay 2010.10.25. 22:07:40

@kolbászoszsömle: mennymár, nyilván nem csak ezt esszük, de felvágottból csak ennyi fogy. Amúgy kétnaponta volt egy 5-600 forintos adag, és bár nem vagyok szarrágó, havonta 4000 forintnyi ballasztvíz vásárlása szerintem durva.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.10.25. 22:11:08

Ez a blog is jó példa a messiásváró metamorfózisára.
Eddig várta a messiást,
innentől meg azt bizonygatja, hogy eljött és hűdejómostnekünk.
Akinek meg nem jó, az magára vessen (mert nyilván még rohadt komcsi is, aki visszasírja a gordait)
:DDDD

Lámpavas 2010.10.25. 22:11:26

Lehetne indítani egy olyan mozgalmat is, hogy aki jövőre az eddigi 44% SZJA helyett 16%-ot fog fizetni, és az így megmaradt pénzéből el tud menni nyaralni, az a belföldi turizmusban költse el a pénzét legalább 1-2 évig, hogy visszaforogjon a pénz a magyar gazdaságba (lásd még növekedés ösztönzés), és ne valamelyik külföldi ország gazdagodjon belőle.
De ez igaz az összes többi szektorra is.

yerico1 2010.10.25. 22:11:28

Ez a szuper. Amikor szopatják az embert, és még örül is neki. Mert bár kurvára nincs már szükség semmi megszorításra, de azért még lehúznak havi 30-40-et az emberekről. A birkák meg örülnek is neki. Bégetnek, mikor a pásztor közelebb jön, mert a jó. A pásztor ad enni, a pásztor vigyáz ránk. 2/3-nyi birka vagy nem téved, vagy kurva nagyot. Most akkor melyik?

Ja, kíváncsi vagyok, mikor kombinálja már valaki össze, hogy mi a faszomért kell elvenni 450 milliárdot a magánynyugdíjpénztári befizetésekből, és mi a faszomért kellene megvenni a Mol orosz részét 450 milliárdért. Csak meg a Viktor apánk, a nagy kommunista népvezér azt mondta, hogy az jó?

Jacques de Molay 2010.10.25. 22:11:33

@Goompah: nem, a világ az élelmiszerek területén a helyi termelés felé mozdul el. Egy importált kiló paradicsomnak akkora a biológiai lábnyoma, mint 3 kg helyinek, és ráadásul magadat mérgezed, hiszen az importálhatóság tartósítással, szállítás közbeni gyorsérleléssel jár, ami nem jó, ezt te is belátod.

A helyi termelés = 30-60 km környezet. Tehát a szabolcsi ne egyen győri répát, inkább vegyen egy szatmárnémeti vagy nagykárolyi termelőtől, ilyen értelemben van létjogosultsága a nyitott piacoknak.

zellerlevél 2010.10.25. 22:11:46

@Goompah:
"kereskedelem és munkamegosztás nem épp arról szól, hogy a helyi adottságoknak legmegfelelőbb terméket kell termelni mindenhol?"

Igen, így van. Csakhogy az ár vizsgálatánál nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mi szerepel az ártáblán.

Ha a multi a város másik végén van, akkor oda el kell menni, ami idő, - ha nem gyalog, vagy biciklivel megy az ember, akkor - pénz, és környezetszennyezés. Ha vesz ott lengyel káposztát, amit először elvittek Németországba, de ott határérték feletti vegyszert találtak benne, ezért elhozták Mo-ra, akkor a sok-sok környzetszennyezési hatás mellett egy újabb enyhe mérgezésnek tette ki a csaláját, érdemes hozzászámolni az árhoz a jövőbeni orvosi kezelések árának az erre jutó részét... Folytathatjuk, lépésről lépésre.

Valóban igaz, hogy a magyar termelők is használnak vegyszert. De nem mindegy, hogy mit, mennyit, mikor. Meg kell keresni azt, aki a lehető legkevesebbet, legkevésbé károsat, lehetőleg a leszedéstől számítva legrégebben alkalmazta.

Tapasztalatom szerint a bioterméknek hirdetett zöldségek és gyümölcsök nagyjából ugyanolyanok, mint a nem annak hirdetettek. A piacon néha még a metros cimke is rajta van a karalábén...

Azt hiszem, hogy meg lehet találni az állandó beszerzési forrásokat, falun is, városban is, csak némi figyelmet kell rá fordítani.

Falun sok mindent maga megtermelhet az ember, városszéli kertes házakban is elfér pár gyömölcsfa, a velük való törődés nem csak a termés miatt hasznos, hanem a testmozgás, egészség szempontjából is. Városban pedig a munkahelyekre bejáró vidéki munkatársaktól lehet venni olcsóbb, és megbízható zöldségeket.

Ezekhez a dolgokhoz tudatosság kell, figyelni kell rá. De biztos vagyok benne, tapasztalom, hogy sokszorosan megtérül a befektetés hosszú távon.

errrrrrrrrr 2010.10.25. 22:14:14

jahe! a házitejér megyek újbudára. a húsér óbudára. kenyérér a 18-ba. a bio kávé a hátár úti bótban legjobb. semleges ph-jú organikus szappan meg újpesten van fasza. mindezt 30 éves csepel bringával mert a puli óta nincs echte magyar autó.
így jó? ja, a mobilt meg brútúsz hedszettel használom a bringán mer a kressz aszongya

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.25. 22:15:19

haha:-DDDD

ez kibaszott vicces volt:-D

lesz valamikor egy nem ironikus poszt is a temnaban?;-)

yerico1 2010.10.25. 22:16:16

@Jacques de Molay: "Így egy 40 dkg-os darabot (kb 1000 forint) egy hétig eszik egy négytagú család."

Az napi egy szelettel számolva is édeskevés a boldogsághoz, márpedig az 1 dekás szelet még selyemsonkának is sovány. Még a papírvékony 10 dekás szeletelt sonkát se nagyon sikerül 6-7 szeletnél többre vágni, hogy többnek látszódjon.

zellerlevél 2010.10.25. 22:18:22

@errrrrrrrrr:

:)
Attól függ, hogy hol laksz.
Ha mondjuk Sznetendrén, akkor nagyon izmos leszel egy idő után.

Egyébként nem csak Budapestből áll a világ...

errrrrrrrrr 2010.10.25. 22:19:33

@zellerlevél:
ja, kérdezd mán meg idén milyen lett idehaza a termés? meccél, permetezz, kapájj, kaszájj tavasztól őszig pár szem satnya barackért meg rohadt szőlőért. igaz, a tiéd

Anti Anyag (törölt) 2010.10.25. 22:21:13

@Jacques de Molay: Én is ezt csinálom már vagy tíz éve és sokan nem hiszik el, de nem csak pénzt takarít meg az ember, de a minőség is összehasonlíthatatlan.

Aki megszokta a multit, az nehezen fog arról leszokni, mert nem is tudja mi a különbség az igazi és a kamu kifli, vagy kenyér között.

Különben a paradicsomban nincs feltétlenül igazad, mert a multi a nagybaniról vásárol. A nagybanin külföldi termék meg csak II. osztályú van. Ha ez olcsóbb mint a magyar (márpedig ez simán megeshet), akkor viszont könnyen lehet, olyan paradicsomot vehetnek a multiban, ami már szinte aznap megpenészedik.
Ezt a paradicsomot a külföldi exportőr (a nagybanin rengeteg külföldi vállalkozás van) gyakorlatilag bagóért adja, hiszen mi utánunk már csak a kuka jön. Persze a vásárló bedől annak, hogy "spanyol paradicsom".

(Több évig dolgoztam a nagybanin)

errrrrrrrrr 2010.10.25. 22:21:19

@zellerlevél:
igazad van. ugyanezt a kört meg lehet tenni országosan is:)

ampelmann 2010.10.25. 22:22:00

@irónika: mert basszus hülyeséget beszélsz!
bankadót is szidta mindenki erre most osztrákok, németek és talán angolok is kivetik. jön majd hasonló a multik kereskedelmi válság adojával és majd a nyugdijakkal, pár év mulva.

DrCinizmus 2010.10.25. 22:22:50

Az Orbán-birka Gyurcsányozik, a Gyurcsány-birka Orbánozik. Egyik hülyébb, mint a másik és még örülnek is maguknak, hogy ők milyen okosak. Nem veszik észre, hogy úgy játszanak velük a nagypolitika szereplői, mint macska az egérrel. Hát inkább ilyen szempontból ébredhetne már föl Magyarország! Mert ma kedves barátaim fingani sem lehet anélkül, hogy valaki politikai kérdést ne csinálna belőle és ne menne ölre menő anyázás ebből fakadóan. Nem unjátok még? Én már rohadtul és remélem, hogy nagyon sokan vannak, akiknek szintén elege van abból, ha hülyének nézi a politika! Ja és még valamiről leszokhatna ez a birka nép: az irigykedésről, "a másiknak egy főszállal több van" hozzáállásról és arról, hogy a magyarnak soha, semmi nem elég jó! Na ebből ébredjetek inkább!

kzolika 2010.10.25. 22:23:26

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Apám nyugdíjas, nem sokkal több ennél a nyugdíja. Anyám még dolgozik, mezőgazdaságban, neki se milliókban mérik a fizetését. Mégis fenn tudnak tartani egy 180 nm-es házat, két autót, idén kétszer egy hetet utaztak (Anglia + belföld), most vettek rotációs kapát a kertbe, tudnak új műszaki cikkeket venni, jó ruhákban járnak, étteremben is esznek, otthon is mindig van étel az asztalon és még meg is takarítanak. Beosztanak és megnézik, mire adnak pénzt. Ennyi. Ja, és nincs egy fillérnyi hitelük se.

errrrrrrrrr 2010.10.25. 22:26:06

@kzolika: hejjj ecsém, a szülők morcosak lesznek a ha a hsz-ed miatt megy majd az apekk

zellerlevél 2010.10.25. 22:27:24

@errrrrrrrrr:

Nem kell megkérdeznem... tegnap szedtük fel a céklát, répát, fehérrépát. Valóban kevesebb termett, mint mondjuk tavaly, de garantáltan vegyszermentes (a férjemet nem nagyon tudom rávenni a permetezésre), májustól eddig mindig frissen szedettet főztem, még is maradt annyi, hogy karácsonyig elég lesz.
Barack valóban kevés volt, de szőlő nem, ma is ettünk belőle.

Márciustól október végéig átlag napi egy órát töltök a kertben, ami nem izzadságszagú szenvedés, hanem eredményekkel járó testmozgás. Munka közben begyűjtöm a szükséges D vitamint, kész haszon. ;)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 22:27:36

@kzolika: Budapestről beszélek, távfűtéses, lakótelepi lakásról. Hidegebb téli hónapokra 30-35000 körül van csak a távhő. Plusz 10000 körül a közös költségük, plusz villany, plusz vízdíj. Ez csak a tiszta rezsi. Ők is élnek úgy-ahogy, de számolj egy kicsit, mi marad kettejüknek!
És mondom: egy nyugdíjból kell megélni kettejüknek!

Ted Striker 2010.10.25. 22:28:05

"Tessék kicsit tudatosabban élni, nem pedig a tévéreklámokat és a médiashitet inputként használni hétköznapi beszédtémákra és siránkozni azon, hogy mennyire is rossz nekünk ebben az országban."
A Teleshopot is megadóztatják?

"Merthogy szép és jó a kapitalizmus, meg a fogyasztói társadalom, de lassan kurvára észre kéne venni, hogy mindennek van egy egyenlege."

Így van: épp ezért kíváncsi vagyok, hogy például mennyit fognak az illető vállalatok a sporttámogatásból, kultúra mecenatúrából lecsippenteni...

egyszo (törölt) 2010.10.25. 22:28:28

Az a dühítő, hogy miközben beszednek extraadókat, mert "akkora nagy válságos lukakat" hagyott az előző kormány, 5 milliárdért valakinek a mutyicége lefotózza az országot, meg a pintérsanya excége az ezredik állami megbízást kapja. Oda meg hasonlóknak megy az extraadó. Sajnos. Most meg majd mondja valaki, hogy bezzegagyurcsány, meg komcsi vagyok, mert a fideszen kivetnivalót találok. Lófaszt. Attól nem jobb a Fidesz, hogy a szocik is marhák voltak.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.25. 22:28:29

@ampelmann: Orbán már csak a bankadó miatt is megérdemelte a 2/3-ot, mert csak ezzel lekörözte Gyurcsányékat ami a fantáziát ileti, azaz azt, hogy honnan kellene lóvét szerezni, miközben egy kurva nagy adósság tetején ülök.
Hogy a francba menne el a bank, amikor a fél ország el van neki adósodva??

Ezt rengetegen nem fogják fel. Persze az opportunista nyugat igen hamar felfogta, követték is Orbánt.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 22:28:33

@az igazi Sipi: szerinted ez irónia volt? Mert én inkább a színtiszta, emberi hülyeség megnyilvánulásának tartom. :D

ampelmann 2010.10.25. 22:29:02

@Goompah: Nagykovácsi. pl. Etyekről jár a tejtermelő kocsija, hétfőn és csütörtökön és szól a nagyszórójából a bocibocitarka, és 180 ft egy liter tej és 3,6%-4,1% közötti a zsirtartalma. viszed a palackod és megtölti. bolti tej 1,5%? 179 ft. Nah de azt nem hozzák házhoz.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 22:29:42

@Anti Anyag: nagyobb bank azt az adósságot simán leírja veszteségként, oszt jónapot.

desw 2010.10.25. 22:31:29

Aki azt hiszi, hogy az aranyos magyar gazda nem vegyszerezi a gyümölcsöt-zöldséget, az nagyon naív lélek. Szóval ugyanúgy sz@r az is, de legalább drágább. :)))

Egy ismerős vagy 20 éve árul a piacon bazi drága "kecskesajtot". Ja, kecskéje sosem volt! :)). Irány a gyógyszertár oszt' beoltja vmivel.

Alapvetően két problémám van a multiadóval:
- utólag vetették ki, ami nem kicsit aggályos

- csak egy butuska intézkedés, mert az adócsökkentésből eredő bevételkiesést az állami kiadások csökkentésével (eü, oktatás, önkormányzatok, nyugdíj, állami vállalatok, vízfej, ...) lehetne/kellene hosszútávon és stabilan ellensúlyozni.

különvélemény 2010.10.25. 22:32:07

@irónika:
Nem drága irónka, a multik most is drágábban adják nálunk a cuccokat, mint nyugaton, tehát van ott árrés bőven, nem kell rögtön sírni.

ampelmann 2010.10.25. 22:32:08

@Anti Anyag: persze, pont azt mondom hogy helyes hogy kivetette mert kellett neki pénzt szereznie. jol csinálják ezt, igy kell. de amugy IMF-es huzása volt a sokatmondó.

irónika 2010.10.25. 22:33:08

@tölgyes: Nem tudom milyen hitel van, mert közvetlenül nem vagyok érintett, de az ismerettségi körömben több autó- és ingtlanvásárlás hiúsult meg hitelfelvételi képtelenségek miatt. Nem csak a mérhetetlen túlbiztosítás okán, hanem a többletköltségek okán egyaránt. A számlavezető bankom megemelte szeptember 1-vel a havi számlavezetési díjamat, az eddig ingyen küldött sms-ekért 50 Ft-ot kér, az eddig alkalmanként kiküldött számlaértesítő helyett a csomagban már csak havi fér bele, ha külön kérem feláras. Tehát lehet, hogy csak riogattak, de ettől még én érzem a tárcámon. És tudja kedves tölgyes amikor bejött a nagy válság, valahogy a kamatok és az elszámolt árfolyam is gyorsan nőtt, de most, hogy a kockázatok azóta jelentősen csökkentek, valahogy a csökkenés már távolról sem olyan drámai tempójú. Tehát a ma bevezetett többletdíjak az adó elmúltával ugyanúgy meg fognak maradni, hiszen azt a bankok nem az adók miatt vezették be, legalábbis ezt kommunikálják.
Már hallom, hogy menjek át egy másik bankhoz, de ezt két okból nem teszem. 1. nincs időm végigbogarászni, hogy az egymással össze nem hasonlítható ajnlatok közül végül a modellek alapján melyik lesz számomra a legkedvezőbb, 2. öreg vagyok már és ha valamit megszoktam ahhoz ragaszkodom és ha nincs bankadó, akkor nem is kellene a többletköltségeket elszámolnom, de van, ezért el kell.
Azoknak, akik pedig majd a verseny mindenhatóságáról kezdenek el felvilágosítást tartani jelezném, hogy az pedig ennek a francos liberalizmusnak az alaptézise. Is mint ahogy semmlyik szélsőség nem jó, az sem igaz, hogy a verseny mindent megold.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.25. 22:33:10

@kzolika: nem mindenki lopott ossze annyit, hogy ennyibol ilyen szinvonalon megeljen, kispajtas:-)

ha anyad es apad ennyi - hivatalos - penzbol ezt mind megcsinaltak, akkor bizony kozonseges tolvajok:-)

vagy te hazudozol. valassz:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.25. 22:35:03

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: hat igazabol annyira elrugaszkodott a valosagtol, hogy en elso korben azt hittem ironia...;-)

na jo. nem hittem. de megsem irhatok csak annyit, hogy "te istenmverte barom, ezeket az elmebeteg baromsagokat honnan szedted?":-)

errrrrrrrrr 2010.10.25. 22:35:16

@zellerlevél:
legyen, elismerem a kiskerti termesztés szépségeit. de ha januárban kívánod meg a szőlőt?

irónika 2010.10.25. 22:35:21

@ampelmann: Az osztrákok és a németek bankadója a saját méretükhöz és bankrendszerükhöz mérten gyakorlatilag bagatel. Az osztrákok a bankszektor nyereségének a 20%-át, míg a németek kevesebb, mint 10 %-át veszik el, ja és majd a következő évben, nem pedig visszamenőleg. Mi csak a szerény 56%-ra vágyunk. Fizessenek a multik! Bullshit!

irónika 2010.10.25. 22:37:22

@Lámpavas: Akkor miért nem jó neked a 27%-os áfa? Mert az tiszta beszéd?

ampelmann 2010.10.25. 22:38:47

@irónika: jó akkor hasonlitsd össze hogy mekkora résszel szálltak be ezek a bankok és azok a bankok az országok GDP-jébe. például. Nah, most valamit akkor kompenzálunk...

zellerlevél 2010.10.25. 22:41:42

@errrrrrrrrr:

Januárban nem eszünk szőlőt. Nem is hiányzik. Januárban röfivágás van, mindenféle akkor aktuális finomsággal. ;)
(Állat ugyan nem fér a városszéli ház kertjébe, de a szomszédos falukban sok helyen lehet hagyományosan tartott disznót venni.)

Megvolt ennek a rendje évszázadokig, és nagyon jól működött, nem volt ennyi túlsúlyos, mozgáshiányos (meg lelkibeteg) ember.

irónika 2010.10.25. 22:44:59

@ampelmann: Komolyan mondom nem értelek benneteket. Azt állítjátok folyamatosan, hogy eddig sarcolt minket a multi meg a bank, aki multi, ezért fizessen!. Értem. Arra viszont nem kapok választ, hogy miből gondolod, hogy ez után nem az adóvalt növelt összeggel fog minket sarcolni? Mi a franc biztosíték van erre? Azt gondolod, hogy a bank majd most belátja, hogy ő bizony lehúzta KKE-t, főképp ezt a szép Magyarországot és bűnbánóan kifizeti az adót?
MIÉRT TENNÉ? Meghülyült?
Nem, szerintem nem hülyült meg, ugyanazt fogja tenni, mint eddig, csak a bevételi elvárást, valamint a költségeket úgy állítja be, hogy a profitja a kifizetett adót követően is változatlan maradjon. Csak mondom, ha lejjebb veszi a költségeit nekünk pont annyira rossz, mert azokat javarészt legalább it költi el!

Szőkeherceg-bombanője 2010.10.25. 22:45:42

Egész pontosan mik ezek a "nagy ívű kormányzati tervek és akciók" amelyek nyilván megmentik kishazánkat? (Remélem nem a nyugdíjak ellopása, és az "érdekesen" kikalkulált egykulcsos adórendszer.)Mert ha ezek nem jönnének be, akkor egyen eztán mindenki zsíros kenyeret és köttesse ki a telefonját.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.25. 22:46:05

@Jacques de Molay: Én szarrágó vagyok. Nem veszek a boltban szinte semmit. Saját termelésű krumplit eszek, saját főzésű pálinkát iszok, és lehet, hogy szerzek egy kecskét az asszony helyett, mert akkor legalább nem nekem kell nyírni a füvet, és a tej is ingyen lesz...

Jacques de Molay 2010.10.25. 22:47:07

@yerico1: ez a trükk benne, hogy nem kell félcenti vastag szelet, hanem elég a hajszálvékony, mert íze ugyanannyi van. A 40 dkg a kiló közeli felvágott helyett értendő.

errrrrrrrrr 2010.10.25. 22:47:26

@zellerlevél:
látom nem bírlak megingatni. talán ha lenne házam faluszélen, akkor én is ez tenném. bár lehet inkább a kocsmában múlatnám az időt:)

Lámpavas 2010.10.25. 22:47:34

@irónika: Mert így legalább esély van arra, hogy az adó egy része a multik profitjából jön le, míg a másik esetben ők továbbra is folytatják a szabadrablást, te pedig kifizeted az újabb adót az utolsó fillérig.

irónika 2010.10.25. 22:48:59

@különvélemény: Hol adják a multik drágábban a cuccot mint itthon?
Olcsóbb a kenyér, a tej, a felvágott, a lakás, a gáz, a villany?
Melyik nyugati országban?
Az lehet, hogy többet keresnek és arányaiban kevesebbe kerül nekik, de ha többet keresnek, akkor nagyobb a multi bérköltsége, a gáz és villanyköltsége, a bérleti díja ...
Ha a saját állításaidhoz egy éremnek mindeig csak az egyik oldalát fogod megnézni, akkor folyamatosan férevezeted magad. Márpedig az éremnek mindeig két oldala van, sőt a műbiusz-szalagon kívűl azt hiszem mindennek.

Goompah 2010.10.25. 22:50:18

@Jacques de Molay: A Fuchsot és a Cserepest megnézem. A tej annyira nem fontos nálunk, mert én nem ihatok tejet. :(

Persze az is igaz, hogy húst soha nem a multinál veszek, hanem a hentesnél. Lehet, mindkettő ugyanott vásárol be? (Jó, ha elfogy a csirkehús, akkor sokszor a közeli Tescoban vesszük meg, mert a cicák szeretik a csirkemellfilét.)

Nincs semmi bajom a helyi termeléssel (sőt!), de ne legyen drágább az importnál. Na meg azt se feledd, hogy amikor Spanyolországban már szabadföldön megterem valami, akkor dőreség ugyanazt itthon fóliasátor alatt termeszteni, helyi termelés ide vagy oda. Még szállítás nélkül sem.

@zellerlevél: Nálunk a Tesco 1 villamosmegálló, az Auchan pedig 4.

"Meg kell keresni azt, aki a lehető legkevesebbet, legkevésbé károsat, lehetőleg a leszedéstől számítva legrégebben alkalmazta."

Nézd, én nagyon szkeptikus vagyok a magyar termelőkkel szemben is. Ugye rémlik a míniumos pirospaprika meg a közel-keletről származó fertőző paprikát a magyar paprikához keverő magyar termelők esete? Ne vedd bántásnak, de azt meg te sem gondolhatod komolyan, hogy képes vagyok ellenőrizni, melyik magyar termelő mennyi vegyszert használ, hogyan tartja be az egészségügyi várakozási időt.

"Városban pedig a munkahelyekre bejáró vidéki munkatársaktól lehet venni olcsóbb, és megbízható zöldségeket."

Hát ez azért nem életszerű párszáz ezer budapesti család számára. Azt meg nem is említem, hogy ez lényegében erősen adócsalásgyanús... Mert hát azt se feledjük, hogy ha senki nem fizet adót, akkor megint baj van.

irónika 2010.10.25. 22:50:51

@Lámpavas: Nem az esély a különbség, hanem a kommunikáció. Ha Viktor bejelenti, hogy 27% lesz az áfa, akkor mindenki pontosan tudja, hogy mi fizetjük, így, hogy a multikat adóztatja, így az emberek nagyobb többsége tapsikol és még az értelmesebbje is - mint például te - reménykedsz.
Nekem pedig nincsenek illúzióim.

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2010.10.25. 22:51:42

Jó-jó, mindenkivel egyetértek. De vegyük már észre, hogy pár hónap alatt nem lehet rendberakni elbaxott hosszú éveket. Mindegy, hogy ki baxta el. El lett baxva. Rendbe kell tenni. Ez egy lépés efelé. És igen, fizessenek többet a multik, mert miattuk haltak ki kicsik. Az ő profitjukból élt meg nagyságrenddel több vállalkozás és család.

kzolika 2010.10.25. 22:52:00

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: 180 nm ház. Télen 40 ezres gázszámla. Áramátalány havi 15. Mivel van virágoskert, azt tavasztól őszig locsolják is. Vízből elmegy havonta átlag 10-12 köbméter. Ami a panelban közös költség, az családi házban is elmegy apróbb felújításokra. És ott meg is kell csinálni, nem elég szólni a gondnoknak és a közös képviselőnek.
Amúgy meg sokszor mondom, főleg Budapesten lehet annyi munkát találni, amiből meg lehet élni szűkösen. Nekem nem szégyen a fizikai munka, egyetemistaként elmentem havat lapátolni, vagont pakolni, nyomdába és csokigyárba segédmunkásnak, szórólapoztam, de már 2000-ben kerestem hivatalosan havi nettó 60 ezret. Persze, egy nő számára nem kívánom, hogy vagont pakoljon, de a pénztelenség ellen lehet tenni. Sokszor mondom, hogy egy jó takarítónő meg tud keresni akár 250-300e Ft-ot is Pesten. És ha arra kerülne sor, ma, két diplomával se lenne bennem szégyenérzet, ha például ablakot kellene pucolnom, de cserébe napi 6000 Ft-ot keresnék. Ott nem a diplomáimmal dicsekednék, hanem az ablakpucolói képességeimet domborítanám ki.
Nem siránkozni kell bassza meg, hanem dolgozni. Menni, csinálni. Faszom kivan, hogy mindenki a pénztelenség miatt jajgat, de tenni senki se akar ellene, csak várja a sült galambot. Keresek amennyit keresek, de dolgozok heti 60-65 órát, néha többet, befizetek több tízezer Ft nyugdíjjárulékot, mindezt azzal a tudattal, hogy úgysem fogom élvezni, mert vagy megdöglök, mielőtt nyugdíjas lehetnék, vagy fabatkát se fog érni a nyugdíjam. Csak magamra számíthatok, nekem most 3x évesen, meg az elkövetkező 10-20 évben kell megtermelni magamnak a nyugdíjamat. Azaz azt a megtakarítást, amit az utolsó 10-20 évemben felélhetek. Aztán, ha elfogy, beülök az autómba, megtankolom az utolsó pénzemből, aztán felhajtok az autópályára szembe a forgalommal, vagy csak egy főútra és majd elveszítem az uralmam a jármű felett épp akkor, amikor szembe jön egy Kamaz.

Lámpavas 2010.10.25. 22:53:23

@irónika: mégegyszer csak neked:
Nekem még mindig 2 db. bankszámlám van nulla forint költséggel, úgyhogy nem sok mindent tudtak áthárítani, ellenben most kaptam egy SMS-t az egyiktől, hogy november 1-től 7%-ra emelik a kamatot a látraszóló betétre. :)
Miről beszélünk? Ezek a tények. A többi spekuláció és hangulatkeltés.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.25. 22:53:46

@irónika: Általában olcsóbb külföldön minden, mint itt...
A sör, a kenyér, a husi, a félkész meg a kész kaják, sütik, gyümölcsök, minden.

Magyarország baszott drága.

irónika 2010.10.25. 22:55:42

@kzolika: Kedves, aranyos, jóravaló hozzászólás némi elgurult gyógyszerrel a végén. Azt az autópálya szembét hagyd ki kérlek, mert te lehet, hogy feladod, de akivel ütközöl még küzdene!! Ne bántsd se őt, se a Kamazt, se magad!
A küzdéssel egyetértek.-

Jacques de Molay 2010.10.25. 22:56:05

@Anti Anyag:

Hát ja. Tápláló ételből nem is kell annyit enni, nem lesz folyamatos ehetnékje az embernek. Mi kenyeret évek óta csak otthon sütünk, és néha szoktam hamburgert is enni: sütök zsömlét, csinálok kecsappot, darálok érlelt rostélyost és hátszínt, és megsütöm húspogácsának. Havonta egyszer rákényszerülök a mekisre, durva különbség van.

Az első lépés egyébként az ízfokozókról való leszokás, igazából azzal tartják "rabságban" az ízlelőbimbókat.

"Különben a paradicsomban nincs feltétlenül igazad, mert a multi a nagybaniról vásárol. A nagybanin külföldi termék meg csak II. osztályú van. Ha ez olcsóbb mint a magyar (márpedig ez simán megeshet), akkor viszont könnyen lehet, olyan paradicsomot vehetnek a multiban, ami már szinte aznap megpenészedik.
Ezt a paradicsomot a külföldi exportőr (a nagybanin rengeteg külföldi vállalkozás van) gyakorlatilag bagóért adja, hiszen mi utánunk már csak a kuka jön. Persze a vásárló bedől annak, hogy "spanyol paradicsom".

(Több évig dolgoztam a nagybanin) "

Én kifejezetten a szezonon kívüli pariról beszélek (kb. szeptember-május), ott nincs kecmec, jön a spanyol meg a marokkói szemét.

errrrrrrrrr 2010.10.25. 22:57:48

szomszédom tanult ember, járt mán amerikába. aszongya akkora boltok vannak ott, hogy a teszkó az egy garázs hozzájuk képest. az árak meg! kaliforniai szőlő 2 dollár, spanyol 10. tálca helyi sör 7 dollár, hejjneken 24. nájkí póló 2 dollár, fasztuggya milyen külfődi 25 dollár. mondtam is neki, hogy hüjék ezek, fordítva csinájják...

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.25. 22:58:21

100 millió forint: ennyibe került a nagykoalíciós karácsonyfa a Fidesz jóvoltából Pécsnek!
A tervezettnél mintegy háromszázmillióval drágábban, ráadásul 2009 vége helyett 2010 májusában készült el a pécsi Széchenyi tér felújítása. Az építkezés "minden idők legszigorúbb beruházásaként" indult, ám végül szokványos fideszes blöffé vált. A költségnövekedésnek és csúszásnak ugyanis nincs felelőse, a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a Pécs főterének felújításával kapcsolatban hűtlen kezelés és csalás miatt indult nyomozást a napokban.
Az új idők jeleként Páva Zsolt telefonos közvélemény-kutatást során kérte ki a pécsiek véleményét, azt kérdezve, hogy bevállalja-e a várost a plusz 300 milliót a munkálatok év végi befejezése érdekében, és hogy fontos-e, hogy a munkát elvégző cég pécsi legyen - utóbbi feltételnek egyébként a Cserkúton bejegyzett Bayer Center nem felelt meg, nem is beszélve az ürömi Reneszánszról.
A természetesen jóváhagyták a szerződéskötést, és júniusban megindult a polgármesteri ígéret szerint minden idők legszigorúbban ellenőrzött beruházása, ahol a munkát a választók webkamerákon figyelhették volna, a Bayer Center pedig ügyfélszolgálati irodát nyitott volna. Utóbbiból aztán semmi sem lett, személyiségi jogi kérdések miatt pedig a webkamerákból is összesen egy jutott. Nagy fideszes átverés történt megint.
Mindez egyben azt is jelenti, hogy a mindenki karácsonyfájának felállítása, az EKF megnyitó erőltetése a fideszes erőfitogtatás a Széchenyi téren összességében 100 milliós nagyságrendű kiesést okozott a pécsi önkormányzatnak, hiszen megfosztotta a kötbér kivetésének lehetőségétől.
Ez már egyértelmű a pávás korszak simlije, kár hogy így becsapták a pécsieket!

Lámpavas 2010.10.25. 22:58:50

@irónika: Én nem OV-ban bízom, hanem a szűkülő piacban és a versenyben, ami nem engedi 1:1 áthárítani a terheket.
Ezért jó ötlet.

irónika 2010.10.25. 22:58:57

@kolbászoszsömle: Kérlek mondj egy országot. Az elmúlt 3-4 évben munka okán átutaztam fél Európát, de nemhogy olcsóbb, de minden drágább volt. Nem kicsivel, sokkal. Két het voltam Olaszországban utoljára, Carrefourban egy kiló csirkemell 6.99 €, az pedig, több, mint 1900 Ft. Egy kiló kenyér sime mezei, 1,79€, ami 490. Folytatnám, de minek. Írd meg azt ahol olcsóbb és ha megyek lecsekkolom. De komolyan.

becike4 2010.10.25. 22:59:10

Ez a tessék kevesebbet a parlamenti képviselőkre miért nem vonatkozik.Tessék kevesebb utiköltség térítést felvenni,tessék kevesebb szállásköltséget elszámolni,tessék kevesebb kamupályázatot kiírni a csókosoknak,tessék számlát hozni minden költségről,tessék ugyanakkor ,és ugyanannyival nyugdíjba menni,mint azok a gyökerek,akiknek választások előtt fűt-fát ígértek,tessék kevesebbet hazudni,tessék elmenni a bús picsába szélhámos bagázs!

irónika 2010.10.25. 23:00:06

@Lámpavas: Mennyi pénzt kell utaltass vagy a bankszámlán tarst a 0 Ft-ért?
(Én speciel céges számlavezetésről írtam, valószínűleg ott ugrálnak kevésbé, ezért kezdték ott.)

Telek 2010.10.25. 23:00:15

@Jacques de Molay: egy nullát még csapj mellé... ;)

Goompah 2010.10.25. 23:01:53

@ampelmann: Az a baj, hogy én Dél-Budán lakom. De szívesen laknék Nagykovácsiban is, ha lenne pénzem ott házat venni.

@zellerlevél: Szép, amit írsz, de az ország lakosságának 20%-a Budapesten, még nagyobb része padig városokban él, ahol igen sok helyen nincs kiskert. A loggián meg csak nem fogok zöldséget termeszteni.

Persze elköltözhetnék vidékre, de amit megtakarítanék az élelmiszeren, azt kifizetném utazásra, mert a munkahely nem jön utánam vidékre.

Apró adalék: Anyám falun élő nyugdíjas. A faluban a parasztoktól nem lehet vásárolni, mert szőlőtermő vidék, mást csak saját fogyasztásra termesztenek. Van a faluban egy (egyetlen!) zöldségbolt, amely a budapesti nagybani piacon szerzi be a zöldséget/gyümölcsöt. Ugye érzed a dolog iróniáját és tragikomikumát?

Egyedül a tejet tudja háznál megvenni, az viszont valóban olcsó és nagyon jó.

Jacques de Molay 2010.10.25. 23:02:44

@irónika: én évekig dolgoztam Németországban, Angliában, Luxemburgban és Ausztriában, valamint elég sokat járok Erdélybe. Tőlünk nyugatabbra az élethez szükséges rezsi (kaja, alapvető energiaszolgáltatás, alap-ruházat) forintban számolva olcsóbb, mint Magyarországon. Nem a fizetés-arányosan, abszolút értékben. Amikor Bécsbe ingáztam hetente, megérte ott bevásárolni itthonra is, mert nagyobb volt a választék és olcsóbb volt szinte minden.

Goompah 2010.10.25. 23:03:11

@irónika: 27%-os ÁFA-t nem jelenthet be, mert az EU max. 25%-ot engedélyez.

kzolika 2010.10.25. 23:03:12

@az igazi Sipi: Dolgoztak, bammeg, dolgoztak. Apám folyamatos délelőttös műszakban a gyárban, aztán felült a Simson Schwalbéra, estig ment a háztájiba, meg a szőlőbe, meg kalákában építették a saját, a bátyja, az összes gyerekkori barát házát, anyám a 7-16 munkaidő után ugyanezt. És én baszod láttam a négyzetrácsos A/5-ös füzetet, amit a házasságkötésük után indítottak a 70-es évek elején és forint-fillér elszámolásban ott volt, hogy mennyi volt a háztartás bevétele és kiadása. Az utolsó szaros faszom tudja mi volt akkor 10 filléres dolgot is beleírták. Persze, közben nem cigiztek, nem ittak mindenre áldomást a kocsmában, meg a pöcsöm tudja. De eljutottak Velencébe nászútra, meg fejlődtek. Csak dolgoztak, végigdolgozták az életüket. Az első 10 ezer forintos bort is akkor itták, amikor én vettem apámnak születésnapjára, mert én már a tékozló fiú vagyok, aki nem vezet háztartási naplót, csak hó végén rápillantok a bankkivonatra és nem ülök le családi költségvetést készíteni, hogy mire mennyi megy el, milyen a kiadásaim szerkezete, hol tudnék még többet megfogni.

zellerlevél 2010.10.25. 23:04:55

@errrrrrrrrr:

Mi is laktunk 10 emeletes panelban. Rég volt, jó volt, bőven elég volt. :)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 23:05:35

@kzolika: attól tartok, túlságosan rózsaszínben látod a világot...

irónika 2010.10.25. 23:07:09

@Lámpavas: A piac egyet fog tenni. Lassabban engedi bevezettetni, mint ha az áfát emelik. Ahogy fent írtam. Először fél százalékkal emelik, aztán még féllel, aztán ...
Mondok egy példát. Üzleti okok miatt igen jól ismerem a McD árait. Az elmúlt 4 évben az átpozícionálás miatt (új design, café meg egyebek) minden évben bőven az infláció felett emelték az áraikat, de nem egyszer, ahnem kb. 4-5 alkalommal. Csak úgy szépen apránként, hogy alig vehesd észre. 10-20 forintokkal, de a végén a menü 1090-ről 1390-re nőtt, kevesebb, mit két év alatt. Na ugyanezt fogja tenni mindegyik. Megnézik, hogy egy kis mértékű áremelés milyen hatással van a forgalomra, aztán újra megtoldják és így tovább. Mindaddig, míg a piac elviseli emel, de miután a teher mindenkinél azonos, ezért a piac nem fog kevesebb kenyeret, meg szines TV-t venni. Ez az adó egy az egyben érvényesülni fog 2011 közepéig. És még csak nem is fogsz róla tudni.
Nézd meg a komrány 2011-es költségvetési előirányzatában lévő inflációs célját, azt hiszem 3,5% (direkt alábecsült) és nézd meg a végeredményt, ha 5% alatt megáll, már csoda történt.

Lámpavas 2010.10.25. 23:08:03

@irónika: az egyikre semmit, a másikra 150e-t. És ott tartom a megtakarításomat, ahol éppen többet adnak érte. Versenyezzenek csak.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.25. 23:08:11

@irónika: Ausztria, Anglia, USA, Franciaország.

Itthon is lehet kétezerért kapni csirkemellet...

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 23:08:37

@az igazi Sipi: legalábbis valahol nagyon megszépíti a valóságot. Vagy nem tud a szülők valós tartalékairól...
De kivételesen megpróbálok nem negatívnak lenni. ;)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 23:10:34

@kzolika: ahhh... bocs, az előbb kicsit hamar hagytam abba az olvasást.
Naszóval, maradjunk annyiban, hogy vagy hazudsz mint a vízfolyás, vagy épp olyan ostoba, antiszociális baromállat vagy, mint a poszt szerzője.

irónika 2010.10.25. 23:12:03

@Jacques de Molay: Akkor bennem van a hiba, mert én még sehonnan sem tudtam olcsóban hozni élemiszert, de még az oly nagyon felkapott Pandrofban sem találtam magamnak olcsón ruhát-cipőt.
De bizony isten körbenézek tüzetesebben, mert rengeteget járok külföldre.

Lámpavas 2010.10.25. 23:14:09

@irónika:
Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke elmondta: egy százalékkal nőne az infláció jövőre, ha az érintett szektorok vállalatai TELJESEN áthárítanák a válságadókat a fogyasztókra.

Különben épp itt a lényeg: ha drágának tartod a hamburgert, akkor nem eszel hamburgert. Ennyi. Én speciel 20 éve nem eszem.

irónika 2010.10.25. 23:19:28

@kolbászoszsömle: Csirkemellett lehet kapni 10e-rt is, csak annyiért senki sem veszi. Nem az volt a kérdé, hogy ki tud magasabbb árat, hanem a normál árszintnél ki tud külföldön olcsóbbat.
Az USA még rendben is lenne, mert ott valóban olcsóbb az élet, de Angliában nagyon kétlem, magam is jártam ott és nem ezt tapasztaltam, No és Ausztria esetében pedig szintén ellenkező tapasztalatom van, még ha a mértéke alacsonyabb is mint Anglia esetében. Franciaország pedig kifejezetten drága.
Csak érdekesség képen megnéztem a Big-max indeexet, ami persze nem erről szól, de az EURO zónában ma egy Big Mac 4,33 USD, itthon 3,33 USD, azaz kb. 30%-kal drágább. Ez pedig általában beszédes adat szokott lenni.

irónika 2010.10.25. 23:23:24

@Lámpavas: Igen, hallottam én is. Ezért gondolom, hogy 5%-alatt nem fog megállni. Egyrészt a csökkenő SZJA miatt várható egy enyhe fogyaszatásnövekedés, mely mindig hat az inflációra, másrészt a 3.5%-ban a kormáyn nem számolhatott, mert nem teheti meg, hogy számoljon az adók áthárításáról. Költségvetésben pedig alulbecsülni az inflációt mindig jó, mert nagyon jó használható tartalékképzésként.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.25. 23:25:21

@irónika: Ezen nem fogunk összeveszni.

Amit én szoktam enni, az általában olcsóbb külföldön, amilyen ruhákat én hordok, noh, az is.

combo 2010.10.25. 23:31:57

Minden szép és jó, holnaptól nem vásárol multiban, nem internetezik, nem fűt senki. A válságadó pedig a semmiből befolyik a költségvetésbe. Kristálytiszta logika.

septem 2010.10.25. 23:34:33

@irónika: felénk a babgulyás-index a menő. ha nagyon cizelláljuk akkor kvantitatívan hozzácsapjuk a savanyított káposzta-indexet, mínusz 2 szelet kenyér, de csak ha friss!

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.10.25. 23:39:35

"Tessék akkor nagybevásárlásokat csinálni és nem a benzinkúton, vagy a sarki kisboltban venni minden nap a kaját, sokszoros árréssel."

Te nagyon hülye baromállat!!! Pont hogy az olcsó nagybevásárlás lesz drágább ezentúl. Az a lényeg, hogy a Tesco ne tudja ugyanazt a terméket sokkal olcsóbban adni, mint a CBA, amely pedig feltehetően ugyanannyiért szerzi be. De a Tesco most fizetni fog, a CBA meg nem (illetve pár százalékot Lázárék nyilván utalnak a megfelelő címre...)

septem 2010.10.25. 23:41:34

@bm613: ideges vagy? elmarad az idei izlandi kiruccanás?

rulettes 2010.10.25. 23:52:47

A címről persze azt hittem végre kezdenek ébredezni az agymosottak is. Egyszerűen felfoghatatlan hogy lehet a fidesznek még ma is 66% népszerűsége. De egyszerű.. hát ebben a mezőnyben? Simán. Úgy könnyű nyerni hogy nincs is ellenfél... így történhetett hogy a rendszerváltás után ismét egy kontraszelektált, teljesen dilettáns, nulla képességű csapat ül a parlamentben, ráadásul irányítja az országunkat.
Ébredj Magyarország???
Anank idején szaros 300Ft vizitdíjról tudtak népszavazást összehozni... most sokszorosát nyúlják le, és mindenki tűri... senki nem tüntet... a Kossuth teret, országház környékét sem fossa hónapokig körbe épp senki... hogy is van ez?

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.10.25. 23:52:48

"nem a benzinkúton, vagy a sarki kisboltban venni minden nap a kaját, sokszoros árréssel."

ez nagyon gyakori ám. én is a benzinkútra járok a 2eurós parízeres zsemléért.mert csak...
mindig a benzínkútom veszem meg az ásványvizet, meg a csokit,mert 3x annyiba kerül. sőt a tejet, tojást és tésztát is ott veszem, meg a lisztet is-főleg mert nem árulnak...

nem tudom,miért kell hülyeségeket írni,komolyan..

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.10.25. 23:53:51

@irónika: hihi te is lattad azt az ismeretterjeszto filmet? juj ugyi vagy, hogy felfogtad:)
es piszkosul nincs igazad:) Magyarorszag, tenyleg rohadt draga!Eltem ott is sokat, most meg itt, es atelem a kulonbseget!

kzolika 2010.10.25. 23:54:14

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Akkor inkább vagyok ostoba, antiszociális barom állat. Nekem viszont jövőre 17 %-kal több lesz a nettóm akkor is, ha nem kapok fizetésemelést és ez egy olyan jó dolog, amihez fogható nem nagyon történt velem az elmúlt 8 évben. Vagyis történt, de akkor kaptam 50, meg 22% fizetésemeléseket. Most érzem azt, hogy érdemes gürcölni, érdemes kaparni a magasabb fizetésért, mert nem azt látom, hogy kapok mondjuk plusz 20 ezret, de csak 8 ezerrel nő a nettóm. Persze, ebben benne van az is, hogy a magamfajta igazából már nem többet fog költeni, hanem inkább megtakarít még havi 50-60-70-80-100 ezret. És ha nem is jövőre, csak két év múlva, de én leszek az, aki felpörgeti mondjuk a jelenleg haldokló építőipart, mert új, 1 szobával nagyobb lakásba költözök, vagy kicseréltetem az ablakokat, új bejárati ajtót veszek, új fürdőszobát csináltatok, még modernebb, jobb hőleadású radiátort tetetek fel, vagy akármi. A magánember szempontjából ez az az út, ami segít felzárkózni a nyugati polgársághoz, ami visszaadhatja a munkába vetett hitet.

scsaba1 2010.10.25. 23:57:18

Látom megy az agyharc... Az indexblogok összes hülyéje itt háborog. :)

kzolika 2010.10.25. 23:59:10

@irónika: Anglia relatíve olcsóbb. A lakás drágább, a közszolgáltatások nem drágábbak, a tömegközlekedés Londonban drága, de pl. a Tesco value minőségibb, mint itthon. Ja, és persze az én pozíciómban egy kinti kolléga bruttó 4800 GBP-t keres, ami nettó 3000. Hát ettől nem abszolút drága Anglia, csak drágábbnak tűnik.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.26. 00:14:07

@kzolika: az azt jelenti, hogy 500-550 korul van a bruttod (ezt mondjuk mar az elozo hgazugsagaid miatt is nehez elhinni, bar semmikeppen nem egy lehetetlen fizetes. olyan kozepvezetoi kategoria egy multinal). az alatt nem jon ki a 17% sehogy sem. viszont mindenki masnak ez adoemeles, aki nem keres brutto 285.000-et.

tehat akkor hogy is van ez az adocsokkentes?;-)

sehogy. aki 300 felett keres - tehat a kisebbseg - az nyer rajta, aki alatta - a jelentos tobbseg - az bukni fog.

de az a lenyeg, hogy neked az brutto fel millerbol ~40 ronggyal tobb fog megmaradni. ez a fontos, igaz?;-)

Táskás Tóni 2010.10.26. 00:15:56

Kedves bplusz !Nem félsz ,hogy Orbán és Matolcsi vasra verve visznek el . Az ő gazdaságpolitikájuk lényege éppen a belső fogyasztás növelésével beindítani a gazdaságot , Te pedig ezt itt és most megfúrod.Vagy Téged kértek meg arra ,hogy írd meg a szegényeknek egy jó pár évig coki van és nem csoki?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.26. 00:16:38

@kzolika: persze.

azert jott haza haverom 5 ev kint eles utan inkabb, mert anglia olyan kurva olcso:-D

elhagytad mar te egyaltalan ezt az orszagot..?:-)

en speciel evente megyek erre-arra melozni, de valahogy seghol sem latom azt a baromi nagy olcsosagot es a kolbaszbol keritest es azt, hogy annyival jobb lenne ott, mint itt. azaz igen. de az az emberek fejebol jon elsosorban, nem a zsebebol:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.26. 00:20:54

@Táskás Tóni: pontosan..
ha a belso fogyasztas lecsokken, akkor nincs ami kompenzalja a haracsadot, ha nincs ami kompenzalja a multi le fog epiteni, berekeszti a fejleszteseket, esetleg ki is vonul. a multinak semmilyen erdeke nem fuzodik a profiton kivul az orszaghoz.
ezt kellene szepen megjegyezni ezeknek az idealista felkommereknek. es azt, hogy nincs az az isten, nincs az az orban, nincs az a fidesz, nincs az a melymagyarsag, nincs az a nemzeti ontudat, amit nem fog a multi keresztbeszarni es cska es kizarolag a szamokkal foglalkozni.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 00:30:51

@kzolika: ebből következően te sem tartozol az átlagfizetésnek nevezett éhbérért robotolók közé.
De hogy meg fogsz lepődni, amikor észreveszed, hogy az a plusz tizenegynehány százalék bőven ott fog maradni a szolgáltatóknál és a boltokban! :D
Ezzel csak az a gáz, hogy ugyanakkor az átlagfizuból élők jövedelme úgy egyébként is csökkenni fog és még erre jön majd rá a durva áremelkedések hatása.
Szóval ismétcsak gratula! A hazugságaidhoz is, meg a hülyeségedhez is.

kzolika 2010.10.26. 00:32:11

@az igazi Sipi: "de az a lenyeg, hogy neked az brutto fel millerbol ~40 ronggyal tobb fog megmaradni. ez a fontos, igaz?;-)"

Igen, az elidegenedő társadalmakban, az individuum térnyerésével ez lesz a fontos. Figyuzz, én reggel lemegyek a kocsihoz, bemegyek dolgozni, egy 10 fős cégben egy területet csinálok, van nap, hogy nem is szólok senkihez, munkaidő végén eljövök, intézem a dolgaim, elmegyek ide-oda. Ha olyanom van, egy könyvvel elmegyek valami étterembe és olvasgatok, miközben eszek. Akkor foglalkozok emberekkel, ha megzavarják nyugalmi állapotomat, belépnek az intim szférámba, aztán ennyi. Én nem szégyellem, hogy Tescoba járok vásárolni, de oda is szombat reggel 6-kor megyek, mert akkor vannak a legkevesebben, akkor kell a legkevesebb emberrel találkoznom és érintkeznem.

kzolika 2010.10.26. 00:33:47

@az igazi Sipi: "ezt mondjuk mar az elozo hgazugsagaid miatt is nehez elhinni"

Azt hiszel, amit akarsz.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 00:34:00

@az igazi Sipi: egy közepesen megfizetett, banki IT-s már három-négy éve is keresett annyit. Szóval ez önmagában nem olyan hihetetlen. De hogy ennek a kispöcsnek halvány fogalma sincs a való világról, az tuti.

kzolika 2010.10.26. 00:36:02

@az igazi Sipi: "en speciel evente megyek erre-arra melozni"

Én meg itt próbálok érvényesülni. Ha már ide születtem. Tudod, ahogy az 56-osoknak mondták a nem emigrálók: kalandvágyból itthon maradtam.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.26. 00:38:31

@kzolika: en is itt elek, itt is dolgozom, ide adozom...

csak jarok mellette a cegnek kulfoldi melokat megcsinalni.

bazki, szerintem te nem is dolgozol, mert annyira halvany lila segedfogalmad sincs az egeszrol, hogy az szinte faj.

na nem nekem, mert nem en egetem magam boduletes faszsagokkal:-D

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.10.26. 00:39:28

Mekkora butaság a poszt!

Dehát ezt már előttem megmondták, hogy miért... Kb a legolcsóbbakat akarják most megdrágítani. Nagy agy, aki erre azt mondja, hogy nézd meg, hogy honnan vásárolsz... Hihetetlen nagy hozzánemértés és ostobaság arról pofázni, hogy a tescos tehén az más, mint a mellette levő piacon kapható. Ugyanonnan van, ugyanúgy hentesek dolgozzák fel. Ócskát, csúnyán kinézőt lehet kinti hentestől is venni és lehet áruházitól is.

Ebben az egészben valahol az a dühítő, hogy most a nagyon gazdagokkal tettek NAGYON jót a fideszesek, közben meg a többieket ezzel a különadóval szivatják. Félreértés ne essék, én alapvetően egy adókulcs párti vagyok, ugyanakkor vérlázító, hogy ezt azzal együtt vezetik be, hogy közben kirabolnak más cégeket. Úgy, hogy közben a baráti céget, a kedves és sz.r CBA-t meg szánalmas kifogásra hivatkozva békén hagyják.

Amúgy a jogtalan különadóban nem (csak) az a félnivaló, hogy esetleg megdrágul az olcsóbb nagyáruház.
Ebben az a félnivaló igazán, hogy egyrészről kevesebbet fognak fejleszteni. Azok a primitívek, akik szerint csak rosszat hoznak a multik, meg hogy rabszolgákat dolgoztatnak, persze ezt nem értik meg, kár is nekik mondani, hogy azért nemmindegy Magyarországnak, hogy lesz-e néhány pármilliárdos beruházása a cégnek vagy sem.
A másik dolog, hogy a beszállítókon fog nagyobbat csattani az ostor valószínű, a kedves magyar termelőkön. Ha eddig sírtak, ezután több okuk lesz majd.
A harmadik pedig, hogy egyéb külföldi befektetőknek is biztosan jó hír, hogy a szuper magyar Párt egyik pillanatról a másikra olyanokat dönt, hogy a tőle teljesen független magáncégektől államosítson egy nagy adag pénzt. És minél nagyobb a cég, annál inkább "kormány ellenség". De persze ezzel is csak mi járunk jól, mert úgyis csak rabszolgák lennénk, persze.

Amit ebben a blogban csinált az emberünk az nem politizálás, nem gazdasági szöveg, hanem egy tükörsima fideszbenyalás/festés.

Még valami: annak idején fidesz felől sokan támadták a kocsikra vonatkozó, totálisan euellenes regisztrációs adót. És teljesen jogosan. Ahhozképest most nem eltörlik ezt a jogtalan regadót, de még kitalálnak annál még ötször jogtalanabbat. Már a tescoék se semmi, de a telekommunikáció meg tényleg mindennek a legalja.
Megint pártvakság azt mondani és odáig látni, hogy "drágul a telefon, na és" Ez nem erről szól. Ez egy kiemelt, gyorsan fejlődő EU projekt, amit _NEM LEHET_ megadóztatni külön, mivel kiemelt projekt, csak akkor, ha azt a pénzt valami telekomos fejlesztésbe teszik.
Ez rohadtul nem arról szól, hogy kevesebbet kell majd telefonálni..hát röhej! Ez arról szól, hogy majd 5 év múlva grúziában is nagyobb sávszélességű lesz a net, mint nálunk. Az egész EU-ban pedig megsokszorozódik a sebesség, a technológia bővül, kivéve nálunk, mert mi egy fillért nem kapunk majd fejlesztésre.

És érdekes, hogy nem csak a regadót kifogásolta anno a fidesz, hanem pl a vizitdíjat is. Ami ugyan más, mert az nem a gazdagok adócsökkenésére ment volna, hanem konkrétan az orvosok zsebébe, egy az egyben. Mégis legalább az elv hasonló lett volna. És pont az elv miatt a fidesz szerint az tűrhetetlen volt.

Na ez így összességében szánalmas, hogy még ezt védi valaki. A "gyurcsányi" megszorításokban az volt a gusztustalan, hogy többnyire nem látszódott a jó cél. persze, a hiányt lefaragtuk, de a hiány csak egy dolog. Nem reformáltak meg semmit, nem lett igazságosabb a rendszer, stb.
A fidesznél most pedig ugyanezvan, csak látványosabb a susmus, az, hogy a havercégeket nem érinti a rablás.
A gyurcsányos reformokra is UGYANÍGY igaz volt a bloggernek az "ötletes" és "nagyon" eredeti meglátása, hogy legyél tudatos, tehát szokj le az evésről és lakj barlangban és kussolj. Pont ugyanígy. De ezt talán NE hívjuk fejlődésnek, főleg akkor ne, ha éppen a havi milliókat keresőkön könnyítünk egy nagyot cserébe.

kzolika 2010.10.26. 00:39:33

@az igazi Sipi: "azert jott haza haverom 5 ev kint eles utan inkabb, mert anglia olyan kurva olcso:-D"

Nem drágább, mint Mo., azonos körülményeket teremtve. A bruttó 4800-as fizetés sem hasraütés volt, egyszer rosszul címeztek egy borítékot és én katam meg egy kinti munkaszerződését.
Nekem csak pár ismerősöm van kinn, de ők már 3-5 éve. Volt, aki úgy ment ki, hogy annyi marad meg neki, mint amennyit itthon keresett. Igaz, ő Dublinban él, nem Angliában.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.26. 00:41:54

@kzolika: nna
akkor most olcsobb, vagy nem olcsobb?:-)

a haverod meg dublinban mekkora lakasban lakik es hany emberrel osztozik rajta?
ha emberi korulmenyek kozott akarsz elni es nem kinozni magad masok fing- es labszagaval, valamint normalisan enni nem a legocskabb szarokat magadba tomni - tudod, az vagy amit megeszel;-) - , akkor bizony kifejezetten nem olcso anglia.

es raadasul az ido is szar...

kzolika 2010.10.26. 00:48:20

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: "De hogy meg fogsz lepődni, amikor észreveszed, hogy az a plusz tizenegynehány százalék bőven ott fog maradni a szolgáltatóknál és a boltokban! :D"

Na, nézzük: - bankadó: 0 Ft-os számlacsomag. Ha növelik, nekem nem probléma váltani.
- telekom: internetem teszt, jövő nyárig ingyenes, telefon céges, leszarom. TV előfizetésem a közös ktg-be építve, de úgyse nézem.
- energiaszektor: majd hetente egyszer mosom meg a pöcsömet és nem vagyok fázós.
- áruházláncok: heti 5-6 ezret hagyok a Tescoban, nem fog a földhöz vágni, ha 6-7 ezerre nő.
Ha meg durva lesz, akkor havonta egyszer kimegyek pl Merkur Marktba és otthagyok 200 EUR-t, meg megnézek valami időszakos kiállítást az Albertinában.

sárkányfő 2010.10.26. 00:48:48

igaza van a posztnak, de ezek olyan tök evidens dolgok, hogy aki nem tudja magától, az úgyis menthetetlen :(

meg azért valahol cinikus is a blog, mert több millió ember éli az egész életét a túlélésre, vegetálásra berendezkedve, mindenből csak az abszolút minimum, na ezeknek azt mondani, hogy spóroljon...

tudsz róla, hogy 3 millió szegény él ebben az országban? és ebből 1 millió nyomorog, azaz rendesen enni se tud minden nap?

Parasite 2010.10.26. 00:50:24

kedves blogíró mi a faszról beszél?

sárkányfő 2010.10.26. 00:50:45

azért ez a Viktor ügyes valahol.

Ha kivetett volna fogyasztási adót, mindenki szidta volna. Így meg még meg is köszönik neki :) Ennyi balekot mint ebben az országban...

kzolika 2010.10.26. 00:51:49

@az igazi Sipi: "a haverod meg dublinban mekkora lakasban lakik es hany emberrel osztozik rajta?"

A feleségével és a 3 éves lányával laknak egy 2 hálószobásban. 5 évet húzott le egy itteni SSC-ben, fél évet volt Londonban, fél évet újra itthon és akkor kapta a lehetőséget, hogy a dublini egységbe kimenjen. Élt vele. Nem bánta meg. Nem csak kőművesek, ácsok és pizzafutárok mennek ki.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.26. 00:54:40

@kzolika: jaaaa

tehat kapja az itthoni fizeteset, kapja a kinti fizeteset es emelett az anyaceg fizeti a lakast is, de legalabbis beleszall a lakasba meglehetosen komoly osszeggel.

ugy tenyleg olcso, dupla fizetessel es ha a ceg fizeti a lakast.

en pont ugyanigy jarkalok ki kulfoldre dolgozni egy ssc-tol:-D

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 00:57:24

@kzolika: tudod kicsim, ha maradt volna benned valami, ami emberre emlékeztet, akkor most nagyon szégyellnéd magad. Tiszta sor, hogy ilyesmi eszedbe sem jut. De van egy olyanom, hogy ha anyádékról kiderülne, hogy mégsem megy nekik olyan jól, mint ahogy azt korábban írtad, tőled akkor is nyugodtan éhendögölhetnének... roppant szimpatikus egyed lehetsz. :D

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.10.26. 00:58:09

@kzolika: nem akarok én is beléd rúgni, de ezt le kell reagáljam: "És ha nem is jövőre, csak két év múlva, de én leszek az, aki felpörgeti mondjuk a jelenleg haldokló építőipart, mert új, 1 szobával nagyobb lakásba költözök, vagy kicseréltetem az ablakokat, új bejárati ajtót veszek..."

Na helyben vagyunk. Hiába vagy te nagyon gazdag, függetlenül attól, hogy a sokkal nagyobb többség meg megszívta a Te amúgyis nagy fizetésed meg még nagyobb lett...Mégsem rajtad fog múlni majd a "haladás". Itt jön a telekom, a tesco meg a franctudja milyen óráiáscégek befektetése avagy stagnálása. Mert míg Te beleölhetsz pár százezret/milliót, addig az óriáscégekhez tartozók sok-sok-sok milliárdot, rengeteg külsős munkáltatót foglalkoztatva. Nem egy fürdőszobát építenek, hanem egy fél városrészt újítanak fel egy pláza megépítése mellett. És itt a különbség.

Ráadásul ilyen szinten fontossági szempontból nem is második helyre szorulnak a gazdagok, hanem harmadikra. Mert a nagy cégek hozzák a legnagyobb bevételt, második helyen petig az átlagember lenne. Az átlagembernek, ha csökkenne az adója és Ő tudna normálisan spórolni, akkor abból sokkal nagyobb költekező és beruházó erő lenne, mint a kevés gazdagból. Szóval az lehet, hogy Te jobban jártál, de ne hidd, hogy a te és a hozzád hasonlók beruházásaik jobban megérik az államnak, mintha az átlagember tudna "eggyel feljebb lépni".

És tényleg hangsúlyozom, én alapvetően egykulcsos adó párti vagyok, csak ezt nem így és nem most kellett volna bevezetni.
Aki meg olyan gazdag, hogy jól járt, annak meg nem dicsekednie kéne, hogy milyen jó neki és, hogy ezzel most megbecsülik az ő munkáját..Mintha azok a milliók, akik most rosszabbul járnak, kevesebbet dolgoznának!!

rulettes 2010.10.26. 00:58:37

@ó jaj:
igen ez a rövid velős megfogalmazása a dolgoknak. Az agymosottjai még dícsérik is.. de jól odab@sz a multiknak. Közben szombaton pont azok tapossák egymást a tescoban, auchanban. Nem is balekok ezek... vakok... kiket tettek képviselővé... Rég volt ugyan, de még a szocializmusban is volt legalább néhány hozzáértő az állampártban.

kzolika 2010.10.26. 00:59:55

@az igazi Sipi: Nem, Londonban még így volt kinn (itteni fizetés + napidíj + lakásbérlés cég által), Dublinban ottani fizetésből él.

kzolika 2010.10.26. 01:04:11

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: De olyan jól megy nekik. Legalábbis a maguk szintjén. Én azonban már láttam más szinteket is és más fizetéspapírokat is, tudom, hogy vannak magasabb szintek. De a szüleimet tisztelem azért, hogy annak ellenére, hogy a rohadt, kibaszott, utolsó, mocsok, szemét, szarházi kommunisták elvették a fiatalságukat és a jövőjüket, mégis elérték azt, amit elértek.

mokas_gizi 2010.10.26. 01:06:35

@majdmegmondom:

Maximálisan igazad van...
Külön adókra szükség van, csak itt az a probléma, hogy a korrupció és társai attól még megmaradtak...

(Igen máshol is van korrupció, csak a demokratikusnak mondott országokban nem ennyire és nem ennyire látványosan, és akik megbuknak azok lecsukják nem is kevésre...itt meg kitüntetik őket, meg mentességet kapnak...ha meg nem tetszik a népnek akkor a kamerákba mondja, hogy "el lehet innen menni" csak itt az a probléma hogy sokan tényleg elmennek és akkor mi marad itt...?)

mokas_gizi 2010.10.26. 01:08:23

@mokas_gizi:

A másik nagy poén hogy lebukik valamelyik cég, hogy mondjuk a 1000 wc ülőkét 10.000Ft-ért adta el valamelyik állami cégnek stb, de amikor bukik a cég pénzt nem kell hogy vissza adják, tulajokat és aki engedélyezte nem csukják le...

Hol van még ilyen a földön ahol van egy minimális civilizáltság...?

kzolika 2010.10.26. 01:10:02

@sanche: Itt még mindig valami félreértés van. Nyugaton én lennék a legátlagabb átlagember. És van még hozzám hasonló több száz, több ezer, akik szintén majd többet keresnek és többet megtakarítanak és megint lesz kinek lakást, autót, LED tv-t, fajanszot, Zalakerámiát eladni. Ezzel igenis segítünk feltámasztani az építőipart, a kiskereskedelmet, a kb 50 ezer főt foglalkoztató autóimportőri és -értékesítői szektort. Hogy az idei 45 ezres újautó értékesítés, ha nem is éri el a 2007-es 200e-s csúcsot, de beáll egy egészséges évi 120 ezerre majd 2014 után.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.10.26. 01:18:52

Hogy lenne már meg a választásod? Ha mindenki kevesebbet fogyaszt, akkor kevesebb lesz a nyereség, kevesebb az adó, tehát...
a, másokat is megadóztatnak
b, olyan szektorokat húznak le, akiknél nem rugalmas a kereslet.

Persze mivel nem fog mindenki lépni, ezért lehet jobban járni, de károgás úgyis lesz, mert igazad van, a zemberek nem szeretik megfizetni. Azt hiszik, hogy van más is, aki meg tudja a hülye és felelőtlen X-elésük (meg az egész politikai hozzáállásuk) következményeit.

Amúgy azért lehet ez egy kicsit jobb megoldás mégis, mert a fogyasztás (akár közvetett) megadóztatásával azok is fizetnek, akik amúgy pl. szürkén vagy feketén dolgoznak. Ez meg saccra úgy a munkavállaló korúak fele...

kaboca36 2010.10.26. 01:51:10

milyen 56% os adó. Olvasol egyáltalán ujságot. az adó 1-2% között van bevételtöl függöen.

Ha neked az jó ha 2 milliárd tisztanyereség után nem adózik valaki, de aki rendesen dolgozik az meg keményen fizeti az adót akkor az nem normális.

A bankosok eddig is harácsoltak ezután is fognak. majd ha befejezik a shortolást és a hazudozást akkor talán jobb lesz.

sandorn (törölt) 2010.10.26. 03:50:51

Nem vagy közgazdász. Az adócsökkentéstől aminek elméletileg a különadó is az egyik forrása a belső fogyasztás felpörgését és így gazdasági növekedést vár Orbán ahogyan azt tette 98-02 között is. Szerintem abban bízik hogy az adócsökkentés miatt akkora növekedés indul be ami 2 év után szükségtelenné teszi ezeket az elvonásokat és az államháztartás egyenlege magától helyreáll. Amit te mondasz az egy abszolút katasztrófa forgatókönyv lenne ebből a szempontból, ugyanis az állam megint csak rátenyerelne a GDP egy szeletére anélkül hogy elmondhatná, ez bármilyen pozitív következményekkel járt.

sandorn (törölt) 2010.10.26. 03:51:52

Nem vagy közgazdász. Az adócsökkentéstől aminek elméletileg a különadó is az egyik forrása a belső fogyasztás felpörgését és így gazdasági növekedést vár Orbán ahogyan azt tette 98-02 között is. Szerintem abban bízik hogy az adócsökkentés miatt akkora növekedés indul be ami 2 év után szükségtelenné teszi ezeket az elvonásokat és az államháztartás egyenlege magától helyreáll. Amit te mondasz az egy abszolút katasztrófa forgatókönyv lenne ebből a szempontból, ugyanis az állam megint csak rátenyerelne a GDP egy szeletére anélkül hogy elmondhatná, ez bármilyen pozitív következményekkel járt.

rezo_O 2010.10.26. 05:45:35

beplusz te nem voltal jo matekbol es kozgazdasz sem vagy.

Kivlov 2010.10.26. 07:09:20

az ilyen sixxx félék biztos OPNI lakók voltak korábban, kár hogy a libsi kutyák bezárták és még nethez is engedik őket...

anyahajókabinajtóhajtogató 2010.10.26. 07:16:55

Aha és ha a multinál vagyok alkalmazott vagy alvállalkozó és úgy hárítja rám, hogy kirúg vagy a béka segge alá csökkenti a fizetésemet/díjamat...? Akkor is változtassak a fogyasztási szokásaimon? Ja mondjuk ehetek kaja helyett földet és ihatok pocsolyavizet... Lakhatok lakás helyett híd alatt, ott kisebb a rezsi! Egy csomót máris megspóroltam... A családomat mag jobb ha kinyírom és feldolgozom, legalább amíg őket eszem addig sem kell kaját vennem - multiktól.

Caprica99 2010.10.26. 07:39:09

@anyahajókabinajtóhajtogató:
Hát pontosan ez az!
Rég olvastam már ennyire demagóg, pofátlan, eszement szöveget, mint amit az a baz+ írt!

Ő nyilván abba a kategóriába esik, akinek százezrek fognak a zsebében maradni az új adószabályok után!

Nephin 2010.10.26. 07:45:22

@Lámpavas: örülj neki, ezt a hozzád hasonló kisebbségen kívül pár millió ember nem mondhatja el.

bplusz 2010.10.26. 07:54:34

Akkor tessék elolvasni mégegyszer. Nem kevesebbet kell fogyasztani, hanem tudatosabban. És többet kell termelni, dolgozni, mintsem panaszkodni. Pont.

Nagy közgazdász kommentelőknek pedig nem tudom melyik iskola mellé jártak, de ha a banki hitelekből történő fogyasztás és a saját jövedelemből való fogyasztás közé nagyvonalúan egyenlőségjelet raknak, akkor írják már be az időgépükbe a 2008-as évszámot és nézzék már meg, hogy ez miért nem stimmel.

B+

pug406st 2010.10.26. 08:10:00

Ez az a vita ami tökéletesen értelmetlen. Kicsit mindenkinek igaza van. Mindenki leír valamit de nagy közgazdasági összefüggéseket senki nem ír (persze pont ezzel foglalkoznak többszáz oldalas könyvek). A probléma alapvetően az, hogy ninccsenek szerkezeti reformok csak nagy pénzbehajtás. Az a plusz pénz amit otthagy az új adórendszer az embereknél édeskevés, hogy a 2013ban elméletileg már nem fizetett válságadókat kiváltsa. Valaki 2008at emlegette. Hát igen ez mindenkiben mélyen bent maradt. A betétek nőni fognak a fogyasztás nem, mert aki megteheti majd, hogy félretesz az nem fogja elkölteni. Ha az emberek nem költenek nincs fogyasztásnövekedés. mivel nincs fogyasztásnövekedés nincsenek fejlesztések sem. és így tovább.... persze ez csak 1 lehetősége, hogy merre indul el.

ahány közgazdasági irányzat létezik annyi féle vélemény van. Én 1 dolgot látok biztosnak. Szerkezeti reformok nélkül (államigazgatás, egészségügy, nyugdíj) reformja nélkül bármekkora növekedés is lesz az államháztartás sose lesz 0-án esetleg pozitívban. Ezek rendbetételét viszont a zemberek fogják megfizetni.

Erdőtársulás 2010.10.26. 08:16:35

"Ébresztő Magyarország!"

Ha az ember kevesebbet telefonál (és internetezik, és néz tévét, mert ezek is távközlési területek), akkor nyilván meg tudja oldani, hogy kevesebb pénzt ad ki. Így aztán ezeknek a szolgáltató vállalkozásoknak csökken az árbevétele. Másik oldalról pedig a kormány nyírja meg nyereségüket. Ez nyilván dupla veszteség számukra. Mit csinálnak, ha nem (stratégiai okok miatt) akarnak odébb állni? Elmozdulnak a költséghatékonyság "fejlesztésének" irányába: erőteljes leépítésbe kezdenek, a beruházásaikat felfüggesztik, az operatív működéshez szükséges tevékenységeket kiszervezik, lehetőség szerint külföldi cégekhez (egy ügyfélszolgálat lehet pl.: Szlovákiában vagy Romániában is, ahol nem kell utána ekkora adót fizetni). Ez egyrészt szaporítja a munkanélküliek számát másrészt visszaveti a GDP növekedését, ami azt jelenti, hogy jövőre és utána egyre kevesebb és kevesebb lehet az extraadó bevétele is, esetleg még sem tudjuk kinőni az adósságunkat.

Még egy szó a "nagybevásárlásokról", a sarki bolt elkerüléséről. Ez éppen a "multiknak", illetve a nagy áruházakkal rendelkező láncoknak kedvezne, és még tovább csökkentené a kiskereskedelmi forgalmat az amúgy politikailag preferált helyi kereskedőknél.

hááááát 2010.10.26. 08:20:16

A legszebb az egészben, hogy ezt egyszer el lehet játszani és nagyot szól.Nem kell félteni a multikat.Kifizetik és kész.Nem lesznek áremelések, sem elbocsájtások.Azt viszont tényként kell kezelni, hogy következő ilyen húzásánál a FIDESZ-KDNP kormány kivégzi magát.

Viszont a magánnyugdíjjamhoz nem nyúlhatnak hozzá, mert akkor én is perre megyek!

Sátán meg a Jocó 2010.10.26. 08:39:43

@irónika: Megmondom Neked: Tescoban jártam (valakit kísérvén, különben a lábam nem teszem be hiperbe), szeptember eleján 450Ft-ért árulták a szar őszibarackot, míg a piacon 280Ft volt a gyönyörű.

Én csak röhögtem.

Bűnös 2010.10.26. 08:40:48

A kedves posztoló tényleg ilyen hülye, vagy csak provokál?

Ha a 130 Ft-os tej 150 lesz, akkor nem csak azoknak lesz 150, akik kétpofára vedelték tudattalan fogyasztóként, hanem azoknak is, akik teljesen tudatosan számították ki, hogy meglegyen a gyereknek a fejlődéséhez szükséges napi minimum adag.

Rotfuchs 2010.10.26. 08:42:46

@Ted Striker: Jajj, mert összeomlana az ország a magyar "kultúra" mecenatúrája nélkül. Vagy versenysport nélkül.

Amúgy az új rendszer jó irányba tendál. Adóvisszavágás, teherátcsoportosítás a termelő ágazatokról.

Akár tetszik, akár nem Magyarország jelenleg pocsék gazdasági helyzetben van, és nem csak monetáris, fiskális, vagy általános financiális okokból. A gazdaság szerkezete, még az amúgy versenyképtelen Európánál is rosszabb. Sajnos óriási vízfej van körkörösen fizető ágazatokból (a két fiú és a hordó szilvórium esete), és még annál is nagyobb probléma az állami köldökzsinóron élő nem termelő néptömeg.

Sajnos mindezek ellenére még mindig vannak fenntartásaim a Kedves Vezérrel szemben. Ennek okai:

1,CBA & tsai
2, ő eleve olyan ember, hogy nem hinném, hogy meglépi a kultúrának, sportnak, nemzetimázsnak, értelmetlen aktatologató zabszámláló hivatalnak és mindenféle köldökmélység kutató alapítványnak folyósított pénzeket
3, nem látok még elégséges programokat melyek stratégiai beruházásokat segítenének elő

Igen itt lehet mondani, hogy érdemes termék előállítására a bankszektor ad hitelt. Csakhogy a piac már annyira torzult, hogy a bankszektornak sok esetben jobban megéri a fiktív ágazatokból és spekulációkból álló, a klasszikus hány malaca van a disznónak kapitalista megfelelőjeként csaló, és nagysága miatt állami garanciákat élvező portfóliókba fektetni a pénzt, minthogy valódi termelő ágazatokba. Különösen, ha az forradalmi, és emiatt a siker nem garantált.

Ha egy találmány nem jön be, egy kisvállalat súlyos gondba kerül => csőd

Ha egy nagybank, vagy ország pénzügyi manőverei miatt megszorul => kisegítés

Az európai kapitalizmus elszakadt az alapját képező reáliáktól és emiatt haldoklik a komplett kontinens gazdasága. A mutatók rendre elmaradnak a fejlődő világtól, de még a szintén rossz helyzetben lévő Egyesült Államoktól is. Az adósság nő, az ipari termelés csökken, a mezőgazdaság infúzión van. Mindez egy globális szerepcserét készít elő, mert amikor a Kína érdekei másképp hozzák, váltás következik be a gazdaságpolitikai irányvonalban, az egész borulni fog. Erőltetik a fejlődő országok piacának bővítését, az ottani vásárlóerő növelését, közben pedig már fordult a helyzet, és meglehet, megnő ott fogyasztás, de a termelésük szépen ki is elégíti.

Ha Magyarországon sikerülne beindítani az ipari termelést, stratégiailag kulcspozícióban levő ágazatokból és különösen sikerülne felfuttatni a K+F szektort. Mialatt a kkv nagyobb hányadot átvállal a hazai és regionális alapszükségletek kiszolgálásából, eközben vissza sikerül fogni a lakossági fogyasztást, felszámolni az állami segélyen élősködést és drasztikusan lecsökkenteni a magyar állam költségvetését, és ezáltal az adókat; akkor lehetnénk kint a trutyiból.

Mákony Béla 2010.10.26. 08:48:22

Hát neked bizony anyádat, posztíró. Ha megdolgoztam érte, hagy vásároljak és telefonáljak annyit, amennyit akarok - vagy legalábbis annyit, amennyit tavaly tehettem.

Barom.

Ez a Véleményem 2010.10.26. 08:50:21

Igy kora reggel jól felháborodottam a cikkeden! Ugyanis a megjósolt áremelkedés nem a hozzád hasonlókkal fog elbánni, hanem azokkal a tízezrekkel akik így is csak lavíroznak az elsüllyedés határán, akik gyárakban, boltokban az egészségügyben dolgoznak havi 80000-ért túlórában…Akiknek nem marad a hó végére 500ft-juk… akik egyedül élnek, fenntartanak egy lakást… akik a nyaralásról, utazásról csak álmodhatnak… ja, és továbbra is becsületesen teszik a dolgukat… de igazad van minek panaszkodjanak elvégre ők csak prolik és az erdőkben van még makk végső esetben pedig lehet kukázni, fakérget rágni…

GatyaPityu 2010.10.26. 08:51:21

Nagyon jó ez a post, teljes mértékben egyet értek vele! (Csak futólag olvastam bele a kommentekbe, látom, eléggé megosztott a társaság).
Nagyon anakronisztikus ahogyan itt egyesek sírnak a multinacionális cégek érdekében, a rájuk kivetett ideiglenes extra adó miatt. Csak azt nem tudom, hogy akkor helyette mit látnának szívesebben? Mondjuk legyen inkább 30%-os az ÁFA? Azt biztosan mindenki nagyon szeretné és a most ökleiket rázó orbánviktorozó társaság örömmel és csendben venné tudomásul a közvetlen, lakosságot érintő újabb megszorításokat. Na, persze... Valahonnan pénzt kell előteremteni és ez a legkisebbik rossz megoldás. Köszönje meg mindenki Gyurcsány Ferencnek, Medgyessy Péternek és bandájának.

Rotfuchs 2010.10.26. 08:53:03

@Bűnös: meg a többiek. Az adóvisszavágásból véletlenül nem jön ki a tej árkülönbsége?

Azonkívül aki munkanélküli, annak nem olcsóbb tej kell, hanem munkahely. Ez a multiadó olyasmi, hogy ha egy nagyobb és sikeres gazdaságpolitika része, akkor remek. Egyébként értelmetlen. Mert mi értelme az államnak oktatással, szociális rendszerrel, ha a gazdasági talaj kicsúszik alóla, teljesen mindegy mit adóztatnak meg, nem hoz semmit.

GatyaPityu 2010.10.26. 08:56:45

@Erdőtársulás: "Ha az ember kevesebbet telefonál (és internetezik, és néz tévét, mert ezek is távközlési területek), akkor nyilván meg tudja oldani, hogy kevesebb pénzt ad ki. Így aztán ezeknek a szolgáltató vállalkozásoknak csökken az árbevétele. "

- És vajon mi lenne akkor, ha az extra adó helyett a lakossági ÁFÁ-t emelnék pld. 5%-kal? Akkor még látványosabban csökkenne a fizetőképes kereslet, az árbevétel. Ez a kisebbik rossz megoldás. Egyébként tényleg nem értem, mire fel féltik ennyire a távközlési-, és energia cégeket, valamint a bankokat, amelyek köztudottan a legeslegjobban prosperáló vállalkozások az országban.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2010.10.26. 08:59:30

Vizitdíj: ha egészségesen élek, nem kell fizetnem. Mi a különbség?
A válságadókból továbbra is fenntartják azt az illuziót h ami állami az ingyenes. Nem az fizet aki igénybe veszi. Tényleg kurva jó... A fogyasztási szokásaimat meg talán ne a kormány szabályozza.

Devil 2010.10.26. 09:01:19

"No, hát elárulok egy titkot: a különadó valóban nem más, mint burkolt megszorítás azon emberek számára, akik nem tudják kontrollálni saját fogyasztásukat."

Es mi lenne ha a magyar allam kontrollalna a kiadasait, es a Fidesz kontrollalna a nyilatkozatait? Vagy tenne vegre valami ertelmeset?
Miert is mi fizessuk meg az o hancurozasukat? Ok miert nem koltenek kevesebbet ha mi kenytelenek vagyunk kevesebbet kolteni? He?

Devil 2010.10.26. 09:07:12

@Rotfuchs: A kulonado mogott kar melyebb ertelmet keresni. Orbannak penz keleltt mert elkurta. Es attol vett el aki vagy nem tamogatta a kampanyaban, vagy nem fekudt le neki miutan kormanyra kerult.
Sajnos Orban ismet bebizonyitotta hogy nemzetkozi szinten szalonkeptelen, csak az orszag lejaratasara kepes, neki csak belpolitika letezik mas nem erdekli, csak kerdes hogy a nep meddig olyan barom hogy ezt megegye.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 09:13:45

@Sátán meg a Jocó: azért te is röhejes vagy ezzel a baszott nagy nemzeti öntudatoddal. :D

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 09:14:52

@Devil: az idők végezetéig. Itt max. a csőcselék lázadozik a Nagyvezír parancsára. A sok fidesznyik birka még tapsol is mindehhez.

Szelid sunmalac 2010.10.26. 09:16:24

Kedves posztolo! Ezekszerint TE i iolyan vagy, aki tul sokat telefonalt es fogyasztott, hiszen van meg honnan visszavenni. De te rohadtul nem a nagy atlagba tartozol, akiknek ezt javaslod, mert nekik mar nincs honnan porolni es nem fognak fizetesemelest kapni, csak mert nonek az arak. Remelem anyad jol van.

EvilHedgehog 2010.10.26. 09:20:19

@kaboca36: Bevétel nem egyenlő nyereség!

A multik legalább bejelentik a dolgozóikat valódi béren nem úgy mint a KKV szektor..

DrCinizmus 2010.10.26. 09:27:19

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:

Ahogy a szoci-birka meg a másik oldalnak tapsol, mint a kisangyal! Te sem vagy jobb, mint a másik oldal, akit szidsz!

Dave68 2010.10.26. 09:28:05

@Devil: Mit kúrt el? Nézzük végig, milyen szektorokra vetettek ki különadót:
- Bankok, eddig az országos problémát okozó eladósodás eredőjeként minden évben bevallott extraprofittal
- Távközlési szolgáltatók, a fogyasztási szokások változása miatt minden évben bevallott extraprofittal
- Energiaszektor, ahol a privatizációs szerződések zöme államilag garantált(!) profitot rögzít
- Kereskedelmi láncok, ahol agresszív, a termelőt sok szempontból sújtó beszállítói feltételek mellett kritikán aluli színvonal és teljesítmény jelenik meg. (Itt nincs extraprofit, mert papíron veszteségesek.)
Mi ezekben a közös? Zömmel multinacionális konglomerátumok tulajdonolta cégekről van szó, így a realizált profit az országból nagyrészt kimegy. Az energiaszektor számos vállalata esetében az államilag garantált profitrátát csökkenti a különadó, ami azt jelenti, hogy nem ők fizetnek nekünk, hanem mi fizetünk nekik kevesebbet... A kereskedelmi láncoknál meg őszintén szólva nem is bánnám, ha ez az intézkedés kissé megroppantaná a gerincüket. Hány kisbolt tűnt el, hány ember lett munkanélküli, vagy önfenntartó vállalkozóból minimálbérért lapátoló kiszolgáltatott alkalmazott miattuk? És akkor még nem beszéltem arról, hogy miket engednek meg maguknak (lásd pl. az Auchan dunakeszi védett lápra tervezett parkolóját...).
Miért kellettek a különadók? Mert a költségvetés nincs balanszban. Brüsszel megmondta, hogy nem enged nagyobb mozgásteret a kormányváltás konszolidációs időszakára. Mit tehet a kormány - elvesz a nagyoktól, vagy a kicsiktől (azaz tőlünk). Szerintem tőlünk az utóbbi években már eleget vettek el...
Természetesen nagy szükség volna arra, hogy a kiadási oldal is megfelelően csökkenjen. ehhez meglehetősen át kell szabni a költségvetési szektort, ami egyrészt idő, másrészt sok pénz (reorganizációs költségek és az elbocsájtott emberek végkielégítései) harmadrészt az állami szerepvállalás megváltozása/szűkülése számodra szintén megszorításnak fog tűnni. Úgyhogy szvsz most az irány jó, lássuk meg, mi lesz belőle (az IMF és a befektetők, akiket nem kedvelek ugyan, de a szavuknak súlya van, már "visszafogottan bizakodók")és akkor fikázzuk, ha látszik az eredmény. ez még csak a kezdet.

DrCinizmus 2010.10.26. 09:28:13

Az Orbán-birka Gyurcsányozik, a Gyurcsány-birka Orbánozik. Egyik hülyébb, mint a másik és még örülnek is maguknak, hogy ők milyen okosak. Nem veszik észre, hogy úgy játszanak velük a nagypolitika szereplői, mint macska az egérrel. Hát inkább ilyen szempontból ébredhetne már föl Magyarország! Mert ma kedves barátaim fingani sem lehet anélkül, hogy valaki politikai kérdést ne csinálna belőle és ne menne ölre menő anyázás ebből fakadóan. Nem unjátok még? Én már rohadtul és remélem, hogy nagyon sokan vannak, akiknek szintén elege van abból, ha hülyének nézi a politika! Ja és még valamiről leszokhatna ez a birka nép: az irigykedésről, "a másiknak egy főszállal több van" hozzáállásról és arról, hogy a magyarnak soha, semmi nem elég jó! Na ebből ébredjetek inkább!

midnight coder 2010.10.26. 09:33:45

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Lófasz fog ottmaradni. A multiknak szépen versenyezniük kell a kiskereskedelemmel, a kínai piaccal, mindennel. A kereskedelemben nem hiszem hogy sokat rá tudnak tenni. A távközlésben sem igen. Ha megvan egy infrastruktúrád akkor azt akkor érdemes ki is használni. Eddig is úgy állapították meg az árakat hogy a lehető legnagyobb profitot hozzák ki, és ezután is így lesz. Nem a bekerülési költség volt az ár alapja hanem az hogy az átlagpolgár mennyit tud kiköhögni a szolgáltatásért.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 09:34:00

@Drgomor: most mit mondjak? Tévedsz vagy hazudsz? Leszámítva a kormányközeli köröket, nem találkoztam olyan emberrel, aki vakon, kritikátlanul nézte akár M.P, akár Gyurcsány működését. (Bajnai idején már annyira sem foglalkoztam a témával, mint előtte, szóval arról az időről nem tudok nyilatkozni)

Viszont fideszesben (nem kényszerből fideszre szavazóban, hanem valódi szimpatizánsban) még nem láttam olyat, aki ne állt volna ki teljes mellszélességgel szent viktátorék minden húzása mellett.

midnight coder 2010.10.26. 09:34:47

A multik eddig is vastagon nyerséegesek voltak, ezek után is azok maradnak. Max. a nyereségük csökken egy kicsit.

Murderface 2010.10.26. 09:34:58

Nagyon jó tanácsok az újgazdagoknak, menedzsereknek, sztárügyvédeknek, és családjuknak, de mi a kedves posztoló tanácsa azon kb. 3 millió magyar állampolgár számára, akik már eddig is a létminimum környékén tengődnek? Egyenek fényt? :P

orient 2010.10.26. 09:38:00

@Erdőtársulás: kb.

Teljesen dilettáns a poszt. Nincs vezetékes telefonom évek óta. Mobilt is alig használok mert nem vagyok egy celeb aki annyira fontos hogy csak telefonon elérhető. Akikkel szoros a kapcsolatom azokkal személyesen tartom. Vásárlásra is odafigyelek, hiába emelnek bármit, kevésbé fog érinteni.
Nem is ezért zavar az extra adó. Magyarázd majd meg azoknak ezt akik ez miatt elvesztik a munkájukat. De tartsuk a felesleges közalkalmazottakat inkább és kerüljenek azok utcára akik a versenyszférában termelnek, adóznak és nem az állam csecsén lógnak. Ragyogó....

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 09:38:35

@midnight coder: hát nagyot csalódnék benned, ha ezt a kínai piacos dolgot komolyan gondoltad... igen, egyre szarabb az áruházi áruk minősége, de a kínait még mindig nem tudják alulmúlni.
(újpesti "kínai" piacon és a telepen lévő kínai boltból szerzett tapasztalatokról beszélek)

Mondjuk a net- és mobilszolgáltatókra kíváncsi leszek, de van egy olyanom, hogy nem lesznek szívbajosak, miután nincs valódi konkurrenciájuk, pláne, ha mind, egységesen továbbhárítják a megemelt adókat.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 09:39:38

@Murderface: akiknek ezek jó tanácsok lennének, azok most egyébként is "jobban járnak" az egykulcsos adóval...

orient 2010.10.26. 09:40:17

@midnight coder: meg max kirúgnak sok ezer embert akiknek nem lesz mit enni az miatt. Közalkalmazott, nyugdíjas vagy rokkant vagy-e? Esetleg adócsaló vállalkozó? Az emberekre kéne gondolni nem a multi profitjára...

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.10.26. 09:43:17

Ha egy gondolatkísérletnek tekintjük a posztot és vákuumban vizsgáljuk a felvetéseket, akkor teljesen egyet lehet vele érteni. A probléma ott van, hogy sokan már eddig is minimális költség szinten éltek, eddig is megnézték, hogy mit vásároltak. Nekik biztosan nem fog jól jönni, hogy akár csak minimálisan is, de árat emeljenek a szolgáltatók, vagy üzletek. És ez még a kisebbik baj. A fő baj ott van, hogy az szja változás is ezt a réteget fogja kellemetlenül érinteni. És ezen az sem segítene, ha öt gyereket vállalnának.

DrCinizmus 2010.10.26. 09:45:03

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:

Hát akkor most itt van egy volt fidesz-szavazó, aki kurvára nem áll ki a fidesz mellett sem és más mellett sem. Főleg nem megyek bele itt a napi sipákolásba ,hogy "jaj, elveszik a nyugdíjam" meg "úgyis velem fizettetik meg még a tajvani adóemelést is" és hasonló magyar birkabölcseletbe...unom már az egészet!

A kritika meg a köpködés és egymással ölre menő viták lefolytatása között óriási a különbség!

Juci Óbudáról 2010.10.26. 09:45:39

Mi a családban a telefont csak akkor használjuk, ha muszáj. Élőben jobban szeretünk beszélgetni egymással. Természetesen a hivatali telefont sem terheljük magánügyekkel.

A megtakarított pénzt igenis a sarki kisboltban, a helyi piacon költjük el, mert ott tudjuk, ki a tulajdonos (környékbeli, magyar), látjuk, mennyit dolgoznak, küzdenek. A termékről is tudnak tájékoztatást adni, ha szükséges.

Ráadásul még udvariasak is, nem úgy, mint a multiknál, ahol egy szót sem szólnak hozzád, csak végigterelnek a gondolák közt, mint egy jószágot, aztán a végén csak fizess. A termékről pedig hiába kérdezel, nem értenek ahhoz, amit eladásra kínálnak. Van olyan multi, ahol tilos beszélgetni munkaidőben, még a vevővel sem "trécselhetnek".

A nagybevásárlás ötletét támogatom, bár autója nem mindenkinek van. Anélkül pedig nehéz hazacipelni a havi adagot, a zsák krumplit, almát, stb.-t. Hűvös-száraz pincéje, kamrája városi embernek amúgy sem nagyon van, ahol mindez elférne.

Multiba elvből nem járunk, nem hiányzik egyáltalán. Egyszer látogatóban voltam egy multi pékségében: tömve volt műanyaggal, adalékanyaggal minden termék.

A cikk alapgondolatával egyetértek, nem siránkozni kell, hanem ésszerűen költeni. Mi sem dúskálunk, éppen ezért odafigyelünk arra, hogy hol és mit költünk.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 09:48:43

@Juci Óbudáról: Ha eddig is odafigyeltél, akkor most szopni fogol.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.26. 09:49:05

Már elnézést. De az adóemelés, bevételnövelés csak az egyenleg egyik oldala. Nem lehetne inkább a másik oldalt csökkenteni? Tarlóséknak is az volt az első dolguk, hogy a hatalomra lépésükkor már vették is át a zsír új full extrás luxuskocsikat.
Vagy a Gyurcsányék által nyakló nélkül felvett hitelek. Nincs annak nyoma, hogy hova tűntek el azok a pénzek? Nem lehet azokat visszaszedni?
Igen, tudom. Egyszerűbb egy újabb adót kib@ni, mint egy esetleg szakértelmet igénylő lépést megtenni...

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 09:51:32

@Drgomor: olvasd már el, hogy mit írtam! Nem szavazókról beszélek, hanem a nagy tömegben jelenlévő birkanyájról, narancs színű szemüvegben.
Aki azért szavaz/szavazott rájuk, mert a többit még ennyire sem bírja, az más téma.

Hurri Kán 2010.10.26. 09:52:00

@Juci Óbudáról: barátnőm is Óbudán lakik. Szombatonként kiballagunk a piacra, tisztítószert egy közeli boltban vesszük. Nem okvetlen kell három hétre előre bevásárolni, mert minél több mindent vesz valaki annál nagyobb az esélye hogy fölösleges dolog is lesz közte.

Szóval teljesen igazad van hogy multikon kívül is van élet. Aki meg annyira sajnálja őket: ha nem érné meg nekik itt lenni, nem lennének. Ilyen egyszerű.

DrCinizmus 2010.10.26. 09:55:18

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:

Elbeszélünk egymás mellett, nem érdekes...

DrCinizmus 2010.10.26. 09:57:34

@Juci Óbudáról:

Dehát a magyar ehhez ért. Siránkozni, jajveszékelni...és ha épp ez nem köti le teljesen a kis figyelmét, akkor már megy is át a támadásba, az irigykedésbe és a másik baszogatásába...Te is a rikta kivételhez tartozol...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.26. 09:58:56

@Drgomor: Ennyi? Ez a jó tanács az adóemelésre, hogy takarékoskodj? A nyugdíj lenyúlására, hogy nem kéne sírni? És ha nem tetszik, akkor birkamagyar? Ehhez csak gratulálni tudok, ez az arcátlanság csúcsa...

DrCinizmus 2010.10.26. 10:01:16

@newtehen:

Ha megtanulsz a sorok között olvasni, akkor ennél jobb tanácsot nem is lehetne adni, de természetesen ebbe is belekötsz, mert hát miért ne...magyar...no komment. Hagyjuk is egymást békén!

Spikk 2010.10.26. 10:01:53

@irónika: Az USA-ban sem olcsóbb az élet, csak hát nem az amerikaiak fizetik meg...

Devil 2010.10.26. 10:06:33

@Juci Óbudáról: Nem a multikkal van a baj. Sem a szukseges megszoritasokkal. Bar Te egy mesekonyvben elsz, es ott biztos a jo kiraly szavara no a buza, de a valosagban a gazdasag fekezese (akarmelyik szerplotol is vonunk el extra penzeket) es az amugy is tulmeretezett es pazarlo allam tovabbi hizlalasa a gazdasagi bukas biztos receptje.
Arrol nem is beszelve hogy ez a gazdasagnak mit uzen, hogyan fognak ezentul hozzank befektetni - ne feledd a gazdasagi fellendules motorjai a multik voltak, ha ok nem fektetnek be ezentul nemsokara megnezhetjuk magunkat.

röntgenszeműlány 2010.10.26. 10:06:53

Nem baj, majd a nyugdíjamból veszek parizert... Ja nem, már abból sem.

orient 2010.10.26. 10:07:02

@Juci Óbudáról: és miből élsz? Mert ha nem multinak dolgozol akkor vagy segélyen élsz,közalkalmazott vagy, esetleg adócsaló vállalkozó. Más nincs sajnos és most ezek az emberek leszek szívatva. Egy a baj hogy mostantól ők munkanélküliek, vagy segélyen tengődők lesznek esetleg találnak néhányan munkát ott ahol majd semmi adót nem fizetnek utánuk. Ebben az adóban nem az a rossz hogy a multit kén sajnálni hanem hogy pont azt a területe vágja pofán ami padlón van, a fahér, termelő ágazatokat. Fene se sajnálja a multikat. Ha lenne 4% a munkanélküliség, és a cégek versengenének az alkalmazottakért akkor jó ötlet lenne, így viszont sokkal nagyobb kárt tesz mint hasznot, és bevételnövekedés mellett nagy kiadást fog és bevétel elmaradást is fog okozni ez sokkal nagyobbat mint amennyit használ. Ez ők is tudják, ez egy populista döntés, aminek nagyon rossz hatása lesz a gazdaságra és munkahelyekre hosszútávon...

Juci Óbudáról 2010.10.26. 10:07:35

@atomgoa:

Éppen tegnap említette egy ismerősöm, hogy 1968 (!) óta minden kormánytól csak ezt hallja: "Húzzuk összébb a nadrágszíjat", elvtá...izé...polgárok.

DrCinizmus 2010.10.26. 10:09:05

@orient:

Kiváló sipákolás, nélkülöz minden ész érvet, 10 pont!

avus · http://avus.blog.hu 2010.10.26. 10:09:48

@hááááát: "Nem kell félteni a multikat.Kifizetik és kész.Nem lesznek áremelések, sem elbocsájtások."

De megvonják az caffeteriát. Konkrét távközlési cégnél tudom, hogy ez fog történni 2011-ben. Jó 10-20 rugóval kevesebbet visz haza az, aki ott dolgozik.

fourgee 2010.10.26. 10:10:45

@irónika: "Az USA még rendben is lenne, mert ott valóban olcsóbb az élet, de Angliában nagyon kétlem, magam is jártam ott és nem ezt tapasztaltam"

Az Egyesült Királyságban ami drága, az az albérlet, a tömegközlekedés, az alkohol és a cigaretta. Az élelmiszer változó, ha nem figyel oda az ember, akkor sok pénz elmehet rá, ha pedig tudatosan vásárol, akkor olcsóbban kijön mint itthon. A ruhák olcsóbbak, a műszaki cikkek olcsóbbak, használt autók sokkal-sokkal olcsóbbak.

Kétféle magyar van, az egyik ismeri Londont, a másik meg azt mondja, hogy "Londonban nincsenek is angolok". Ha valaki azt mondja hogy nincsenek angolok Londonban, akkor annak onnantól kezdve egy szavát se higyjétek el, mert 1000% hogy lepukkant bevándorlók között lakik, minimálbérből él és nem lát az orránál tovább :)

orient 2010.10.26. 10:12:03

@Drgomor: meg is győztél...tökéletesek az érveid.

Hurri Kán 2010.10.26. 10:13:05

@orient: sorol már el hogy hány multi végez nálunk TERMELŐ tevékenységet! (nem kereskedelem, összeszerelés, bérmunka, hanem termelés!)

Audi ok, a motorgyártáson kívül fejleszt is, tehát ott van hozzáadott, szellemi érték is.

Többi?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.26. 10:13:12

@Drgomor: Igen.. Csak a kérdés, hogy ki a birka kettőnk között. Aki felemeli szavát az ellen, ha terelik, vagy aki még be is magyarázza magának, hogy hát igen, ez az én érdekem... Nem baj ha levágják a kezem, mert van még egy ugyanolyan, minek is kettő... Siralmas...

orient 2010.10.26. 10:16:04

@Drgomor: mellesleg halálra sajnálom a Cseheket, Szlovákokat, Lengyeleket ahol éheznek és a multik tönkretették őket miközben többszörös gazdasági növekedésük. Nem a szlovák és cseh cégek termelik a növekedést ott sem. Akkor most szemeket kinyitni, és nagy gonosz keresése helyett picit körbenézni és gondolkodni. Tudom nehéz mikor a szeretett politikusok megmondják ki a fő gonosz.

DrCinizmus 2010.10.26. 10:17:31

@newtehen:

Igaz, kurvára nem értetted meg mit írtam, de nem is várok többet egy tehéntől! :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.26. 10:17:59

Mondjuk ha még ki is moderálják a hozzászólásom gyönyörűségesen, igényesen... Kezdődik a diktatúra...

fourgee 2010.10.26. 10:18:57

@kzolika: "Hát ettől nem abszolút drága Anglia, csak drágábbnak tűnik. "
Van egy csomó minimálbéres dohányzó magyar akiknek hónap végére totál elúszik a pénzük és azok állandóan szidják az Egyesült Királyságot, sokan meg tőlük tájékozódnak arról hogy milyen ott a helyzet.

Juci Óbudáról 2010.10.26. 10:19:51

@Drgomor:

Köszi.
Mi a nagyszüleinktől ezt láttuk, hallottuk: dolgozni inkább 2-szer, 3-szor annyit mint más, és akkor jut mindenre, még adni másoknak is.
Nekem is ez a természetes, a több lábon állást javaslom. Persze nekem könnyebb: városban lakom, szeretek dolgozni, untatnak a kereskedelmi TV-csatornák. :)

Szerintem a minőségi táplálkozás az egészség, az önvédelem (!) része, enélkül pedig nincs hatékony munka, életvitel.

Fentieket a józan paraszti eszem diktálja, függetlenül a napi politikától.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.26. 10:20:02

@Drgomor: Nem, megértettem.
Csak az én elemem a kritika, a Tied az ölre menés és a köpködés. Gondolom ezért birkamagyarzol mindenkit, aki kritikát merészel állítani szentséges Viktátoroddal szemben.

DrCinizmus 2010.10.26. 10:25:26

@newtehen:

A nagy "köpködésben" véletlenül se zavarjon, hogy nekem nincs Viktátorom sem Viktorom, sem Gyurcsányom sem egyebem...és persze én vagyok a rossz, a gonosz meg a csúf. Te pedig az igazi, megdönthetetlen érvekkel,a gonosz, bunkó "birkázó" magyarral szembeszálló hős. Tegyél meg egy szívességet és hagyj békén!

Devil 2010.10.26. 10:26:32

@Dave68: Ez egy kisiskolas szintu okoskodas, a fidesz azert szajkozza ezt mer a szavazoi ezen a szinten mozognak.
Sajnos a gazdasagi lehetosegekbol a fidesz minden savazasa ellenere a szabad piacgazdasag a leghatekonyabb; az allamilag szabalyoxott meg a legkevesbe hatekony.
Ami torzulasokat leirtal azok sok esetben pont az allam negativ beavatkozasai miatt vannak igy, pld az energiaszektornak aranytalanul kedvezo feltetelek (amiben fideszes kepviselok is sarosak, olvass utana).
A kereskedelmi lancoknak nem kotelezo termelni, lehet mas lehetosegert is keresni vagy ha nem eri meg, jovedelmezobb befektetest keresni; attol meg nem lesz jobb a beszallitoknak hogy az aruhazlancok hasznat az allam megcsapolja.

Juci Óbudáról 2010.10.26. 10:26:53

@Devil:

Én aztán nem élek mesevilágban, mifelénk az nem divat. :)

Talán nem kellett volna tönkretenni az ipart, a mezőgazdaságot, elijeszteni a turistákat, stb. Legfőképpen: a mindenkori vezetésnek ésszerűbben kellett volna gazdálkodnia. Most nem lennénk nyakig a "szilvalekvárban", kihalófélben.

orient 2010.10.26. 10:26:56

@gyvy: pl. a sok szolgáltató központ. Nagyon sok van belőlük, és remélem még több lesz. Mert azt nem is lehet továbbvinni 2 hét alatt kínába, tudod, tudást nem lehet csak úgy elvinni hipp hopp. Pl. Vodafone-nak van nagy szolgáltatóközpontja, regionális (Budapesten és vidéken), ahol nagyon sok szellemi foglalkozású ember dolgozik, jó fizetésért, azt elkölti amiből az áfa visszamegy az államhoz, és ahol elkölti (pl sarki fűszeresnek is megélhetése van belőle...stb.)

Most ezek nagy része megy majd utcára fogyasztani nem fog, munkanélküliség megugrik, befizetett adó helyett segélyt fog kapni az államtól, a voda meg elviszi az egész regionális központját Szlovákiába ahol ez miatt megint x%-kal nő a GDP...stb. mert sajnos be kell látni, a fejlődő régiónkban mint a mienk ezek a cégek termelik a GDP-t és nem a sarki fűszeres. Neki csak megélhetése van belőle ha az emberek ott költenek, mostantól kevesebbet, mert látszik ugye megint kevesebb fogyasztó lesz...

Mellesleg a robotmunkával dolgoztató gyárakat akiket említesz senki sem adóztatja meg. Na pont ők fognak maradni és dolgoztatni embereket minimálbéren...

csárli hárper 2010.10.26. 10:26:57

@kzolika: "telefon céges, leszarom."
na te is ízig-vérig magyar vagy.....

Lord_M_ 2010.10.26. 10:29:13

Komolyan nem értem az embereket

Ha a kormány (bármelyik) adót emel : eredmény : sírás - rívás - de rossz lesz

Ha a kormány adót csökkent:
eredmény : sírás - rívás - de rossz lesz

Ha a kormány _nem_ a dolgozó rétegre vet ki adót eredmény : sírás - rívás - de rossz lesz

Azért annyira, olyan nagyon ne sajnáljuk már a T-Com, Tesco, Auchan, Telenor cégeket...

Na és ha továbbterhelik ?

1) az áfához hasonlóan a legigazságosabb adó lesz, mert mindenki annyit fizet belőle amennyit fogyaszt.

2) tessék számolni egy kicsit
A tesco ha csak annyit tesz, hogy minden terméke árát 5 forinttal megemeli, (minden termék a gyufától a hűtőig) - figyelembe véve egy év átlagos darabszámos fogyását -->kicsit több mint 12 milliárdot szed össze extrában (egy év alatt). 5 forint... egy átlag magyar hetente jár a tescoba nagybevásárolni : ilyenkor átlagban 30-50 termék kerül a kosárba (ide értem a 6os ásványvíz pakkot az 6db) a fenti példával 150-250 forintnyi átlagos + teher képződik az embereken, pontosítok : családokon, nyugdíjasokon, szingliken. Jahh igen, ez hetente. havonta tehát : 600-1250 forint extra "adó". És ezt kifizeti az is aki amúgy nem adózik, mert lopja, eltitkolja, sikkasztja a jövedelmét.

Telkomcégek : valahol olvastam hogy kb 10millió előfizetés van az országban : nahh : 50 forint előfizetési díj emelést ha végrehajtanak 6 milliárd extra bevétel éves szinten a szektorban. ez, per előfizetés 50 forint extra terhet jelent a családnak, mamának, egyedülállónak.

Harmadrészt pedig, évek óta azon sír mindenki, hogy mert az átkozott multik mennyi adókedvezményt kapnak a hazai vállalkozásokhoz képest, és hogy fúú ez milyen igazságtalanság. Tessék, most kapnak a nyakukba egy kis extrát (aminek egy részét valóban tovább fogják tolni - a várható számokkal) és akkor most hirtelen szegény - szerencsétlen multik.

Megszakad a szívem... ilyenkor senkinek nem jut eszébe, hogy a tesco hülyére hajtja a dolgozóit?, hogy inkább mondvacsinált indokkal kirakja a hozzáértőt és diákot vesz fel?

Attól sem kell félni hogy a tesco vagy bárki kivonulna az országból, relative nagy piac vagyunk, birka mód vásárolunk, fogyasztunk... elbírják, maradnak és még így is megéri nekik. --> az meg hogy a bevétel nem egyenlő nyereség : persze hogy nem, mert mindent leírnak, a felsővezetés évente cserélt autójától kezdve a titkárnő kihullott hajáig mindent. Aki látott már vállalkozót számlákat gyűjteni tudja, hogy hogy megy ez... nagyban is ezt csinálják. mi az egyik legjobb leírási módszer a nagy élelmiszer láncoknál ? - ellopták, elrohadt ... ellenőrizhető ? nem. Ha a nyereséghányadra vetnének ki adót, akkor jövőre mindenki veszteséges lenne... --> ezt kerülik most meg már előre.

végül pedig : a minimálbért kapók túlnyomó többsége _nem_ minimálbért kap. csak papíron. tehát a fenti módszerekkel elérhető hogy ebből a részből is fizessenek valamennyit. A túlnyomó többségnek van legalább 1 gyereke ezek közül. tehát a 8000 forintos adókedvezménnyel legalábbis nullszaldósra jön ki a történet.

akik rosszabbul járhatnak azok akiknek nincs több jövedelmük mint a minimálbér és nincs gyerek sem. De azért nehogy ez legyen már az ország kétharmada...

meg azok járnak rosszul - pontosabban : nem járnak sehogy: akik csak úgy szülik a gyereket a vakvilágba, mert a tendenciát elnézve a gyerekek után járó kedvezmények átcsoportosulnak a jövedelem mögé - adókedvezmény formájában - tehát akinek nincs bejelentett jövedelme ÉS van egy pár gyerek otthon azok szépen lassan elesnek a segélytől. Nade kéremszépen nem ez a cél?

// a mnyp akciót természetesen nem lehet védeni az meglehetősen "érdekes" - és akkor finom voltam //

Hurri Kán 2010.10.26. 10:30:18

@orient: termelő céget kérdeztem. A Vodafone mit termel?

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2010.10.26. 10:30:45

Az eszmefuttatással két alapvető probléma van.
1. az áthárítás nem fogyasztás függvénye lesz. 1 kg kenyér után, vagy 1 sms után épúgy fizeted az áthárított adót...
2. miért kellene nekem visszafogni a vásárlásomat? Ha már megdolgoztam azért a pénzért, miért kellene?! Miért kellene nekem, neked, vagy az áruháznak/szolgáltatónak még plusz adót fizetni, csak azért, mert a fidesznek nincs ennél jobb ötlete? Vagyis ötlete nincs, csak mint a maffia szedi be a pénzt.

Devil 2010.10.26. 10:31:15

@Juci Óbudáról: Sanos te kicsiben gondolkozol, es nem latod az osszefuggeseket. Lehet olyan gazdasagban elni ami a te elveid szerint mukodik, nincs se multi se kertv, de akkor az allam majd toled fogja elvenni a penzt nem a multiktol. Es hogy mire fogja kolteni? Azt tudod hogy most mire kolti? Mire kell neki ez a rengeteg kulonado? Es azt tudod hogy az allami koadasokrol gyakorlatilag csak es kizarolag a fidesz dont, az ellenorzo testuletekbe a sajat embereit ultette, a kulfoldi velemenyeket a sajat sajtojan keresztul igyekszik lejaratni? Mi a garancia hogy az adodat nem csak es kizarolag parterdekek szerint fogjak elkolteni, es arra mi a garncia hogy ezeket az erdekeket nem maga OV jeloli ki szemelyesen?
Megmondom: semmi.

monyon le 2010.10.26. 10:32:14

@Dave68: 10 pontos hozzászólás!
Siralmas, hogy az emberek sipákolása, csak egy irányba halad - úr isten emelni fogják az árakat...
De, egyet nem vesznek figyelembe, Ők a vásárlók. Márpedig a vásárló szabadon dönt hol és hogyan költi el a pénzét.
Márpedig ma Mo.-on a felsorolt különadóval súlytott szektorkor igen is megérdemlik, hogy "lefölözzék" őket.
Burkolt, értelmetlen költségek hada, mely profitjukat olyan mértékben növeli, hogy már könnyes tőle az ember szeme.

Tegnapi nap Ausztria is elfogadta a bankadó bevezetését, most lehet rugóznia a Raiffeisen vezérigazgatójának, hogy "...ezt nem csinálhatják velünk Mo-on, mit képzel a kormány, majd mi megmutatjuk...."
Mobil szolgáltatók - az idehaza megtermelt nyereséggel finanszírozza hazai versenyképességét. Németországban / Asztriában, hogy van az, hogy előfizetéses szerződéssel INGYEN hozzávágnak mindenféle csili/vili extra készüléket. Szerződés hosszabbításnál INGYEN kapsz Szifon 4-et!
Élelmiszer láncok külföldön - nincsenek tele szemét kínai cuccokkal. Védik a hazai termékeket, és büszkék is rá ha valami hazai előállításból származik. Nagyobb termékkínálat. Nem csak 2 fajta gyártótól származó termék van polcon. Idehaza lassan csak Unilever - Nestle - PG termékek hada van fen a polcon, ja meg a kóla.
Bankok - minden kiadott kis papír, igazolás stb. olyan költségekkel, hogy az agyam eldobom.
És még sorolhatnám az anomáliákat. De bírkák vagyunk kit csak terelgetnek.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 10:34:54

@monyon le: picim! Tudsz róla, hányan élnek itt létminimum közeli vagy az alatti jövedelmekből? Kutya se védi a multikat, bankokat stb., csak az a gáz, hogy az összes ilyen húzás azokon csapódik le, akiknek már nincs hova "manőverezni".

Hurri Kán 2010.10.26. 10:38:33

@Lord_M_: én kb. évent 1X ha Tescoba beteszem a lábam...

Ami a magánnyugdíjpénztárakat illeti, van egy dolog, amiről elég mélyen hallgatnak, de ettől még tény: ha veszteségük keletkezik, az oda befizetett összeget akkor is az államnak kötelessége lesz majd kifizetni, ha a befizető nyugdíjaskorú lesz. Ha extranyereséget termelne, a nyereség nagyon nagy része a pénztár -üzemeltetőjét, kezelőjét-, hívhatjuk bárhogy illeti. Akkor miről beszélünk?

Energetikai cégek: amikor eladták őket, eszközarányos nyereséget garantáltak nekik! = ha veszteségesek is lennének, akkor sem lesznek azok.

A kivetett válságadóból most ennek egy részét szedik vissza. Hú de sajnálom őket!

proton1701 2010.10.26. 10:39:04

Nekem tetszik az írás. Sok hülye embert ismerek akik tényleg csak sírnak de a cigire meg a drága baromságaikra mindíg jut. Persze a villanyszámlára már nem. Hát ez ciki. Így jártak......hehe

Devil 2010.10.26. 10:40:17

@Juci Óbudáról: Mondom, mesevilagban elsz :) Szerintem ezek az "ezt meg azt tonkretettek" kijelentesek inkabb nempesei fordulatok mint gazdasagilag vagy politikailag megalapozott velemenyek.
Az allami hitelfelvetelt vissza lehetett volna fogni, csak epp senki sem merte vallalni a nepszerutlen reformokat, a fidesz is azert sarcolja meg a gazdasag jol mukodo reszeit hogy a rosszul mukodo, pazarlo allami strukturakat (es sajat magat is) fenntartsa belole.
Es ez mar valasz is a kerdesedre: azert tesznek tonkre valamit ami jol mukodik, mert politikai erdekeik ezt diktaljak, es mi, szavazok tesszuk ezt nekik lehetove.

Devil 2010.10.26. 10:42:26

@Lord_M_: Talan a kormanynak le kellene epiteni a burokraciat, visszafogni a hiotelfelvetelt, a szegenyeket tamogatnia es nem a gazdagokat... en egyik miatt sem sirnek...

midnight coder 2010.10.26. 10:44:14

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Dehogynem tudják... Vettem én már DVD lejátszót egy égitestről elnevezett multinál úgy hogy másnapra vihettem vissza mert szar. Aztán adtak egy másikat ami pont egy év múlva döglött be amikor már lejárt a garancia... Amúgy ezeket nagyjából ugyanazon a dzsunkán állítják elő.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.26. 10:45:42

@Drgomor: Szívesen békén hagylak, csak felhívom a figyelmed, hogy Te birkáztál le engem, és nem Téged. Békén hagylak, mert úgy látom a "birkamagyar" -on kívül más érvrendszerre nem vagy képes.
De jelzem számodra, és a többi szemellenzős számára is:
Ha egy valós reakciót az adóemelésre, nyugdíjalap elsikkasztására ennyivel kezelünk, hogy "sír a birkamagyar" akkor az ott a demokrácia vége.
Ami igazából nem baj, mert az eddig sem jött be nagyon és van élet a demokrácián is túl, csak akkor nevezzük nevén a gyereket. :-D
Minden esetre békén hagylak, mehetsz duzzogni a sarokba, hogy egy "birkamagyar" így ki mert osztani.

Hurri Kán 2010.10.26. 10:45:59

@Devil: a jelenlegi kormány mennyi hitelt vett eddig fel? Az előző kettő mennyit vett fel? Mire költötte? De legalább a szegényeket agyontámogatták. A megélhetési gyerekgyárosokat, azokat igen.

Dave68 2010.10.26. 10:46:05

@Devil: Én vitázni és érvelni próbáltam (vehetjük okoskodásnak is). "A vita észérvek logikus sorozatainak ütköztetése, amelyet konklúzió követ." (Monthy Python) A hozzászólásodban mi volt tény, mi volt általad helyesnek vélt (de nem bizonyított) axióma és mely elemek közt volt kimutatható logikai kapcsolat?

orient 2010.10.26. 10:48:17

@gyvy: Szolgáltatást ad. Nem az 50-es években vagyunk ahol a termelő cégek húzták csak a világot. Szolgáltatásokra épülő országok sokkal jövedelmezőbbek ez a 21.szban a fejlődés, nem a termelés csak. És mi ebben jók vagyunk, mert a szellemi munka sokkal jobban fizetett, mint a termelő ahol éhbéren dolgoznak, szar körülmények között. Na az termelő munka, és ők vígan ellesznek itt adómentesen. Az is húzza a gazdaságot, de az tényleg kizsákmányoló, embertelen. Pont azoknak a vérét követelitek akik sok szellemi munkát adnak jó pénzért, igaz az a bűnük, hogy mindezt nyereségesen. Kérdezz meg valakit aki ezeken a helyeken dolgozik. Ezek a legjobb munkaadók ma Magyarországon,én nem akarom hogy Magyarország sri-lanka legyen ahova csak az olcsó robotmunkát hozzák, de sajnos pont ezek a cégek lesznek békén hagyva,és a jó munkaadók elzavarva. Elmenni nem fog, de minimalizálja a kapacitását és emberi erőforrásokat itt. Komolyan akik itt ennyire örülnek életben nem volt egy rendes munkahelyük és fogalmuk sincs mekkora kárt fog ez okozni a munkaerőpiacon...

monyon le 2010.10.26. 10:48:45

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Tudod, hányan állnak sorba méter magasan megrakodott bevásárló kosárral MINDEN hétvégén egy Tescóban / Ósenben / Corában...?
Tudod, menyi létminimum alatt élő küldözgeti /fogadja az emelt díjas SMS-eket folyamatosan?
Van fogalmad arról, hogy hány létminimum alatt elő vesz magának, családtagjainak... mobil telefont (extra felszereltséggel)?
Képbe vagyunk azzal, hogy mennyi létminimum alatti vett fel hitelt 0% kezdőrészlettel Suzukira? Feleslegesen mennyien élnek a Banknál albérletben, létminimum alatt?
Mennyien lopják az áramot, gázt, vizet, adót, segélyt...?
Válaszom lehet demagóg lesz, de leírom. Mindenkinek meg van az esélye arra, hogy tanuljon / képezze magát, fejlődjön ebbe a társadalomba.

Devil 2010.10.26. 10:50:10

@monyon le: Mellesleg a polcokon eleg sok hazai gyarto van, kulonosen elelmiszerben... gondolom nem sokat vasarolsz "multiban" ha ezt sem tudod.
Ha a tavkozlesi cegek szerinted arkartellt alakitottak, fogdulj az allami szervekhez akiknek az lenne a feladata hogy ezt megakadalyozza... ja hogy nem teszi? Akkor miert bizol meg abban hogy a penz az allamnal jobb kezekben lesz?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 10:50:13

@Juci Óbudáról: Ha odafigyeltél eddig is, és az odafigyelésed tárgyát kényszerítik áremelésre, akkor vagy nem használod a eztán a szolgáltatásait (tehát szopol), vagy kénytelen vagy az emelt árakat fizetni (tehát szopol).

Vagy elhúzol az országból, és Juci leszel Long Island-ről.

El Visco Stello (törölt) 2010.10.26. 10:52:12

Az igazság az, hogy a posztban foglalt alapvetések igazak. Mármár demagógia.
Viszont meg lehet (és meg is teszik) annyira bonyolítani a dolgokat, hogy az ellenkezőjük legyen igaz. A fogyasztás fokozására komoly tudományágak specializálódtak, te meg ugyanannak a fogyasztónak beszólsz, hogy ne zabálj annyit.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 10:52:38

@monyon le: bocs, én csak a szűkebb környezetemből indultam ki. Azokból, akiket ismerek.

LiberAll 2010.10.26. 10:53:15

Istenem, itt a fidesz, s még olvasni sem tud, vagy tud, de nem érti, hogy mit olvas. Többet fogyasztasz, mit termelsz, ezzel arra akart utalnia cikk írója, hogy ha 100 Ft-ot keresel, havonta akkor ne költsél el 120-at mert akkor az a 20 Ft hitel. ÉRTHETŐ????

Aztán meg jön a sírás, hogy geci Provident/MKB/CIB/ERSTE, stb. bank a geci, mert sanyargatja az igaz magyarokat. Tudjátok van egy mondás addig nyújtózkodj amíg a takaród ér. Valahogy ezt sokan elfelejtették.

Hurri Kán 2010.10.26. 10:53:47

@orient: a kérdésemre még mindig nem kaptam választ.

Szolgáltatás, szépen hangzik, csak önmagában kevés. Ha esetleg az informatika tovább fejlődik és nem lesz szükség annyi élőmunkára, ugyanúgy ki fogják őket rugdosni.

Amúgy senki nem követeli a vérüket.

Hurri Kán 2010.10.26. 10:55:44

@LiberAll: Ez nagy igazság. Csak mintha az elműlt években arra biztatták volna az embereket, hogy nyújtózkodjanak bátran bármeddig. Ami kellett is az államnak mert ebből volt a "növekedés".

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 10:59:21

@LiberAll: Nem bazd meg, a termelsz, az termelést jelent MAGYARUL, nem keresetet, különösen, te kazárivadék, hogy még a fenti szösszenet szerzője is kifejti, hogy egyrészt ne költs többet, mint keresel, és ha kevesebbet termelsz, mint fogyasztasz, parazita vagy.

ÉRTHETŐ?

Tudod, a magyar nyelv ismerete nem csak előny a nemzeti blogszférában, hanem egyenesen követelmény.
Volt eddig.

monyon le 2010.10.26. 10:59:23

@Devil: Említs már meg légyszíves egy hazai gyártót, ki teljes mértékben hazai.
Egy kezemen meg tudom számolni a Magyar élelmiszergyártókat, kik egy Multi hálózatában beférnek és tudják finanszírozni a polcpénzt, marketing hozzájárulást, extra költségeket, ja és az irdatlan hosszú kintlevőség állományt.

Draga kormányunk egyet cseszett el de nagyon. A felszínes és "hangulat javító" rendelkezések bevezetésénél, egyet felejtett el - Megtiltani a 90 - 120 napos fizetési határidőket. Kormányrendeletben kellett volna foglalnia, hogy max. 30 napos fizetési határidő lehet alkalmazni! E fölötti fizetési teljesítések súlyos bírságokat eredményeznének. Nagyon megváltozna ám a gazdaság helyzete.

LiberAll 2010.10.26. 10:59:39

@newtehen: Apuci régóta nem vett semmit, amúgy van lakás tehermentes(igaz panel), aki nem hülye az nem szopik, aki meg szereti, hogy szopatják... hát azt meg.. no comment :P
@gyvy: Mond, ha Viktorka tömeges öngyilkosságra biztatna, akkor azt is megtennéd, mert éppen az a jó az országnak, vagy előtte gondolkodnál? Nem kell mindent elhinni,amit a kormány mond, használni kell azt a dolgot tudod, ami a két fülecskéd között van, azt annyi :)

DrCinizmus 2010.10.26. 10:59:50

@newtehen:

Ha visszakeresed nekem, hogy hol birkamagyaroztalak le konkrétan téged, fizetek! Mert, hogy nem birkáztalak le, az tuti...ha magadra vetted, na az már egy másik kérdés! Fraud örülne ennek is biztosan. Leteheneztelek, nevedből adódóan, de azt viccből nem tudtam kihagyni...Mivel itt meg is bukott csodálatos érvrendszered, valóban elmegyek a sarokba és nem duzzogok, hanem dolgozom és röhögök rajtad, mert tőlem már csak ennyire futja, amikor ostobaságokat olvasok...jobb ez, mint idegeskedni és szívrohamban kimulni! Na csá!

LiberAll 2010.10.26. 11:02:14

@kolbászoszsömle: figyi, én nem termelek semmit, a cégem sem de, a cégemben, mégis van profit, jah kereskedelemben/szollgáltatásban nyomulok.
Ha nem érted, akkor sry.. :)

midnight coder 2010.10.26. 11:03:01

@orient:
1. Az emberek 2/3-át az adócsaló vállalkozók foglalkoztatják, csak az 1/3-ot a multik, és ezek döntő többsége nem az adóztatott cégek körébe tartozik. Nem mellesleg egy ilyen betelepített multi több támogatást kap meg mint amit a mezei vállalkozó elcsalhat akkor ha az összes alkalmazottját feketén foglalkoztatja. És a multinak az ellenőrzés miatt sem kell aggódnia, a dolog teljesen legális.

2. Ahhoz hogy a szolgáltatást a multik működtetni tudják, legalábbis ebben a térségben a minimumot költik bérköltségre, azaz a lehető legolcsóbban a legkevesebb embert foglalkoztatják. Azaz max. akkor tudnak embert elküldeni ha a szolgáltatást is megszüntetik. Ezt viszont nem fogják megtenni, mivel ez után is vastagon nyereséges marad a dolog, max. kicsit kevésbé vastagon mint eddig.

Hurri Kán 2010.10.26. 11:03:08

@LiberAll: én használom, csak sokaknak ez nem sikerült...

Lord_M_ 2010.10.26. 11:05:20

@gyvy:
akkor te az auchanban fizeted meg, vagy a sparban... de ha a cba-hoz mész akkor meg megúszod. :)

@Devil:
Első körben talán tegyünk rendet. A mindenkori kormányok eddig a szegényeket ÉS a gazdagokat segítették, a dolgozó réteget nyúzták. Most annyi változás van a dologban, hogy a dolgozó réteget hagyják levegőhöz jutni a szegényeket meg picit türelemre intik. Egyszerűen gondold végig, az hogy valaki 250.000 bruttót kap, vagy éppen 400.000-at az nem gazdag. Ő a középréteg. Ő fizeti az adó jelentős részét, ezek tartják fenn az eüt, a nyugdíjat ... mindent. A "szegény" csak a szolgáltatást veszi igénybe, ami rendben is van, ez a társadalmi szolidaritás. Neki nincs pénze életmentő műtétre, soha nem is volt, de nem hagyjuk meghalni. A tb kifizeti. ez így teljesen rendben. Hosszútávon gondolkodva azonban az nem működik, hogy a középrétegről még és még húzzunk le bőrt. Ennek két eredménye lesz 1) a fiatalok tényleg elmennek a fenébe 2) mindenki elkezd feketézni. Aminek az eredménye hogy az államkassza összedől a francba...

Ha hagyod a középréteget élni, létezni, azaz fogyasztani, az tekintélyes mennyiségű adót termelhet (akár áfa formájában is) -->gondold végig kapsz 1% adókedvezményt, de a negyedéd azonnal visszaszedik áfában... + ha vásárolsz, akkor az valami céghez kerül, aki meg fizet utána másik adót... több mint a felét visszaszedik... csakhogy a maradék összeggel a vállalkozó építhet, tervezhet, haladhat. tehát új adóforrásokat teremthet... ez lenne a logika

Ha ez beindul, akkor jobb állami bevételek mellett csökkenhet az államadósság (azaz nem kell hitelt felvenni) --> csökkennek a törlesztési terhei az országnak--> növekedő gazdasági pálya -->jut pénz a szegényeknek.

a járulékos hasznokról mint forint erősödés, esetleg csökkenő munkanélküliség már ne is beszéljünk.

persze megette a fene, ha a magyar vállalkozások akik most pozícióba lettek hozva a multikkal szemben (évek óta ezért sírnak) az egészet lenyelik és a fekete gazdaságba tolják a pénzt.

(a gazdagokat (akik tényleg gazdagok) -> telibe le....ják hogy mennyi az szja kulcs. A tőzsdei és árfolyam nyereségek továbbra is 20%-on vannak. a cégből kivett profit pedig vagy eltűnik mint "veszteség" vagy leíródik mint költség ...

midnight coder 2010.10.26. 11:05:45

@orient: Ja. A bankok a legszarabb időkben is nyereségesek tudtak maradni, legalábbis a válság előtt. Miért ? Mert szar szolgáltatást adnak kurva drágán.
És ne hidd hogy a mezei banki alkalmazott túl van fizetve. Ez max. a managerekre igaz, és esetleg az IT szakemberekre, de azok máshol sem éheznek.

Caprica99 2010.10.26. 11:08:29

@Juci Óbudáról: amúgy meg örülj neki, hogy olyan jól keresel, hogy meg tudod venni a sarki kisbolt háromszoros áron árult termékeit!

orient 2010.10.26. 11:11:21

@gyvy: Pontosan. Kezded érteni amit mondok.

pl.:
Az X informatikai cég akinek sok irodája van szanaszét akar egy nagyot Európában, mint reg. fejlesztő központ. Hova tegyem? MO kilőve mert ha elkezdek sok pénzt termelni akkor megadóztatnak. Legyen Csehország. Ott kap sok ember melót, jó fizetést, adózik, költ, munkanélküliség csökken..stb. Majd létrehoz egy terméket ugyan ez a cég ami gyárakban sok robotmunkást kivált, egy automatikus rendszerrel. Hol fog gyárat bezárni? Pl. Magyarországon. Akkor mi a jobb? A nagy termelő cég, vagy a fejlesztőközpont? Márpedig a fejlesztőközpontok együtt járnak a szolg. központokkal....stb.

Pont ezt nem látja senki és egymás mellett elbeszélünk? Árat emel? Kit érdekel? Ha lenne egy erős gazdaságunk és ez lenne az egyetlen következmény senkit sem izgatna, mert max. picivel többet költ, de attól még jól él. De mivel ma M?agyarországon nincs jó élet a következmények is súlyosabbak, sajnos sok ember fog utcára kerülni és a gazdaságnak ez betesz, francot se izgat ha árat emel.

És semmi sem fehér és fekete. Azért mert ezt nagy gondnak tartom nem jelenti nem értek egyet a kormány összes döntésével. Bankadó és egykulcsos adó pl. nagyon jó dolog. De ez az extra adó sajnos nem, gazdaságilag lesz rossz a hatása.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 11:12:00

@LiberAll: Rólad beszélt a poszt szerzője, hogy parazita vagy.
Azért, mert BUTA!

Meg lehet magyarázni, hogy nem is buta, pedig az.
Ezt írta: " Ha többet költesz, mint keresel, eladósodsz. Ha többet fogyasztasz, mint termelsz, akkor a társadalom parazitája vagy (tisztelet a kivételeknek természetesen). "

Szóval TE őszerinte a társadalom parazitája vagy!
Ezt írta le.

Ha a kereskedelemben dolgozol, és azt mondják, hogy kell hat Mitsubisi PLC, akkor mit viszel? Hat Mitsubisi PLC-t, vagy négy Omron frekvenciaváltót?
Ugyanis ez a kategória a fenti félreértésed.

monyon le 2010.10.26. 11:13:00

@midnight coder:
" Az emberek 2/3-át az adócsaló vállalkozók foglalkoztatják, csak az 1/3-ot a multik, és ezek döntő többsége nem az adóztatott cégek körébe tartozik"

Én nem tudom, hogy ezt a közgazdasági matekot honnan vetted, de érdekes egy elmélet!
Ha az adócsaló vállalkozásokról szeretnél véleményt nyilvánítani - akkor az adócsaló munkalávalót is meg kell említened! Hogy miért? Mivel a vállalkozás bejelenti a munkalávalót egy bizonyos összegre, de a munka vállalónak ez kevés, kéri, hogy a többit fizessék neki zsebbe. És a munkavállaló ebbe boldogan bele is megy! Nem ellenkezik, hogy de még is kérem azt a bért is le adóztatni.
Szánalmas ez a hozzáállás, hogy minden vállalkozó (ki munka adó is egyben) csak is adó csaló lehet! A multi meg nem az. Ja persze a Tesco meg nem számolja el a túlóra pénzeket, a T- csoport meg kölcsönzött munkaerővel dolgoztat évek óta nagyon durva jogszagbájokba ütköző szerződéses viszonyokkal!

Nephin 2010.10.26. 11:15:33

@Lord_M_: 250-400k bruttóval elég vékonyka a te "középréteged"... ébresztő, az emberek 90%-nak a 150k is álom.

Hurri Kán 2010.10.26. 11:17:25

@orient: amúgy ezek az adók nem örök időkre szólnak, két, vagy három évre ha nem tévedek (ha igen pontosíts), másrészt ezek a nagy cégek kint is az állammal viszonylagos "színbiózisban" élnek, tehát esetleges adókedvezményért cserébe elég sok feladatot átvállalnak (Mercedes pl. Stuttgartban és környékén elég komolyan finanszírozza az ottani műszaki egyetemet, a saját dolgozói eü. ellátását, stb.), csak nálunk csodálkoznak most hogy eddig mindent lehetett nekik, most nem lehet.

Elvenni onnan lehet csak, ahol van.

A gondom mindössze annyi, hogy nem biztos, hogy az így beszedett pénzeket tényleg arra fogják költeni, amire kéne, de ez majd (remélhetőleg) kiderül, egyelőre bízzunk benne hogy igen.

Lord_M_ 2010.10.26. 11:18:43

@Nephin: ebben nem fogunk egyet érteni... különösen nem a 90%-kal...

de szerinted a 250K bruttóval valakit már "gazdag"nak kell tekinteni ?

LiberAll 2010.10.26. 11:19:02

@kolbászoszsömle: Jah, de gondolom az adóm amit cégem és én befizetek az azért jó, hogy munkát adok más cégeknek gondolom az is jó, hogy forgalmat generálok, gondolom az is jó. Tudom el lehet húzni, kíváncsi leszek, ha sokan elhúznak akkor mit raksz a zsömlébe... Vagy mezőgazdasági termelő vagy, akkor nem szóltam, de gondolom nem röfög hátul nálad pár malacka....

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 11:21:09

@gyvy: Te elhiszel _bármit_ is amit a magyar kormány mond? :o

Tök komoly, függetlenül attól, hogy Orbán, Horn, Gyurcsány, vagy Bajnai, esetleg Antall volt, elhitted, elhiszed, amit mondanak határidőkről, átmeneti megszorításokról, ködből már átsejlő aranykorról?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 11:24:35

@LiberAll: Én tudom, hogy a termelő réteg szükségképpen alacsony a mi technológiai szintünkön.

A fenti agyhalott viszont nem tudja ezt, sőt, kijelenti, hogy aki többet fogyaszt, mint termel, az parazita.

Te meg véded, hogy nem is úgy gondolta.
Hát kisfaszom.
Ha nem úgy gondolta, akkor miért nem azt írja le, amit gondol?
Nem tud magyarul?

Hurri Kán 2010.10.26. 11:25:08

@kolbászoszsömle: bármit nem. De eddig egyedül a Horn, és az előző Orbán kormány volt amelyik amit csinált, legalább valamelyest köszönő viszonyban volt az ígéreteivel.

Antall kormánya kb. 100%-ban kényszerpályán mozgott, meg rendszerváltás után az ex-kommunista országokban az első kormányok amúgy is szinte mindenhol megbuktak, tehát nem releváns.

Az előző 8 évről meg kár szót ejteni, látjuk a produkció eredményét.

Lotyó Bridzsida 2010.10.26. 11:28:07

Egyet kell értenem.
amióta flottás vagyok, 3000 fölé nem ment a telószámlám.
Lehet ám még csinálni szendvicset otthon, 50ft-ból, mint régen, lehet azt reggelizni. Régen is meg tudtuk inni a s szörpöt (én most is), nem kellett 300-ért venni fél liter ugyanolyat, csak szebb palackosat.
Lehet ecettel takarítani, meg hipóval, nem kell cilitbang 800-ért, ugyanaz van benne. Miután nem dolgozom bányában, így a hagyományos mosópor is tökéletesen kielégít, nem kell 2500-ért 10 db ariel párnácska (vagy mi).
Kedvencem a brize-izé, ami 10 percenként pöfékeli a szintetikus jószagot. Szellőztetésre, meg rendesidőközös takarításra még senki nem gondolt???:D
Elépesztően feleslegesen veszünk össze sok baromságot, csak mert "miért ne?" "csak 700 Ft" és hasonlók.

himposztor 2010.10.26. 11:31:13

"Ha pedig többet panaszkodsz, mint teszel a dolgok jobbá tételéért, akkor viszont megérdemled a sorsodat."

Az az opció kimaradt, hogy mi van akkor, ha több lóvét teszel el, mint amennyit dolgozol.
Esetleg egyáltalán nem dolgozol, csak szakad a lé.

orient 2010.10.26. 11:33:53

@midnight coder: A GDP a multik termelik ki, nemcsak itt de egész kelet Európában.

2. a cégek adókedvezmények ellenére is sokkal több adót fizetnek be mint a kis cégek, bérek formájában.

3. Ezek közül a multik közül Egyik sem adómentesen van itt. Tudod ki van itt adókedvezménnyel? Audi, Nokia, Mercedes (lesz) és egyéb multik. Ők sosem lesznek megadóztatva. A magyar telecom, Eon...stb nem adókedvezménnyel jött ide hanem mint befektető.

4. HA a kis cégek fognak foglalkoztatni mindenkit akkor olyan jó lesz itt az élet mint dél-olaszországban és egyéb régiókban. Csak vedd a fáradságot és nézd meg EU-ban hol élnek jól az emberek, ott ahol sok a multi vagy ahol nincs egyáltalán...csak vedd a fáradságot, megfogsz lepődni.

phaszfej 2010.10.26. 11:34:10

Ez a fidesz még van? jesszus! már 10 éve se volt szimpatikus azzal a kokárdás választási őrületével.

egyébként ez az írás egy fos. álszent baromság. a szerző szavaival élve: a meghunyászkodás ára a szolgaság.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 11:35:43

@gyvy: Nekem ez az "átmenetiség" erősen a "bármi" kategóriája.

Azt talán hajlandó vagyok elhinni, hogy "Jó napot kívánok!".
A többit erős fenntartásokkal.

himposztor 2010.10.26. 11:37:49

@Lord_M_: Csak közbeszúrnám, hogy annak a bizonyos középrétegnek min. a fele közalkalmazott, de méginkább köztisztviselő, aki csak virtuálisan adózik, mert az állam bá átteszi a pénzt egyik zsebéből a másikba.

Nephin 2010.10.26. 11:40:07

@Lord_M_: nem, 250k bruttóval még nem gazdag, de sokkal jobban él, mint a 120k bruttós vagy a minimálbéres. A 400k-s ebben az összehasonlításban igenis gazdag, persze a havi 800k és felettiekhez képest nem, de talán abban egyetértünk, hogy nem őket kell alapnak venni (ha demagóg lennék, azt mondanám, nem lehet mindenki politikus...:D).

orient 2010.10.26. 11:42:01

@gyvy: Közelít az álláspont. Onnan lehet elvenni ahol van. Hát a közigazgatásban sok van és sok megy el feleslegesen. Onnan is el lehetne venni, nem egészségügy ahol még több kéne,de sok az olyan terület ahol rossz rendszert tartanak fent csak szociális alapon. pl. hivatalok ahol alig dolgoznak, de nem akarnak elbocsátani mert akkor mit szól a nép az megszorítás...stb. Inkább a multi rugdosson ki. Csak a multis ember innentől a te adódból fog segélyezni adófizetés helyett azért, hogy szintén a te adódból sok ezer közalkalmazott akinek alig van munkája tovább ülhessen ott a semmit sem termelve.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 11:42:12

@Nephin: bocs, de ez hülyeség. 250k és 120k bruttó nettója közt csak százalékosan nagy a különbség. Minőségi ugrást nem jelent a mai árak mellett.

Naneee 2010.10.26. 11:44:36

@Nephin: "250-400k bruttóval elég vékonyka a te "középréteged"... ébresztő, az emberek 90%-nak a 150k is álom."

Hát ez az! Íme egy kis statisztika (tudom, fúj, meg brrr, meg hazugság ..., de ha nem is szentírás azért az arányok elég sokatmondóak):

/2009-es adatokból www.afsz.hu/

Keresetnagyság létszámmegoszlása a nemzetgazdaság egészére:

100.000,- Ft-ig: 23,7%
100-200e Ft: 44%
200-500e Ft: 27,3%
500e felett: 4,9%

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 11:46:55

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Ha a fix kiadásai mindkettőnek kb egyformák (gáz-víz-villany-kaja), akkor a fennmaradó összeg nem kétszeres, hanem kb tíz-tizenötszörös lesz.

Ez nem minőségi különbség?

odamondó 2010.10.26. 11:49:11

4 éve hagytam el az országot 85nettó pénzen éltem havonta és már akkor nem tudtam belőle kijönni, pedig az általad felsorolt luxusokkal nem éltem.

Nem vagy alig használtam mobilt azt is max 1 perces hívásra, hogy egyeztessek valamit. Ha boltba mentem mindig az olcsóbbat választottam stb.

Tehát az ilyen poszoló jól bekaphatja. AZóta bérek nem nőttek, de árak igen.

Hurri Kán 2010.10.26. 11:50:40

@orient: na igen, a közigazgatás az erősen túlméretezett (színvonalhoz képest mindenképp), de ehhez valamiért érdemben mégse mert eddig senki hozzányúlni.

Megjegyzem, ha onnan rúgnak ki embereket és lesznek munkanélküliek, ugyanúgy fizetni kell utánuk az államnak (fizetés helyett munkanélküli segélyt).

A kisebb parlament + önkormányzatok egy lépés ebbe az irányba, de inkább csak szimbolikus jelentőségű.

Nephin 2010.10.26. 11:56:33

@kolbászoszsömle: így van. Nem mindegy, hogy a hónap végére nem marad pénzed, vagy még több (tíz)ezer felett rendelkezel.

orient 2010.10.26. 12:17:09

@gyvy: ez igaz, viszont erre jött az adócsökkentés és ha a multikat nem szekálják+alacsonyabbak az adók januártól akkor azt egy idő után felszívja a versenyszféra és lesz munkájuk. Szerintem semmiképpen sem azokat az ágazatokat kéne szívatni akik sokaknak munkát adnak. Bankadóval egyet értettem, még a kereskedelmi láncokkal is úgy ahogy, mert ezeket még képes kitölteni a magyar piac multi nélkül. De akik képzett, szellemi munkát tesznek majd utcára ez miatt, és alternativa a piacon nincs nagyon, azok sokáig ott is maradnak majd sajnos...

Lord_M_ 2010.10.26. 12:28:30

@Naneee: ebben az olvasatban akkor valahogy mégis úszik a dolog Nephin állításaiban

a 150K nem lehet 90% álma ha csak kb 35% keres ennél kevesebbet... az adófizetői réteg 65%a legalább ennyit, vagy jobban keres.

+ azt a 35% kieső részt vegyük kicsit jobban szemügyre, hány boríték van még a dologban... ami bruttó 150k-hoz közeli vagy a fölé emeli a bért. Nephin 90%-a 20%-ra apadt...

ugyanakkor vegyük észre, hogy ha a matematika igaz, akkor 20% feletti rész (de legyen 30%) számára az adócsökkentés ÉS családi adókedvezmény már nettó bérnövekedést okoz.

Azokat sajnálom akiknél a megállapodás nettó bérre szól (lásd: a boríték) és ott az adócsökkentést örömmel lenyeli a vállalkozó... de a dolgozónak is elemi érdeke lenne hogy normál fizetésre legyen bejelentve. (hiszen még az adókedvezményektől is eleshet, ha már nincs miből visszaigényelni)

Juci Óbudáról 2010.10.26. 12:42:34

@Caprica99:

Mivel felesleges dolgot sohasem veszek, ezért futja arra, amire kell. Ezért természetesen nem 8 órát dolgozom.
A sarki kisboltot pedig azért is támogatom, mert nemrég egy "kistecsó" költözött a környékre.

Goompah 2010.10.26. 12:47:30

@Devil:

"Orbannak penz keleltt mert elkurta."

Kik is kúrták el az elmúlt 8 évben?

Dr. Alzheimer csókoltat.

Lord_M_ 2010.10.26. 12:48:15

@himposztor: az kb 410.000 ember...

ugyanakkor ennek egy része azért van, hogy legyen aki megvizsgálja a gyerekeinket a rendelőben, akik tanítják őket a suliban, akik igazoltatnak az utakon, akik a honvédség kötelékébe tartoznak, akiket akkor hívunk ha ég a ház, vagy beszorultunk egy autóba a karambol során... ezeket nem adhatod át másnak ezek nem termelnek profitot. De ezek is fizetnek adókat, (kvázi visszavesz az állam), fizetnek áfát, és most majd részesülnek a különadókból.

Megint egy másik részük szükséges hogy legyen aki legyártja az erkölcsi bizonyítványodat, az útleveledet, jogsidat, beszedjék az adót, stb... Tehát az állam szükséges adminisztrációját végzik, tulajdonképpen működtetik az államot. Ezeket sem lehet kivonni...viszont ők is fizetnek majd különadót (a válságadók reájuk eső részét)

és gondolom van néhány 10.000 aki csak úgy lóg az egész rendszeren... nahh ezeket persze ki kéne rakni a fenébe... de a fenti számolással csak a nettó bérük mintegy 75%át spórolná meg az állam. illetve csökkentsük az esetleges munkanélküli járulékaik terhével.... (mondjuk még így is megmaradna kb nettó a fele)

ugyanakkor azok az emberek is fogyasztanak, és egy gazdaság egyik fő pillére a fogyasztótársadalom (lásd válság egyik fő problémája, hogy a fogyasztás visszaesett, nem kell annyi termék, tehát nincs szükség annyi termelésre, azaz annyi munkaerőre... lásd bele az ördögi kört, ha kirúgsz 20 embert tovább csökken a fogyasztás...)

alapvető közgazdasági tétel ez, de józan paraszti ésszel belátható (és nekem nincs közgáz diplomám) hogy ha van kereslet, akkor van megfelelő piac a termékek felvételére, amiből lesz munkahelyteremtés, abból meg adók és csökkenő kiadások.. ha tehát azokat terheled közvetlenül megszorító adókkal akik amúgy fogyasztanának, akkor visszaszorítod a fogyasztást és újabb lendületet adsz a válságnak. (mégkevesebb fogyasztó = mégkevesebb piac = mégkevesebb termelés = mégtöbb elbocsátás = mégkevesebb adóbevétel --> tehát jön újabb extra adó)

ezért szerencsés húzás az áttételes válságadó, ami nem közvetlenül a fogyasztásra hat. Természetesen kell hogy ezt a kiadási oldalon is kövesse valami(értelemszerűen vágások), különben 3 év múlva megint ott állunk majd ahol Bajnai Gordon előtt álltunk)

amúgy micsoda éles kanyart vettünk a különadóktól a munkaerőpiacig :) (bár kétségtelen lesz összefüggés - de azért nem kell nemzethalált (nemzet-éhhalált) belelátni.

LiberAll 2010.10.26. 12:54:18

@kolbászoszsömle: könyörgöm, ez egy B+ (bmegplusz)blog, Őszintén mit vártál ? :)
Amúgy, ha mindent komolyan vennék amit az internetet olvastam már rég emigráltam volna valami messzi, messzi galaxisba, családostul retúrjegy nélkül ;)

Goompah 2010.10.26. 12:57:44

@Dave68: "A kereskedelmi láncoknál meg őszintén szólva nem is bánnám, ha ez az intézkedés kissé megroppantaná a gerincüket. Hány kisbolt tűnt el, hány ember lett munkanélküli, vagy önfenntartó vállalkozóból minimálbérért lapátoló kiszolgáltatott alkalmazott miattuk?"

Elfelejted megemlíteni, hány ember életszínvonala nőtt a multik általában (!) és összességében alacsonyabb árai miatt. Teszek a tönkrement kisboltosra, ha ezért cserében a körzetében élő 1000 ember ezentúl olcsóbban veheti meg az élelmiszert a multiban.

Valaki írta, hogy neki iis kisboltja van és az árai legtöbbször alacsonyabbak a multi akciós árainál, a nem akciósokról nem is beszélve. Kértem tőle egy 8-10 áruból álló árlistát, azóta sem írt ilyet...

Nephin 2010.10.26. 12:59:07

@Lord_M_: Igen, a 90% eltúlzott volt, de az idézett statisztika alapján az emberek 67.7%-a 200k alatt keres. Ebből vegyük le a 150-200 közötti részt, ami, hidd el, nem olyan nagy szám, marad mondjuk 50-55%, de szerintem van az 60% is. Honnan jött ki neked a 35%? :)

Nem akarok ezen rugózni, hiszen elég körbenéznem, még itt, a nyugati határszélen is. A családi adózásba nem esők (felnőtt gyerek, nincs gyerek stb.) keményen rosszul járnak, és ők (mi) adják a többséget, bejelentett állással, nem borítékos rendszerben. Ráadásul közülük sokakat épp a multicégek alkalmaznak, pech.

Hurri Kán 2010.10.26. 13:02:23

@orient: Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy a kormány jelenleg olyan helyzetben van, mint akinek összekötözött lábbal kéne táncolni. Ugye bármilyen átalakítás (utálom ezt a kifejezést mert elcsépelt, de nem tudok jobbat) pénzbe kerül.

A "szent hiánycél" az mindenképpen betartandó, és emiatt (is) kellettek ezek a plusz adók, mert ilyen terhet a lakosságra rátolni már nem lehetne.

Van a mondás is ugye, hogy azt a lovat kell ütni, amelyik húz, ez persze visszafelé is elsülhet, remélem nem így lesz.

Bárhonnan veszel el pénzt az fáj ugyan, de ez olyan, hogy most akkor melyik ujjadat harapd meg. Mindegyik fáj, talán most ez volt a legkevésbé rossz.

Még jobb az lenne, ha addig, amíg ezeket az adókat beszedik, azalatt megoldanák azt, hogy ez a hiány ne generálódjon évről-évre újra.

Mert szerintem EZ a fő probléma, csak erről is keveset beszélnek.

Hurri Kán 2010.10.26. 13:06:36

@Nephin: és arra gondoltál pl. hogy lehet ezzel a gyerekvállalást akarják ösztönözni? Mert a most születendő, és majdan jövedelmet termelő gyerekekbe való, csúnyán fogalmazva beruházás, kőkemény gazdasági érdek, mert ha valami ezen a téren is nem történik, kb. 20-25 év múlva nem lesz a nyugdíjakat miből fizetni!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 13:06:51

@kolbászoszsömle: a 10-15x-öst egyrészt erős túlzásnak tartom, másrészt az, hogy az egyik (szintén erős, mondhatni költői túlzással!) egy kiló húst vehet havonta, a másik meg kettőt... az nálam nem jelent minőségi különbséget.
Ráadásul ne úgy számold, hogy a 125k bruttó az nettóban is fele a 250k-nak! (bár a mostani állapotokat nem tudom)
Ha csak és kizárólag magamra gondolok, akkor nekem ekkora különbség talán nem is érné meg, hogy pl. munkahelyet váltsak.

Nephin 2010.10.26. 13:16:23

@gyvy: alapvetően már azzal problémám van, ha az állam úgymond "meg akar vesztegetni", hogy gyerekem legyen. Milyen jogon szól bele (akár így, közvetve is) az egyik legszemélyesebb dologba?

A másik: örülök, ha magamat fenntartom a fizetésemből (feljebb ecsetelve), most ez még kevesebb lesz, hogyan vállaljak gyereket teljesen bizonytalan alapokra?

Nephin 2010.10.26. 13:21:12

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: igazad van, nem a fele, de nekem azért megérné a váltás, abból még félre is tudnék tenni. :)

Goompah 2010.10.26. 13:23:04

@midnight coder: Miért nem vásárolsz magyar gyártmányú DVD-lejátszót? Az biztos sokkal tartósabb lenne.

Erről eszembe jut az a magyar cég (Englide), amely szintén Kínában gyártatja a CPU-hűtőventilátorait. Vajon miért nem Magyarországon teszi?

orient 2010.10.26. 13:49:11

@gyvy: ok igaz. Vegyenek el idén, de ha már most csinálják a változtatást, "átalakítást" és jövőre akkor nem kéne 3 évig. Mindegy én csak remélem nem lesznek hosszútávú következményei az ország gazdaságára.

Értsd:
-ha 1-2 bank elmegy, ok, lehet jobb is
-ha tesco meg pár üzletlánc kivonul, nagyobb piac marad a többinek ez is ok
-de, ha pl a telco és energetikai cégek átpakolják a fejlesztőközpontjaikat ez miatt (jelenleg a voda, eon, t-systems-nek is itt a reg. fejlesztője...)elviszik a csehekhez az nagy szopás lesz. Csak a T IT szektora több mint 2000 fő Magyarországon.
-egy potenciális fejlesztőközpont ezért nem jön ide és máshol nyit, ad ezreknek munkát, már nem érte meg adóztatni a cégeket...

Hurri Kán 2010.10.26. 13:52:40

@Nephin: ez nem megvesztegetés, meg nem kötelező, csak van ahol rájöttek állami szinten, hogy gazdaságilag is szükséges a gyerekvállalást ösztönözni.

Persze úgy valóban nehéz, hogy négy év múlva megint átvariálják az adórendszert, ez sajnos a gazdaság minden résztvevőjét rosszul érinti egyébként mert lehetetlen hosszabb távra tervezni.

Lord_M_ 2010.10.26. 13:57:09

@Nephin: 100.000,- Ft-ig: 23,7%
100-200e Ft: 44%

mivel az eloszlás nem arányos ezért a teljes statisztikára jellemző arányosságot alkalmaztam a 100.000 és 200.000 közötti eloszlásra is. (100-130(23.7%), 130-150(44%), 150-180(27%),180-200(5%))
de hibáztam én is látom, fejben nem megy ez annyira ...
(mekkora sávokat hány százaléka keresheti a lakosságnak)
100-130 között az összesre vetítve tehát 10.4% keres
130-150 között 19% ...

tehát összesen : itt mintegy 56%ig lehet összeadni.. Természetesen a valódi szórás ennél lehet árnyaltabb (46%-60%ig)

mea maxima culpa. A statisztika alapján, ugyanakkor azt továbbra is úgy látom, hogy ha valaki 130.000 felett van bejelentve akkor sokkal könnyebben van közelebb a 180-hoz .... és akkor már csak olyan 40% környékére áll ez az érték ...

ugyanakkor azzal továbbra sem tudok azonosulni hogy a szingli - gyermektelen duplaminimál béren élők alkossák az ország kétharmadát... márpedig ahol gyerek van ott a gyerek után járó adókedvezmény gyakorlatilag kompenzálja az összes kieső részt...

mondjuk ennél már csak az a viccesebb ahogy Mesterházy magát "fiatal dolgozónak" (vagy minek) nevezte...

Hurri Kán 2010.10.26. 14:02:57

@orient: amúgy ha tegyük fel idejönne egy új cég, kaphat eseti kedvezményt, tehát a különadó nem biztos hogy érinti. Azt meg nem hinném hogy azok a cégek, amikről Te írsz emiatt a különadó miatt kivonulnának, a kivonulás+ máshol letelepedés költsége a különadónál valszeg magasabb lenne, persze az is lehet hogy nem, nincs annyi adat a birtokomban hogy ezt egyértelműen meg tudjam mondani.

Ismét hangsúlyozom, a különadó sem gyógyír mindenre, mondjuk úgy hogy a jelen helyzetben szükségszerű volt.

Nephin 2010.10.26. 14:10:36

@Lord_M_: igazad van, a gyerekek megléte kompenzál valamennyire, de ahol még vagy már nincs ilyen (és ez nagyon sokakat érint), ott továbbra is a rossz végén állnak annak a bizonyosnak. :)

Az MSZP-t inkább hagyjuk, tulajdonképpen ők szabadították ránk a Fidesz-ámokfutást másodszorra is, ez megbocsájthatatlan. Fiatal dolgozó, persze...én is az vagyok, cseréljünk. :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 14:12:06

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:

Bruttó 125000 az mondjuk 91000 nettó
bruttó 250000 az olyan 165000

Ha 30000 a gázvízvillany, 35000 a kaja, 15000 a munkába járás, akkor az egyiknek marad szabadon felhasználható 11000 HUF, a másiknak meg 85000.

Igazad van a különbség nincs tízszeres, "csak" hét és félszeres...

És valóban nincs az között minőségi különbség, hogy heti 20000 forintból kell elrendezned a szórakozásod, művelődésed, vagy heti 2600-ból.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 14:45:40

@gyvy: A gyerekvállalást úgy lehetne ösztönözni, ha a munkavállaló gyereke nem a munkáltató büntetése lenne.

Hurri Kán 2010.10.26. 14:48:47

@kolbászoszsömle: segítek: ha az adókedvezményt az ÁLLAM adná akkor az miért a munkáltató büntetése?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 15:19:23

@gyvy: Hűűű...

Szóval a jelenlegi helyzetben az, ha egy nő vemhes lesz, akkor az kb ötmillió mínuszt jelent a cégnek, mert nem szabad kirúgni, a szabadságát meg kell váltani, a terhes nő táppénzre megy (aminek jó részét a munkáltató fizeti), aztán beteg lesz a gyereke, és mire odaér, hogy végre ki lehet baszni a picsába, megen terhes lesz, és kezdődik elölről.
Egy munkáltatónak nincs nagyobb büntetés, mint egy terhes nő.

Tipikusan az ártó segítség előidézte helyzetről van szó.

Hurri Kán 2010.10.26. 15:21:42

vemhes a tehén szokott lenni te tahó

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 15:22:11

@gyvy: Meg az, aki kiszed a zsebemből ötmillió forintot.

Lord_M_ 2010.10.26. 15:31:36

@kolbászoszsömle: ööö beteg e vagy cimbora?

1) az emberi nőstény terhes és nem vemhes

2) tán nem te is amolyan vállalkozó vagy aki bárkit felvesz aki szülési időszakon kívűl esik ? (rólad szólnak e a Munkahelyi Terror blogbejegyzései?)

Drága cimbora, a Te világrajöttödet és létezésedet is hasonló módon oldotta meg a társadalom és a gazdaság. Kedves édesanyád terhes lett, majd kilenc hónap elteltével megszülettél és valakinek borzalmasan sok örömet okoztál létezéseddel, nézéseddel, gügyögéseddel.
Ne feledjük, te is lehettél beteg...

Most hogy eltelt pár év, aktív tagja vagy a társadalomnak és ha nem vagy éppen munkanélküli vagy direkt adókerülő, akkor finanszírozod a nyugdíjasok életét, a gyermekekét, és még pár ingyenélőét.

Gondolom nyugdíjasként önygilkosságot követsz majd el, hogy ne legyél kártékony tagja a társadalomnak, hiszen ha a jelenlegi nyugdíjrendszer nem termel neked annyit hogy önfentartó legyél, akkor az állam majd kipótolja... illetve az orvosi és más ellátások is csak költséget jelentenek majd az államnak, meg néhány vállalkozónak.

Amúgy pedig, a munkáltató hozzáállásától függ hogy hogyan értékeli a helyzetet. Van ahol megvárják hogy visszatérjen a dolgozó és újra munkába áll... a te gondolkodásod sekélyes és ráadásul gazdaságilag is ostoba.

Ha már belefektettél a nőbe és gyermekébe 5 milliót, akkor addig talán ne rúgd ki amíg ki nem termeli neked ezt a befektetést és némi hasznot. tudod olyan ez mint a részvények, ha eladod a papírt amikor padlón van : realizálod a veszteséget, ha vársz, még akár nyerhetsz is az ügyön...

ehh...

Goompah 2010.10.26. 15:35:56

@kolbászoszsömle:

Gammelwürstchen, lehet, hogy az anyád veled vemhes volt, aztán 9 hónapra megellett, ezt te biztos jobban tudod.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 15:49:59

@Lord_M_: Szemantikai vita?
Nem is terhes, hanem áldott állapotban van?
Ki a faszt érdekli?
Most tök komolyan!

Ha a társadalomnak szüksége van a gyerekre, akkor azt ne az munkáltatóval fizettesse ki.
Ennyi.

És igen, rólam is szólnak.
Igaz, szemtől-szemben sosem mondom ki, hogy ez-az-amaz miért is nem felel meg a becses igényeimnek, a frissen házasodott kolleginától pedig miért is kell ukmukfukk megszabadulni, de ez van.

Iszonyú sok pénzről beszélünk, egy évi pártízmilliós üzlet esetén.
Egyszerűen nem fér bele a keretbe az, hogy elmegy szülni.

Ezért bele sem fektetem az öt misit. Ennyi.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 15:54:36

@kolbászoszsömle: na ezért kellenek a multik. A magyar vállalkozó (tisztelet a ritka kivételnek) mind ilyen tetű. A multiknál kb. 50% az arány.

Goompah 2010.10.26. 16:04:11

@kolbászoszsömle:

Gammelwürstchen, meg fogsz lepődni, de a munkáltató fizeti a dolgozó TB-jét, adóját, nyugdíját és minden egyebét is. Azt is, amit formailg a dolgozótól vonnak le, mert az is a munkaadótól származik, nem? Akkor meg miről is beszélsz?

Lord_M_ 2010.10.26. 16:09:15

@kolbászoszsömle: nem szemantikai a vita, hanem alapvető tisztelet. Egy olyan helyzettel kapcsolatban, aminek köszönhetjük mi magunk is a létezésünket.

ennyi erővel, ha már szemantika, dobhatnánk a kiemelkedő "ember" elnevezést, mint faj megkülönböztetést, hiszen biológiailag nem sokban különbözünk az állatoktól... hasonló a felépítésünk miegymás... max kicsit nagyobb az agyunk... oszt csókolom...

azon túl viszont történetesen érdekel, hogy mi a helyzet ezzel a kérdéssel. Azon túl pedig nem tudom mivel foglalkozhat a céged, de ha nem kifejezetten robotoknak gyártasz valamit, akkor neked is kellenek a gyerekek, ők lesznek a potenciális vevőid.. ha esetleg elszaporodsz és az utód továbbviszi a céget, akkor az ő vevői...

a véleménykülönbség azonban nem kifejezetten abban van, hogy alkalmazol e nőket vagy sem, hanem ahogy ebben a témában nyilatkozol.

harmadrészt pedig ... az ilyen munkáltatóknak (is) hála hogy ma az átlag első gyerekvállalási idő elszaladt 30-40 közé ... okozva ezzel sok problémát orvosi értelemben, illetve generálva az öregedő társadalom tökéletes forrását...

mindenesetre részemről hálás vagyok, hogy ilyen őszintén vállaltad ezeket. Újra tanultam valamit az emberekről... (oppardon szemantikai vita) állatokról... (mielőtt megsértődnél nem neked címeztem, csak érzékeltetném a szemantika fontosságát)

orient 2010.10.26. 16:13:23

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: igaz, multit lehet anyázni, de sosem dolgoznék magyar cégnek. Volt pár és most már messze kerülöm: kapcsolat ki, kit ismer, kinek nyal. Ha felvennének is esetleg a sok proekció után, a bértárgyalás így kezdődik: két részből áll a fizetés. 1. egy bejelentett ami....stb. többit tudjátok.

Sok multinak dolgoztam már. Sosem ismertem sehol senkit, csak szakmai tapasztalat érdekelte őket. Nem kell nyaljak, tapossak, ha jól dolgozom akkor értékelik, és tökéletesek a munkakörülmények. Bezzeg a jó magyar vállalatok. Ahol azért rúgnak ki jól teljesítőket sokszor, hogy a főnök unokaöccse jöhessen meg hasonlók. Hát kösz nem...

Goompah 2010.10.26. 16:55:10

@Lord_M_:

Itt arról folyt a vita, hogy támogassuk a magyar cégeket, munkaadókat. Csak elgondolkodom azon, mennyire méltó a támogatásra az a magyar cég (vagyis a legtöbb magyar cég), amely tudatosan nem vesz föl hamarosan gyermeket vállaló nőket.

Akkor már ezerszer inkább a multi.

"biológiailag nem sokban különbözünk az állatoktól... hasonló a felépítésünk miegymás... max kicsit nagyobb az agyunk"

Gammelwürstchen esetében ebben sem vagyok olyan biztos.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 17:06:02

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Az nem tetűség, hogy választok az között, kifizetek hiába ötmilliót, vagy nem fizetek ki hiába ötmilliót...

Különben, meg ötmillióért, akár tetű is lehetek.
Ötmillió forint ugyanis _nagyon_ sok pénz, amikor meg kell keresni.

@Goompah: hogyhogy miről beszélek?
Amikor elmegy táppénzre az anyuka, akkor mit fizet a munkáltató? Na mit?
És amikor ki kell adni a szabadságot, akkor mit fizet?
Na mit?
És mit kap érte? A pénzéért?
Na mit?

@Lord_M_: Még mindig az a kérdés, hogy miért ÉN fizessem ki azt, amire a társadalomnak van szüksége?
Miért nem a társadalom fizeti?

Goompah 2010.10.26. 17:12:30

@Gammelwürstchen:

Számold fel a cégedet és akkor nem fizeted.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 18:08:31

@Goompah: Pénzből élek. Pénzből élnek az alkalmazottak.
Egy szülő nő tétel egy kis-közepes cégnél.
Abból nem lehet érzelmi kérdést csinálni, hogy tudsz-e felhalmozni a következő időkre.

Ha van három alkalmazottad, meg olyan hülye vagy, hogy magadat is rendesen foglakoztatod, és a bruttó bér nálad 140000 HUF, akkor a havi bérkiadásod 720000 HUF.
Ebből ténylegesen ki KELL adni 620000-t (és akkor a saját béred nincs a zsebedben).
Az az ötmillió, amit a terhes nő elvisz a cégből, 7 havi működési költség.
Ez kb azt jelenti, hogy négy rossz hónapot át lehet vészelni.

pug406st 2010.10.26. 18:18:31

multinak magyar munkavállaló dolgozik, magyar kkv szállít. nem lesz fejlesztés magyar kkv-nek felkopik az álla. magyar kkv akkor fejleszt ha tudja, hogy a multi az általa előállított terméket megvásárolja. multi nem fog kivonulni de csökkenteni akarja majd az elvárt nyereség elvesztését. mit tesz? vág a költségeken. hol? munkavállalók, beszállítók. ez mind magyar. hogy működik a rendszer? megrendeli zöldséget ha el tudja adni fizet, ha nem akkor a beszállító szépen visszaveszi a 8 nap után nem éppen friss zöldséget. ellenben multi 180 napra (fog) fizetni. kevesebb munkavállalóval is lehet dolgoztatni.

lehet szidni a nem magyar multit de a magyar nagy cégek sem jobbak. minden gazdálkodó szervezet a minél nagyobb profit elérése, mint ahogy a munkavállaló sem mondja azt, hogy köszi de nem ér annyit a munkám, mint a fizetésem, úgyhogy lécci csökkentsd..

Erdőtársulás 2010.10.26. 18:27:50

@Atro: Az áfa emelés nem alternatíva. Ha ezt belátod te magad is, akkor nem tudom mi értelme volt feldobnod.

Konyhai közgazdaságtan: a múlt héten még 224 forint volt a Sparban a 4 darabos danone joghurt. Tegnap 236 lett. Ilyen magas még sosem volt. De ez csak egy példa. Nem hárítanak át egy fillért sem...

Erdőtársulás 2010.10.26. 18:42:26

@orient: Akit a versenyszférából ezért építenek le, az tudni fogja mi történt, elég jól kommunikálni tudják az ilyesmit a cégek (befelé). Legfeljebb nem akarja majd megérteni, de az szerintem kevésbé jellemző ezen cégek alkalmazottaira.
A saját fogyasztási szokásaidból kár kiindulni. Finoman fogalmaztam. Egy távközlési számlázórendszer inputjaként előálló napi több millió hívásrekordot (szolgáltatónként) nem gonosz manók hozzák létre. Van hova csökkennie. Ez a valóság.
Természetesen komoly leépítés lesz a közszférában is.
Nem értem mit akartál nekem válaszolni.

De megragadom az alkalmat és megemlítem hogy az MT egyértelműen rendelkezik a gazdasági társaságok bérezési jogi körülményeiről. Félreérthetetlenül kimondja: fizetést csökkenteni, arról lemondani nem lehet.
Azaz aki bent marad (a versenyszférában, és nem a közszférában, ahol befagynak vagy akár csökkennek is amúgy se magas fizetések) a jövő évi adóváltozásoknak köszönhetően még nagyobbat nyer, aki kiesik, az még nagyobbat szív.
A mostani válságot pont ugyan ez a jelenség kíséri (a deflációs veszéllyel van kapcsolata), a kormány ezzel ráerősített a hatásra.

pug406st 2010.10.26. 18:45:30

@Erdőtársulás: persze hivatalosan nem lehet csökkenteni fizetést de amikor majd leülnek veled, hogy átszervezés van a cégnél és nem ügyintéző leszel hanem aktatologató 1 másik osztályon és vagy elfogadod a felajánlott összeget vagy sajnos el kell köszönniük tőled? mindenre van orvosság...

Erdőtársulás 2010.10.26. 18:57:11

@pug406st: Nem véletlenül írtam, hogy nem lehet. Semmilyen módon lehet. Akkor sem, ha más munkakörben kezdenek foglalkoztatni. Amely mellesleg nem haladhatja meg a 2 hónapot naptári évente.

pug406st 2010.10.26. 19:13:47

@Erdőtársulás: félreértesz. megszűnik az adott munkahelyi pozíció de felajánlanak helyette másikat...

Erdőtársulás 2010.10.26. 20:08:15

@pug406st: Nincs ilyen. Ha ilyet csinálnak, akkor a Munkaügyi Bírósághoz kell fordulni. Azonnal választ kapsz rá, és nem csak hogy kártérítést, de elképzelhető, hogy a munkáltatót meg is bírságolják. A törvény teljesen egyértelműen fogalmaz. Sajnos Magyarországon kevesen ismerik, gyakran vállalatvezetők, sőt "humán erőforrás" munkatársak sem. Esetenként ismerik, de arra játszanak, hogy a munkavállalók tájékozatlanok. Mint esetünkben látható, feltehetően nagy sikerrel...

pug406st 2010.10.26. 20:15:45

@Erdőtársulás: igen ebben igazad van, hogy tájékozatlanságra alapoznak a munkáltatók de hidd el manapság mindenki félti annyira a munkáját, hogy elfogad bármit. lehet munkaügyi bírósághoz fordulni ahol valószínűleg még nyerhetsz is csak kérdés mi történik addig veled, miből tartod el a családod stb. teszem hozzá szerencsére engem nem érint a dolog de tudjuk nagyon jól, hogy a hr részen eléggé meg lehet fogni egy gazdasági társaság kiadásait...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 20:28:14

@Erdőtársulás: hmmm... Mi van, ha nem tudom kifizetni az eddigi bért?
Kirúgom az embert.

Mi van, ha jövő héten már végkielégítést kellene fizetnem?
Ezen a héten rúgom ki...

Lehet itt varázsolni törvényekkel, de ha egy vállalat nem termeli ki a bérköltség dupláját, az a szakadék szélén táncol.
Az meg nem biztonságos.

Erdőtársulás 2010.10.27. 07:35:20

@pug406st: Nem is állítom, hogy a gyakorlat sok cégnél nem az, amit írsz (ami sajnálatos).
Viszont a nagyoknál, ahol a legjobb fizetéseket adják, ott kevésbé próbálnak ilyesmivel trükközni.
Ezért állítottam azt, hogy a válságnak és a kormány intézkedéseinek hatása együttesen a sokat nyer - sokat veszt helyzet marginalizálódása.
Én például (kopogjuk le) sokat nyerek, konkrétan nettó 70 ezer körül, de van olyan ismerősöm, aki egy éve még hasonló bérrel rendelkezett, most pedig segélyt kap, ami a rezsire se elég (az állami ellátás azok számára akik épp csak most veszítették el munkájukat, ezért még nem érték el a szegénységi küszöböt, gyakorlatilag nulla). A frikcionális munkanélküliség a statisztikák szerint Magyarországon megszokott 3-6 hónap helyett lassan egy évet mutat.

Erdőtársulás 2010.10.27. 07:42:13

@kolbászoszsömle: Egyetértek. Kiegészítem azzal, hogy Magyarországon a KKV szektort erősen jellemzi az, hogy papíron épp csak nem veszteséges (vagy átmeneti ideig azt is vállalja). EZ az adó és járulékterhek megfizetésének elkerülése miatt van így. A legtöbb ilyen vállalat vezetője/tulajdonosa olyan sikerrel tudja eltorzítani a bevételi és költségadatait számlaadás elhagyásával, számlavásárlással, stb, hogy utána saját magának sincs fogalma arról, hogy tudna-e nyereségesen működni, növekedni, stb. Ez teljes mértékben ellehetetleníti a stratégiai tervezést még akkor is, ha netán valami csoda folytán gondolkozna ilyesmiben...
Jövőre a helyzet némiképp változik, az adóátrendezés hatására. De a rutin, a régi szokások nem halnak ki egy év alatt.

Lámpavas 2010.11.01. 12:23:30

Most számoltam ki a jövő évi kötelező biztosításaimat: a motoromra 7500 helyett 2500-öt fogok fizetni, az autómra pedig 57.000 helyett 25.000-et.
Ezek a tények. Piac van, verseny, és nem áthárítás!
Márpedig a biztosítók is fizetik a csúnya-csúnya válságadót!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.11.01. 12:43:44

@Lámpavas: és mindezt ugyanannál a biztosítónál és ugyanolyan szolgáltatásokkal. Igaz? Vagy mégsem? Netán hazudsz? Áááá... egy igazmagyar, lincselő művész miért tenne ilyet? :DDD

Lámpavas 2010.11.04. 19:49:02

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Ki mondta, hogy ugyanannál a biztosítónál?
Lassan mondom: piac van és verseny. Ha nem tetszik az egyik, otthagyom és átmegyek a másikhoz, aki jobb feltételeket kínál.
Szóval mi is van az áthárítással?

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.11.04. 19:52:15

@Lámpavas: lassan mondom, hogy talán te is megértsd: tehát H-A-Z-U-D-SZ!
Ha azonos szolgáltatási színvonal, azonos biztosítónál ugyanannyiért vagy olcsóbban, akkor lenne igazságtartalma a beszólásodnak. Így szimpla terelés, hazudozás.
süti beállítások módosítása