Friss topikok

  • atomgoa: igen, ez is egy lehetséges olvasata a dolgoknak, de - persze elvi síkon - onnan is lehet nézni ezt... (2013.07.08. 18:58) 5 indok, amiért idegesítő vagy a Facebookon
  • Elar: Mi 2 hete voltunk a sebészeten. Semmi nem változott, ugyanaz a rendszer. (2011.03.07. 09:59) SZTK, bazdmeg!
  • Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: @Lámpavas: lassan mondom, hogy talán te is megértsd: tehát H-A-Z-U-D-SZ! Ha azonos szolgáltatási s... (2010.11.04. 19:52) Ébresztő Magyarország!
  • Sön: Kérdés:Hogy létezik,hogy a legtöbb könyvelő csak a vállalkozó oldaláról ismeri a törvényeket az al... (2010.09.04. 06:11) Az APEH nem vállalja magáért a felelősséget
  • Sugar Meliton: A rendőrség, a bíróság, az ügyészség és a vörös karhatalmisák révén jelenleg is POLITIKAI ÜLDÖZÖTT... (2008.12.05. 03:29) Foglalod a kurvaanyádat II.

Linkblog

HTML

2010.10.25. 12:07 bplusz

Ébresztő Magyarország!

Címkék: politika hatékonyság orbán magyarország különadó

Szép napokat él az ország: a svájci frank mindjárt 200 alatt, nagy ívű kormányzati tervek és akciók, miközben természetesen mit csinál a magyar véleményvezér: panaszkodik és károg: úristen, mi lesz akkor ha ránk  hárítják a nagy multik az Orbán-féle különadót.

No, hát elárulok egy titkot: a különadó valóban nem más, mint burkolt megszorítás azon emberek számára, akik nem tudják kontrollálni saját fogyasztásukat. Áthárítják ránk a multik és több lesz a telefonszámla? Drágább lesz az élelmiszer? Tessék kevesebbet telefonálni, vagy jobban odafigyelni, hogy honnan és miket vásárolunk. Tessék kicsit tudatosabban élni, nem pedig a tévéreklámokat és a médiashitet inputként használni hétköznapi beszédtémákra és siránkozni azon, hogy mennyire is rossz nekünk ebben az országban.

És pont ez a különbség talán a klasszik gyurcsányi megszorítások és a mostani különadók között: ha még át is hárítják ránk a mélyen tisztelt multik, itt legalább megvan a választásunk, hogy saját fogyasztási szokásainkon aszerint változtassunk, hogy ebből a lehető legkevesebbet érezzünk meg. Igen, Tisztelt Magyarország, tessék felfogni, hogy mérethatékonyság van. Ha sok a telefonszámla, tessék belépni apa vagy anya vállalati flottájába, ott legalább a szolgáltatónak a hétköznapi behajtás sem akkora nyűg és költség, mint a 0 Ft-ra részletre megvásárolt készülékekes magán előfizetéseknél. Több lesz az élelmiszer? Tessék akkor nagybevásárlásokat csinálni és nem a benzinkúton, vagy a sarki kisboltban venni minden nap a kaját, sokszoros árréssel.

Merthogy szép és jó a kapitalizmus, meg a fogyasztói társadalom, de lassan kurvára észre kéne venni, hogy mindennek van egy egyenlege. Ha többet eszel, mint mozogsz, elhízol. Ha többet költesz, mint keresel, eladósodsz. Ha többet fogyasztasz, mint termelsz, akkor a társadalom parazitája vagy (tisztelet a kivételeknek természetesen). Ha pedig többet panaszkodsz, mint teszel a dolgok jobbá tételéért, akkor viszont megérdemled a sorsodat.

407 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://bplusz.blog.hu/api/trackback/id/tr232397117

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Végre! Észrevettek minket! 2010.10.26. 07:52:43

Nahát! Orbánék észrevették, hogy ami ingyen van és működik, az jó? Roncsprogram a motorosoknak, dugódíj helyett egy mozdulattal közlekedési reform, és kórházi kezelés helyett a balesetmegelőzés támogatása. Túl szép, hogy igaz legyen?...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.26. 10:45:42

@Drgomor: Szívesen békén hagylak, csak felhívom a figyelmed, hogy Te birkáztál le engem, és nem Téged. Békén hagylak, mert úgy látom a "birkamagyar" -on kívül más érvrendszerre nem vagy képes.
De jelzem számodra, és a többi szemellenzős számára is:
Ha egy valós reakciót az adóemelésre, nyugdíjalap elsikkasztására ennyivel kezelünk, hogy "sír a birkamagyar" akkor az ott a demokrácia vége.
Ami igazából nem baj, mert az eddig sem jött be nagyon és van élet a demokrácián is túl, csak akkor nevezzük nevén a gyereket. :-D
Minden esetre békén hagylak, mehetsz duzzogni a sarokba, hogy egy "birkamagyar" így ki mert osztani.

Hurri Kán 2010.10.26. 10:45:59

@Devil: a jelenlegi kormány mennyi hitelt vett eddig fel? Az előző kettő mennyit vett fel? Mire költötte? De legalább a szegényeket agyontámogatták. A megélhetési gyerekgyárosokat, azokat igen.

Dave68 2010.10.26. 10:46:05

@Devil: Én vitázni és érvelni próbáltam (vehetjük okoskodásnak is). "A vita észérvek logikus sorozatainak ütköztetése, amelyet konklúzió követ." (Monthy Python) A hozzászólásodban mi volt tény, mi volt általad helyesnek vélt (de nem bizonyított) axióma és mely elemek közt volt kimutatható logikai kapcsolat?

orient 2010.10.26. 10:48:17

@gyvy: Szolgáltatást ad. Nem az 50-es években vagyunk ahol a termelő cégek húzták csak a világot. Szolgáltatásokra épülő országok sokkal jövedelmezőbbek ez a 21.szban a fejlődés, nem a termelés csak. És mi ebben jók vagyunk, mert a szellemi munka sokkal jobban fizetett, mint a termelő ahol éhbéren dolgoznak, szar körülmények között. Na az termelő munka, és ők vígan ellesznek itt adómentesen. Az is húzza a gazdaságot, de az tényleg kizsákmányoló, embertelen. Pont azoknak a vérét követelitek akik sok szellemi munkát adnak jó pénzért, igaz az a bűnük, hogy mindezt nyereségesen. Kérdezz meg valakit aki ezeken a helyeken dolgozik. Ezek a legjobb munkaadók ma Magyarországon,én nem akarom hogy Magyarország sri-lanka legyen ahova csak az olcsó robotmunkát hozzák, de sajnos pont ezek a cégek lesznek békén hagyva,és a jó munkaadók elzavarva. Elmenni nem fog, de minimalizálja a kapacitását és emberi erőforrásokat itt. Komolyan akik itt ennyire örülnek életben nem volt egy rendes munkahelyük és fogalmuk sincs mekkora kárt fog ez okozni a munkaerőpiacon...

monyon le 2010.10.26. 10:48:45

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Tudod, hányan állnak sorba méter magasan megrakodott bevásárló kosárral MINDEN hétvégén egy Tescóban / Ósenben / Corában...?
Tudod, menyi létminimum alatt élő küldözgeti /fogadja az emelt díjas SMS-eket folyamatosan?
Van fogalmad arról, hogy hány létminimum alatt elő vesz magának, családtagjainak... mobil telefont (extra felszereltséggel)?
Képbe vagyunk azzal, hogy mennyi létminimum alatti vett fel hitelt 0% kezdőrészlettel Suzukira? Feleslegesen mennyien élnek a Banknál albérletben, létminimum alatt?
Mennyien lopják az áramot, gázt, vizet, adót, segélyt...?
Válaszom lehet demagóg lesz, de leírom. Mindenkinek meg van az esélye arra, hogy tanuljon / képezze magát, fejlődjön ebbe a társadalomba.

Devil 2010.10.26. 10:50:10

@monyon le: Mellesleg a polcokon eleg sok hazai gyarto van, kulonosen elelmiszerben... gondolom nem sokat vasarolsz "multiban" ha ezt sem tudod.
Ha a tavkozlesi cegek szerinted arkartellt alakitottak, fogdulj az allami szervekhez akiknek az lenne a feladata hogy ezt megakadalyozza... ja hogy nem teszi? Akkor miert bizol meg abban hogy a penz az allamnal jobb kezekben lesz?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 10:50:13

@Juci Óbudáról: Ha odafigyeltél eddig is, és az odafigyelésed tárgyát kényszerítik áremelésre, akkor vagy nem használod a eztán a szolgáltatásait (tehát szopol), vagy kénytelen vagy az emelt árakat fizetni (tehát szopol).

Vagy elhúzol az országból, és Juci leszel Long Island-ről.

El Visco Stello (törölt) 2010.10.26. 10:52:12

Az igazság az, hogy a posztban foglalt alapvetések igazak. Mármár demagógia.
Viszont meg lehet (és meg is teszik) annyira bonyolítani a dolgokat, hogy az ellenkezőjük legyen igaz. A fogyasztás fokozására komoly tudományágak specializálódtak, te meg ugyanannak a fogyasztónak beszólsz, hogy ne zabálj annyit.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 10:52:38

@monyon le: bocs, én csak a szűkebb környezetemből indultam ki. Azokból, akiket ismerek.

LiberAll 2010.10.26. 10:53:15

Istenem, itt a fidesz, s még olvasni sem tud, vagy tud, de nem érti, hogy mit olvas. Többet fogyasztasz, mit termelsz, ezzel arra akart utalnia cikk írója, hogy ha 100 Ft-ot keresel, havonta akkor ne költsél el 120-at mert akkor az a 20 Ft hitel. ÉRTHETŐ????

Aztán meg jön a sírás, hogy geci Provident/MKB/CIB/ERSTE, stb. bank a geci, mert sanyargatja az igaz magyarokat. Tudjátok van egy mondás addig nyújtózkodj amíg a takaród ér. Valahogy ezt sokan elfelejtették.

Hurri Kán 2010.10.26. 10:53:47

@orient: a kérdésemre még mindig nem kaptam választ.

Szolgáltatás, szépen hangzik, csak önmagában kevés. Ha esetleg az informatika tovább fejlődik és nem lesz szükség annyi élőmunkára, ugyanúgy ki fogják őket rugdosni.

Amúgy senki nem követeli a vérüket.

Hurri Kán 2010.10.26. 10:55:44

@LiberAll: Ez nagy igazság. Csak mintha az elműlt években arra biztatták volna az embereket, hogy nyújtózkodjanak bátran bármeddig. Ami kellett is az államnak mert ebből volt a "növekedés".

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 10:59:21

@LiberAll: Nem bazd meg, a termelsz, az termelést jelent MAGYARUL, nem keresetet, különösen, te kazárivadék, hogy még a fenti szösszenet szerzője is kifejti, hogy egyrészt ne költs többet, mint keresel, és ha kevesebbet termelsz, mint fogyasztasz, parazita vagy.

ÉRTHETŐ?

Tudod, a magyar nyelv ismerete nem csak előny a nemzeti blogszférában, hanem egyenesen követelmény.
Volt eddig.

monyon le 2010.10.26. 10:59:23

@Devil: Említs már meg légyszíves egy hazai gyártót, ki teljes mértékben hazai.
Egy kezemen meg tudom számolni a Magyar élelmiszergyártókat, kik egy Multi hálózatában beférnek és tudják finanszírozni a polcpénzt, marketing hozzájárulást, extra költségeket, ja és az irdatlan hosszú kintlevőség állományt.

Draga kormányunk egyet cseszett el de nagyon. A felszínes és "hangulat javító" rendelkezések bevezetésénél, egyet felejtett el - Megtiltani a 90 - 120 napos fizetési határidőket. Kormányrendeletben kellett volna foglalnia, hogy max. 30 napos fizetési határidő lehet alkalmazni! E fölötti fizetési teljesítések súlyos bírságokat eredményeznének. Nagyon megváltozna ám a gazdaság helyzete.

LiberAll 2010.10.26. 10:59:39

@newtehen: Apuci régóta nem vett semmit, amúgy van lakás tehermentes(igaz panel), aki nem hülye az nem szopik, aki meg szereti, hogy szopatják... hát azt meg.. no comment :P
@gyvy: Mond, ha Viktorka tömeges öngyilkosságra biztatna, akkor azt is megtennéd, mert éppen az a jó az országnak, vagy előtte gondolkodnál? Nem kell mindent elhinni,amit a kormány mond, használni kell azt a dolgot tudod, ami a két fülecskéd között van, azt annyi :)

DrCinizmus 2010.10.26. 10:59:50

@newtehen:

Ha visszakeresed nekem, hogy hol birkamagyaroztalak le konkrétan téged, fizetek! Mert, hogy nem birkáztalak le, az tuti...ha magadra vetted, na az már egy másik kérdés! Fraud örülne ennek is biztosan. Leteheneztelek, nevedből adódóan, de azt viccből nem tudtam kihagyni...Mivel itt meg is bukott csodálatos érvrendszered, valóban elmegyek a sarokba és nem duzzogok, hanem dolgozom és röhögök rajtad, mert tőlem már csak ennyire futja, amikor ostobaságokat olvasok...jobb ez, mint idegeskedni és szívrohamban kimulni! Na csá!

LiberAll 2010.10.26. 11:02:14

@kolbászoszsömle: figyi, én nem termelek semmit, a cégem sem de, a cégemben, mégis van profit, jah kereskedelemben/szollgáltatásban nyomulok.
Ha nem érted, akkor sry.. :)

midnight coder 2010.10.26. 11:03:01

@orient:
1. Az emberek 2/3-át az adócsaló vállalkozók foglalkoztatják, csak az 1/3-ot a multik, és ezek döntő többsége nem az adóztatott cégek körébe tartozik. Nem mellesleg egy ilyen betelepített multi több támogatást kap meg mint amit a mezei vállalkozó elcsalhat akkor ha az összes alkalmazottját feketén foglalkoztatja. És a multinak az ellenőrzés miatt sem kell aggódnia, a dolog teljesen legális.

2. Ahhoz hogy a szolgáltatást a multik működtetni tudják, legalábbis ebben a térségben a minimumot költik bérköltségre, azaz a lehető legolcsóbban a legkevesebb embert foglalkoztatják. Azaz max. akkor tudnak embert elküldeni ha a szolgáltatást is megszüntetik. Ezt viszont nem fogják megtenni, mivel ez után is vastagon nyereséges marad a dolog, max. kicsit kevésbé vastagon mint eddig.

Hurri Kán 2010.10.26. 11:03:08

@LiberAll: én használom, csak sokaknak ez nem sikerült...

Lord_M_ 2010.10.26. 11:05:20

@gyvy:
akkor te az auchanban fizeted meg, vagy a sparban... de ha a cba-hoz mész akkor meg megúszod. :)

@Devil:
Első körben talán tegyünk rendet. A mindenkori kormányok eddig a szegényeket ÉS a gazdagokat segítették, a dolgozó réteget nyúzták. Most annyi változás van a dologban, hogy a dolgozó réteget hagyják levegőhöz jutni a szegényeket meg picit türelemre intik. Egyszerűen gondold végig, az hogy valaki 250.000 bruttót kap, vagy éppen 400.000-at az nem gazdag. Ő a középréteg. Ő fizeti az adó jelentős részét, ezek tartják fenn az eüt, a nyugdíjat ... mindent. A "szegény" csak a szolgáltatást veszi igénybe, ami rendben is van, ez a társadalmi szolidaritás. Neki nincs pénze életmentő műtétre, soha nem is volt, de nem hagyjuk meghalni. A tb kifizeti. ez így teljesen rendben. Hosszútávon gondolkodva azonban az nem működik, hogy a középrétegről még és még húzzunk le bőrt. Ennek két eredménye lesz 1) a fiatalok tényleg elmennek a fenébe 2) mindenki elkezd feketézni. Aminek az eredménye hogy az államkassza összedől a francba...

Ha hagyod a középréteget élni, létezni, azaz fogyasztani, az tekintélyes mennyiségű adót termelhet (akár áfa formájában is) -->gondold végig kapsz 1% adókedvezményt, de a negyedéd azonnal visszaszedik áfában... + ha vásárolsz, akkor az valami céghez kerül, aki meg fizet utána másik adót... több mint a felét visszaszedik... csakhogy a maradék összeggel a vállalkozó építhet, tervezhet, haladhat. tehát új adóforrásokat teremthet... ez lenne a logika

Ha ez beindul, akkor jobb állami bevételek mellett csökkenhet az államadósság (azaz nem kell hitelt felvenni) --> csökkennek a törlesztési terhei az országnak--> növekedő gazdasági pálya -->jut pénz a szegényeknek.

a járulékos hasznokról mint forint erősödés, esetleg csökkenő munkanélküliség már ne is beszéljünk.

persze megette a fene, ha a magyar vállalkozások akik most pozícióba lettek hozva a multikkal szemben (évek óta ezért sírnak) az egészet lenyelik és a fekete gazdaságba tolják a pénzt.

(a gazdagokat (akik tényleg gazdagok) -> telibe le....ják hogy mennyi az szja kulcs. A tőzsdei és árfolyam nyereségek továbbra is 20%-on vannak. a cégből kivett profit pedig vagy eltűnik mint "veszteség" vagy leíródik mint költség ...

midnight coder 2010.10.26. 11:05:45

@orient: Ja. A bankok a legszarabb időkben is nyereségesek tudtak maradni, legalábbis a válság előtt. Miért ? Mert szar szolgáltatást adnak kurva drágán.
És ne hidd hogy a mezei banki alkalmazott túl van fizetve. Ez max. a managerekre igaz, és esetleg az IT szakemberekre, de azok máshol sem éheznek.

Caprica99 2010.10.26. 11:08:29

@Juci Óbudáról: amúgy meg örülj neki, hogy olyan jól keresel, hogy meg tudod venni a sarki kisbolt háromszoros áron árult termékeit!

orient 2010.10.26. 11:11:21

@gyvy: Pontosan. Kezded érteni amit mondok.

pl.:
Az X informatikai cég akinek sok irodája van szanaszét akar egy nagyot Európában, mint reg. fejlesztő központ. Hova tegyem? MO kilőve mert ha elkezdek sok pénzt termelni akkor megadóztatnak. Legyen Csehország. Ott kap sok ember melót, jó fizetést, adózik, költ, munkanélküliség csökken..stb. Majd létrehoz egy terméket ugyan ez a cég ami gyárakban sok robotmunkást kivált, egy automatikus rendszerrel. Hol fog gyárat bezárni? Pl. Magyarországon. Akkor mi a jobb? A nagy termelő cég, vagy a fejlesztőközpont? Márpedig a fejlesztőközpontok együtt járnak a szolg. központokkal....stb.

Pont ezt nem látja senki és egymás mellett elbeszélünk? Árat emel? Kit érdekel? Ha lenne egy erős gazdaságunk és ez lenne az egyetlen következmény senkit sem izgatna, mert max. picivel többet költ, de attól még jól él. De mivel ma M?agyarországon nincs jó élet a következmények is súlyosabbak, sajnos sok ember fog utcára kerülni és a gazdaságnak ez betesz, francot se izgat ha árat emel.

És semmi sem fehér és fekete. Azért mert ezt nagy gondnak tartom nem jelenti nem értek egyet a kormány összes döntésével. Bankadó és egykulcsos adó pl. nagyon jó dolog. De ez az extra adó sajnos nem, gazdaságilag lesz rossz a hatása.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 11:12:00

@LiberAll: Rólad beszélt a poszt szerzője, hogy parazita vagy.
Azért, mert BUTA!

Meg lehet magyarázni, hogy nem is buta, pedig az.
Ezt írta: " Ha többet költesz, mint keresel, eladósodsz. Ha többet fogyasztasz, mint termelsz, akkor a társadalom parazitája vagy (tisztelet a kivételeknek természetesen). "

Szóval TE őszerinte a társadalom parazitája vagy!
Ezt írta le.

Ha a kereskedelemben dolgozol, és azt mondják, hogy kell hat Mitsubisi PLC, akkor mit viszel? Hat Mitsubisi PLC-t, vagy négy Omron frekvenciaváltót?
Ugyanis ez a kategória a fenti félreértésed.

monyon le 2010.10.26. 11:13:00

@midnight coder:
" Az emberek 2/3-át az adócsaló vállalkozók foglalkoztatják, csak az 1/3-ot a multik, és ezek döntő többsége nem az adóztatott cégek körébe tartozik"

Én nem tudom, hogy ezt a közgazdasági matekot honnan vetted, de érdekes egy elmélet!
Ha az adócsaló vállalkozásokról szeretnél véleményt nyilvánítani - akkor az adócsaló munkalávalót is meg kell említened! Hogy miért? Mivel a vállalkozás bejelenti a munkalávalót egy bizonyos összegre, de a munka vállalónak ez kevés, kéri, hogy a többit fizessék neki zsebbe. És a munkavállaló ebbe boldogan bele is megy! Nem ellenkezik, hogy de még is kérem azt a bért is le adóztatni.
Szánalmas ez a hozzáállás, hogy minden vállalkozó (ki munka adó is egyben) csak is adó csaló lehet! A multi meg nem az. Ja persze a Tesco meg nem számolja el a túlóra pénzeket, a T- csoport meg kölcsönzött munkaerővel dolgoztat évek óta nagyon durva jogszagbájokba ütköző szerződéses viszonyokkal!

Nephin 2010.10.26. 11:15:33

@Lord_M_: 250-400k bruttóval elég vékonyka a te "középréteged"... ébresztő, az emberek 90%-nak a 150k is álom.

Hurri Kán 2010.10.26. 11:17:25

@orient: amúgy ezek az adók nem örök időkre szólnak, két, vagy három évre ha nem tévedek (ha igen pontosíts), másrészt ezek a nagy cégek kint is az állammal viszonylagos "színbiózisban" élnek, tehát esetleges adókedvezményért cserébe elég sok feladatot átvállalnak (Mercedes pl. Stuttgartban és környékén elég komolyan finanszírozza az ottani műszaki egyetemet, a saját dolgozói eü. ellátását, stb.), csak nálunk csodálkoznak most hogy eddig mindent lehetett nekik, most nem lehet.

Elvenni onnan lehet csak, ahol van.

A gondom mindössze annyi, hogy nem biztos, hogy az így beszedett pénzeket tényleg arra fogják költeni, amire kéne, de ez majd (remélhetőleg) kiderül, egyelőre bízzunk benne hogy igen.

Lord_M_ 2010.10.26. 11:18:43

@Nephin: ebben nem fogunk egyet érteni... különösen nem a 90%-kal...

de szerinted a 250K bruttóval valakit már "gazdag"nak kell tekinteni ?

LiberAll 2010.10.26. 11:19:02

@kolbászoszsömle: Jah, de gondolom az adóm amit cégem és én befizetek az azért jó, hogy munkát adok más cégeknek gondolom az is jó, hogy forgalmat generálok, gondolom az is jó. Tudom el lehet húzni, kíváncsi leszek, ha sokan elhúznak akkor mit raksz a zsömlébe... Vagy mezőgazdasági termelő vagy, akkor nem szóltam, de gondolom nem röfög hátul nálad pár malacka....

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 11:21:09

@gyvy: Te elhiszel _bármit_ is amit a magyar kormány mond? :o

Tök komoly, függetlenül attól, hogy Orbán, Horn, Gyurcsány, vagy Bajnai, esetleg Antall volt, elhitted, elhiszed, amit mondanak határidőkről, átmeneti megszorításokról, ködből már átsejlő aranykorról?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 11:24:35

@LiberAll: Én tudom, hogy a termelő réteg szükségképpen alacsony a mi technológiai szintünkön.

A fenti agyhalott viszont nem tudja ezt, sőt, kijelenti, hogy aki többet fogyaszt, mint termel, az parazita.

Te meg véded, hogy nem is úgy gondolta.
Hát kisfaszom.
Ha nem úgy gondolta, akkor miért nem azt írja le, amit gondol?
Nem tud magyarul?

Hurri Kán 2010.10.26. 11:25:08

@kolbászoszsömle: bármit nem. De eddig egyedül a Horn, és az előző Orbán kormány volt amelyik amit csinált, legalább valamelyest köszönő viszonyban volt az ígéreteivel.

Antall kormánya kb. 100%-ban kényszerpályán mozgott, meg rendszerváltás után az ex-kommunista országokban az első kormányok amúgy is szinte mindenhol megbuktak, tehát nem releváns.

Az előző 8 évről meg kár szót ejteni, látjuk a produkció eredményét.

Lotyó Bridzsida 2010.10.26. 11:28:07

Egyet kell értenem.
amióta flottás vagyok, 3000 fölé nem ment a telószámlám.
Lehet ám még csinálni szendvicset otthon, 50ft-ból, mint régen, lehet azt reggelizni. Régen is meg tudtuk inni a s szörpöt (én most is), nem kellett 300-ért venni fél liter ugyanolyat, csak szebb palackosat.
Lehet ecettel takarítani, meg hipóval, nem kell cilitbang 800-ért, ugyanaz van benne. Miután nem dolgozom bányában, így a hagyományos mosópor is tökéletesen kielégít, nem kell 2500-ért 10 db ariel párnácska (vagy mi).
Kedvencem a brize-izé, ami 10 percenként pöfékeli a szintetikus jószagot. Szellőztetésre, meg rendesidőközös takarításra még senki nem gondolt???:D
Elépesztően feleslegesen veszünk össze sok baromságot, csak mert "miért ne?" "csak 700 Ft" és hasonlók.

himposztor 2010.10.26. 11:31:13

"Ha pedig többet panaszkodsz, mint teszel a dolgok jobbá tételéért, akkor viszont megérdemled a sorsodat."

Az az opció kimaradt, hogy mi van akkor, ha több lóvét teszel el, mint amennyit dolgozol.
Esetleg egyáltalán nem dolgozol, csak szakad a lé.

orient 2010.10.26. 11:33:53

@midnight coder: A GDP a multik termelik ki, nemcsak itt de egész kelet Európában.

2. a cégek adókedvezmények ellenére is sokkal több adót fizetnek be mint a kis cégek, bérek formájában.

3. Ezek közül a multik közül Egyik sem adómentesen van itt. Tudod ki van itt adókedvezménnyel? Audi, Nokia, Mercedes (lesz) és egyéb multik. Ők sosem lesznek megadóztatva. A magyar telecom, Eon...stb nem adókedvezménnyel jött ide hanem mint befektető.

4. HA a kis cégek fognak foglalkoztatni mindenkit akkor olyan jó lesz itt az élet mint dél-olaszországban és egyéb régiókban. Csak vedd a fáradságot és nézd meg EU-ban hol élnek jól az emberek, ott ahol sok a multi vagy ahol nincs egyáltalán...csak vedd a fáradságot, megfogsz lepődni.

phaszfej 2010.10.26. 11:34:10

Ez a fidesz még van? jesszus! már 10 éve se volt szimpatikus azzal a kokárdás választási őrületével.

egyébként ez az írás egy fos. álszent baromság. a szerző szavaival élve: a meghunyászkodás ára a szolgaság.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 11:35:43

@gyvy: Nekem ez az "átmenetiség" erősen a "bármi" kategóriája.

Azt talán hajlandó vagyok elhinni, hogy "Jó napot kívánok!".
A többit erős fenntartásokkal.

himposztor 2010.10.26. 11:37:49

@Lord_M_: Csak közbeszúrnám, hogy annak a bizonyos középrétegnek min. a fele közalkalmazott, de méginkább köztisztviselő, aki csak virtuálisan adózik, mert az állam bá átteszi a pénzt egyik zsebéből a másikba.

Nephin 2010.10.26. 11:40:07

@Lord_M_: nem, 250k bruttóval még nem gazdag, de sokkal jobban él, mint a 120k bruttós vagy a minimálbéres. A 400k-s ebben az összehasonlításban igenis gazdag, persze a havi 800k és felettiekhez képest nem, de talán abban egyetértünk, hogy nem őket kell alapnak venni (ha demagóg lennék, azt mondanám, nem lehet mindenki politikus...:D).

orient 2010.10.26. 11:42:01

@gyvy: Közelít az álláspont. Onnan lehet elvenni ahol van. Hát a közigazgatásban sok van és sok megy el feleslegesen. Onnan is el lehetne venni, nem egészségügy ahol még több kéne,de sok az olyan terület ahol rossz rendszert tartanak fent csak szociális alapon. pl. hivatalok ahol alig dolgoznak, de nem akarnak elbocsátani mert akkor mit szól a nép az megszorítás...stb. Inkább a multi rugdosson ki. Csak a multis ember innentől a te adódból fog segélyezni adófizetés helyett azért, hogy szintén a te adódból sok ezer közalkalmazott akinek alig van munkája tovább ülhessen ott a semmit sem termelve.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 11:42:12

@Nephin: bocs, de ez hülyeség. 250k és 120k bruttó nettója közt csak százalékosan nagy a különbség. Minőségi ugrást nem jelent a mai árak mellett.

Naneee 2010.10.26. 11:44:36

@Nephin: "250-400k bruttóval elég vékonyka a te "középréteged"... ébresztő, az emberek 90%-nak a 150k is álom."

Hát ez az! Íme egy kis statisztika (tudom, fúj, meg brrr, meg hazugság ..., de ha nem is szentírás azért az arányok elég sokatmondóak):

/2009-es adatokból www.afsz.hu/

Keresetnagyság létszámmegoszlása a nemzetgazdaság egészére:

100.000,- Ft-ig: 23,7%
100-200e Ft: 44%
200-500e Ft: 27,3%
500e felett: 4,9%

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 11:46:55

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Ha a fix kiadásai mindkettőnek kb egyformák (gáz-víz-villany-kaja), akkor a fennmaradó összeg nem kétszeres, hanem kb tíz-tizenötszörös lesz.

Ez nem minőségi különbség?

odamondó 2010.10.26. 11:49:11

4 éve hagytam el az országot 85nettó pénzen éltem havonta és már akkor nem tudtam belőle kijönni, pedig az általad felsorolt luxusokkal nem éltem.

Nem vagy alig használtam mobilt azt is max 1 perces hívásra, hogy egyeztessek valamit. Ha boltba mentem mindig az olcsóbbat választottam stb.

Tehát az ilyen poszoló jól bekaphatja. AZóta bérek nem nőttek, de árak igen.

Hurri Kán 2010.10.26. 11:50:40

@orient: na igen, a közigazgatás az erősen túlméretezett (színvonalhoz képest mindenképp), de ehhez valamiért érdemben mégse mert eddig senki hozzányúlni.

Megjegyzem, ha onnan rúgnak ki embereket és lesznek munkanélküliek, ugyanúgy fizetni kell utánuk az államnak (fizetés helyett munkanélküli segélyt).

A kisebb parlament + önkormányzatok egy lépés ebbe az irányba, de inkább csak szimbolikus jelentőségű.

Nephin 2010.10.26. 11:56:33

@kolbászoszsömle: így van. Nem mindegy, hogy a hónap végére nem marad pénzed, vagy még több (tíz)ezer felett rendelkezel.

orient 2010.10.26. 12:17:09

@gyvy: ez igaz, viszont erre jött az adócsökkentés és ha a multikat nem szekálják+alacsonyabbak az adók januártól akkor azt egy idő után felszívja a versenyszféra és lesz munkájuk. Szerintem semmiképpen sem azokat az ágazatokat kéne szívatni akik sokaknak munkát adnak. Bankadóval egyet értettem, még a kereskedelmi láncokkal is úgy ahogy, mert ezeket még képes kitölteni a magyar piac multi nélkül. De akik képzett, szellemi munkát tesznek majd utcára ez miatt, és alternativa a piacon nincs nagyon, azok sokáig ott is maradnak majd sajnos...

Lord_M_ 2010.10.26. 12:28:30

@Naneee: ebben az olvasatban akkor valahogy mégis úszik a dolog Nephin állításaiban

a 150K nem lehet 90% álma ha csak kb 35% keres ennél kevesebbet... az adófizetői réteg 65%a legalább ennyit, vagy jobban keres.

+ azt a 35% kieső részt vegyük kicsit jobban szemügyre, hány boríték van még a dologban... ami bruttó 150k-hoz közeli vagy a fölé emeli a bért. Nephin 90%-a 20%-ra apadt...

ugyanakkor vegyük észre, hogy ha a matematika igaz, akkor 20% feletti rész (de legyen 30%) számára az adócsökkentés ÉS családi adókedvezmény már nettó bérnövekedést okoz.

Azokat sajnálom akiknél a megállapodás nettó bérre szól (lásd: a boríték) és ott az adócsökkentést örömmel lenyeli a vállalkozó... de a dolgozónak is elemi érdeke lenne hogy normál fizetésre legyen bejelentve. (hiszen még az adókedvezményektől is eleshet, ha már nincs miből visszaigényelni)

Juci Óbudáról 2010.10.26. 12:42:34

@Caprica99:

Mivel felesleges dolgot sohasem veszek, ezért futja arra, amire kell. Ezért természetesen nem 8 órát dolgozom.
A sarki kisboltot pedig azért is támogatom, mert nemrég egy "kistecsó" költözött a környékre.

Goompah 2010.10.26. 12:47:30

@Devil:

"Orbannak penz keleltt mert elkurta."

Kik is kúrták el az elmúlt 8 évben?

Dr. Alzheimer csókoltat.

Lord_M_ 2010.10.26. 12:48:15

@himposztor: az kb 410.000 ember...

ugyanakkor ennek egy része azért van, hogy legyen aki megvizsgálja a gyerekeinket a rendelőben, akik tanítják őket a suliban, akik igazoltatnak az utakon, akik a honvédség kötelékébe tartoznak, akiket akkor hívunk ha ég a ház, vagy beszorultunk egy autóba a karambol során... ezeket nem adhatod át másnak ezek nem termelnek profitot. De ezek is fizetnek adókat, (kvázi visszavesz az állam), fizetnek áfát, és most majd részesülnek a különadókból.

Megint egy másik részük szükséges hogy legyen aki legyártja az erkölcsi bizonyítványodat, az útleveledet, jogsidat, beszedjék az adót, stb... Tehát az állam szükséges adminisztrációját végzik, tulajdonképpen működtetik az államot. Ezeket sem lehet kivonni...viszont ők is fizetnek majd különadót (a válságadók reájuk eső részét)

és gondolom van néhány 10.000 aki csak úgy lóg az egész rendszeren... nahh ezeket persze ki kéne rakni a fenébe... de a fenti számolással csak a nettó bérük mintegy 75%át spórolná meg az állam. illetve csökkentsük az esetleges munkanélküli járulékaik terhével.... (mondjuk még így is megmaradna kb nettó a fele)

ugyanakkor azok az emberek is fogyasztanak, és egy gazdaság egyik fő pillére a fogyasztótársadalom (lásd válság egyik fő problémája, hogy a fogyasztás visszaesett, nem kell annyi termék, tehát nincs szükség annyi termelésre, azaz annyi munkaerőre... lásd bele az ördögi kört, ha kirúgsz 20 embert tovább csökken a fogyasztás...)

alapvető közgazdasági tétel ez, de józan paraszti ésszel belátható (és nekem nincs közgáz diplomám) hogy ha van kereslet, akkor van megfelelő piac a termékek felvételére, amiből lesz munkahelyteremtés, abból meg adók és csökkenő kiadások.. ha tehát azokat terheled közvetlenül megszorító adókkal akik amúgy fogyasztanának, akkor visszaszorítod a fogyasztást és újabb lendületet adsz a válságnak. (mégkevesebb fogyasztó = mégkevesebb piac = mégkevesebb termelés = mégtöbb elbocsátás = mégkevesebb adóbevétel --> tehát jön újabb extra adó)

ezért szerencsés húzás az áttételes válságadó, ami nem közvetlenül a fogyasztásra hat. Természetesen kell hogy ezt a kiadási oldalon is kövesse valami(értelemszerűen vágások), különben 3 év múlva megint ott állunk majd ahol Bajnai Gordon előtt álltunk)

amúgy micsoda éles kanyart vettünk a különadóktól a munkaerőpiacig :) (bár kétségtelen lesz összefüggés - de azért nem kell nemzethalált (nemzet-éhhalált) belelátni.

LiberAll 2010.10.26. 12:54:18

@kolbászoszsömle: könyörgöm, ez egy B+ (bmegplusz)blog, Őszintén mit vártál ? :)
Amúgy, ha mindent komolyan vennék amit az internetet olvastam már rég emigráltam volna valami messzi, messzi galaxisba, családostul retúrjegy nélkül ;)

Goompah 2010.10.26. 12:57:44

@Dave68: "A kereskedelmi láncoknál meg őszintén szólva nem is bánnám, ha ez az intézkedés kissé megroppantaná a gerincüket. Hány kisbolt tűnt el, hány ember lett munkanélküli, vagy önfenntartó vállalkozóból minimálbérért lapátoló kiszolgáltatott alkalmazott miattuk?"

Elfelejted megemlíteni, hány ember életszínvonala nőtt a multik általában (!) és összességében alacsonyabb árai miatt. Teszek a tönkrement kisboltosra, ha ezért cserében a körzetében élő 1000 ember ezentúl olcsóbban veheti meg az élelmiszert a multiban.

Valaki írta, hogy neki iis kisboltja van és az árai legtöbbször alacsonyabbak a multi akciós árainál, a nem akciósokról nem is beszélve. Kértem tőle egy 8-10 áruból álló árlistát, azóta sem írt ilyet...

Nephin 2010.10.26. 12:59:07

@Lord_M_: Igen, a 90% eltúlzott volt, de az idézett statisztika alapján az emberek 67.7%-a 200k alatt keres. Ebből vegyük le a 150-200 közötti részt, ami, hidd el, nem olyan nagy szám, marad mondjuk 50-55%, de szerintem van az 60% is. Honnan jött ki neked a 35%? :)

Nem akarok ezen rugózni, hiszen elég körbenéznem, még itt, a nyugati határszélen is. A családi adózásba nem esők (felnőtt gyerek, nincs gyerek stb.) keményen rosszul járnak, és ők (mi) adják a többséget, bejelentett állással, nem borítékos rendszerben. Ráadásul közülük sokakat épp a multicégek alkalmaznak, pech.

Hurri Kán 2010.10.26. 13:02:23

@orient: Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy a kormány jelenleg olyan helyzetben van, mint akinek összekötözött lábbal kéne táncolni. Ugye bármilyen átalakítás (utálom ezt a kifejezést mert elcsépelt, de nem tudok jobbat) pénzbe kerül.

A "szent hiánycél" az mindenképpen betartandó, és emiatt (is) kellettek ezek a plusz adók, mert ilyen terhet a lakosságra rátolni már nem lehetne.

Van a mondás is ugye, hogy azt a lovat kell ütni, amelyik húz, ez persze visszafelé is elsülhet, remélem nem így lesz.

Bárhonnan veszel el pénzt az fáj ugyan, de ez olyan, hogy most akkor melyik ujjadat harapd meg. Mindegyik fáj, talán most ez volt a legkevésbé rossz.

Még jobb az lenne, ha addig, amíg ezeket az adókat beszedik, azalatt megoldanák azt, hogy ez a hiány ne generálódjon évről-évre újra.

Mert szerintem EZ a fő probléma, csak erről is keveset beszélnek.

Hurri Kán 2010.10.26. 13:06:36

@Nephin: és arra gondoltál pl. hogy lehet ezzel a gyerekvállalást akarják ösztönözni? Mert a most születendő, és majdan jövedelmet termelő gyerekekbe való, csúnyán fogalmazva beruházás, kőkemény gazdasági érdek, mert ha valami ezen a téren is nem történik, kb. 20-25 év múlva nem lesz a nyugdíjakat miből fizetni!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 13:06:51

@kolbászoszsömle: a 10-15x-öst egyrészt erős túlzásnak tartom, másrészt az, hogy az egyik (szintén erős, mondhatni költői túlzással!) egy kiló húst vehet havonta, a másik meg kettőt... az nálam nem jelent minőségi különbséget.
Ráadásul ne úgy számold, hogy a 125k bruttó az nettóban is fele a 250k-nak! (bár a mostani állapotokat nem tudom)
Ha csak és kizárólag magamra gondolok, akkor nekem ekkora különbség talán nem is érné meg, hogy pl. munkahelyet váltsak.

Nephin 2010.10.26. 13:16:23

@gyvy: alapvetően már azzal problémám van, ha az állam úgymond "meg akar vesztegetni", hogy gyerekem legyen. Milyen jogon szól bele (akár így, közvetve is) az egyik legszemélyesebb dologba?

A másik: örülök, ha magamat fenntartom a fizetésemből (feljebb ecsetelve), most ez még kevesebb lesz, hogyan vállaljak gyereket teljesen bizonytalan alapokra?

Nephin 2010.10.26. 13:21:12

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: igazad van, nem a fele, de nekem azért megérné a váltás, abból még félre is tudnék tenni. :)

Goompah 2010.10.26. 13:23:04

@midnight coder: Miért nem vásárolsz magyar gyártmányú DVD-lejátszót? Az biztos sokkal tartósabb lenne.

Erről eszembe jut az a magyar cég (Englide), amely szintén Kínában gyártatja a CPU-hűtőventilátorait. Vajon miért nem Magyarországon teszi?

orient 2010.10.26. 13:49:11

@gyvy: ok igaz. Vegyenek el idén, de ha már most csinálják a változtatást, "átalakítást" és jövőre akkor nem kéne 3 évig. Mindegy én csak remélem nem lesznek hosszútávú következményei az ország gazdaságára.

Értsd:
-ha 1-2 bank elmegy, ok, lehet jobb is
-ha tesco meg pár üzletlánc kivonul, nagyobb piac marad a többinek ez is ok
-de, ha pl a telco és energetikai cégek átpakolják a fejlesztőközpontjaikat ez miatt (jelenleg a voda, eon, t-systems-nek is itt a reg. fejlesztője...)elviszik a csehekhez az nagy szopás lesz. Csak a T IT szektora több mint 2000 fő Magyarországon.
-egy potenciális fejlesztőközpont ezért nem jön ide és máshol nyit, ad ezreknek munkát, már nem érte meg adóztatni a cégeket...

Hurri Kán 2010.10.26. 13:52:40

@Nephin: ez nem megvesztegetés, meg nem kötelező, csak van ahol rájöttek állami szinten, hogy gazdaságilag is szükséges a gyerekvállalást ösztönözni.

Persze úgy valóban nehéz, hogy négy év múlva megint átvariálják az adórendszert, ez sajnos a gazdaság minden résztvevőjét rosszul érinti egyébként mert lehetetlen hosszabb távra tervezni.

Lord_M_ 2010.10.26. 13:57:09

@Nephin: 100.000,- Ft-ig: 23,7%
100-200e Ft: 44%

mivel az eloszlás nem arányos ezért a teljes statisztikára jellemző arányosságot alkalmaztam a 100.000 és 200.000 közötti eloszlásra is. (100-130(23.7%), 130-150(44%), 150-180(27%),180-200(5%))
de hibáztam én is látom, fejben nem megy ez annyira ...
(mekkora sávokat hány százaléka keresheti a lakosságnak)
100-130 között az összesre vetítve tehát 10.4% keres
130-150 között 19% ...

tehát összesen : itt mintegy 56%ig lehet összeadni.. Természetesen a valódi szórás ennél lehet árnyaltabb (46%-60%ig)

mea maxima culpa. A statisztika alapján, ugyanakkor azt továbbra is úgy látom, hogy ha valaki 130.000 felett van bejelentve akkor sokkal könnyebben van közelebb a 180-hoz .... és akkor már csak olyan 40% környékére áll ez az érték ...

ugyanakkor azzal továbbra sem tudok azonosulni hogy a szingli - gyermektelen duplaminimál béren élők alkossák az ország kétharmadát... márpedig ahol gyerek van ott a gyerek után járó adókedvezmény gyakorlatilag kompenzálja az összes kieső részt...

mondjuk ennél már csak az a viccesebb ahogy Mesterházy magát "fiatal dolgozónak" (vagy minek) nevezte...

Hurri Kán 2010.10.26. 14:02:57

@orient: amúgy ha tegyük fel idejönne egy új cég, kaphat eseti kedvezményt, tehát a különadó nem biztos hogy érinti. Azt meg nem hinném hogy azok a cégek, amikről Te írsz emiatt a különadó miatt kivonulnának, a kivonulás+ máshol letelepedés költsége a különadónál valszeg magasabb lenne, persze az is lehet hogy nem, nincs annyi adat a birtokomban hogy ezt egyértelműen meg tudjam mondani.

Ismét hangsúlyozom, a különadó sem gyógyír mindenre, mondjuk úgy hogy a jelen helyzetben szükségszerű volt.

Nephin 2010.10.26. 14:10:36

@Lord_M_: igazad van, a gyerekek megléte kompenzál valamennyire, de ahol még vagy már nincs ilyen (és ez nagyon sokakat érint), ott továbbra is a rossz végén állnak annak a bizonyosnak. :)

Az MSZP-t inkább hagyjuk, tulajdonképpen ők szabadították ránk a Fidesz-ámokfutást másodszorra is, ez megbocsájthatatlan. Fiatal dolgozó, persze...én is az vagyok, cseréljünk. :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 14:12:06

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:

Bruttó 125000 az mondjuk 91000 nettó
bruttó 250000 az olyan 165000

Ha 30000 a gázvízvillany, 35000 a kaja, 15000 a munkába járás, akkor az egyiknek marad szabadon felhasználható 11000 HUF, a másiknak meg 85000.

Igazad van a különbség nincs tízszeres, "csak" hét és félszeres...

És valóban nincs az között minőségi különbség, hogy heti 20000 forintból kell elrendezned a szórakozásod, művelődésed, vagy heti 2600-ból.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 14:45:40

@gyvy: A gyerekvállalást úgy lehetne ösztönözni, ha a munkavállaló gyereke nem a munkáltató büntetése lenne.

Hurri Kán 2010.10.26. 14:48:47

@kolbászoszsömle: segítek: ha az adókedvezményt az ÁLLAM adná akkor az miért a munkáltató büntetése?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 15:19:23

@gyvy: Hűűű...

Szóval a jelenlegi helyzetben az, ha egy nő vemhes lesz, akkor az kb ötmillió mínuszt jelent a cégnek, mert nem szabad kirúgni, a szabadságát meg kell váltani, a terhes nő táppénzre megy (aminek jó részét a munkáltató fizeti), aztán beteg lesz a gyereke, és mire odaér, hogy végre ki lehet baszni a picsába, megen terhes lesz, és kezdődik elölről.
Egy munkáltatónak nincs nagyobb büntetés, mint egy terhes nő.

Tipikusan az ártó segítség előidézte helyzetről van szó.

Hurri Kán 2010.10.26. 15:21:42

vemhes a tehén szokott lenni te tahó

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 15:22:11

@gyvy: Meg az, aki kiszed a zsebemből ötmillió forintot.

Lord_M_ 2010.10.26. 15:31:36

@kolbászoszsömle: ööö beteg e vagy cimbora?

1) az emberi nőstény terhes és nem vemhes

2) tán nem te is amolyan vállalkozó vagy aki bárkit felvesz aki szülési időszakon kívűl esik ? (rólad szólnak e a Munkahelyi Terror blogbejegyzései?)

Drága cimbora, a Te világrajöttödet és létezésedet is hasonló módon oldotta meg a társadalom és a gazdaság. Kedves édesanyád terhes lett, majd kilenc hónap elteltével megszülettél és valakinek borzalmasan sok örömet okoztál létezéseddel, nézéseddel, gügyögéseddel.
Ne feledjük, te is lehettél beteg...

Most hogy eltelt pár év, aktív tagja vagy a társadalomnak és ha nem vagy éppen munkanélküli vagy direkt adókerülő, akkor finanszírozod a nyugdíjasok életét, a gyermekekét, és még pár ingyenélőét.

Gondolom nyugdíjasként önygilkosságot követsz majd el, hogy ne legyél kártékony tagja a társadalomnak, hiszen ha a jelenlegi nyugdíjrendszer nem termel neked annyit hogy önfentartó legyél, akkor az állam majd kipótolja... illetve az orvosi és más ellátások is csak költséget jelentenek majd az államnak, meg néhány vállalkozónak.

Amúgy pedig, a munkáltató hozzáállásától függ hogy hogyan értékeli a helyzetet. Van ahol megvárják hogy visszatérjen a dolgozó és újra munkába áll... a te gondolkodásod sekélyes és ráadásul gazdaságilag is ostoba.

Ha már belefektettél a nőbe és gyermekébe 5 milliót, akkor addig talán ne rúgd ki amíg ki nem termeli neked ezt a befektetést és némi hasznot. tudod olyan ez mint a részvények, ha eladod a papírt amikor padlón van : realizálod a veszteséget, ha vársz, még akár nyerhetsz is az ügyön...

ehh...

Goompah 2010.10.26. 15:35:56

@kolbászoszsömle:

Gammelwürstchen, lehet, hogy az anyád veled vemhes volt, aztán 9 hónapra megellett, ezt te biztos jobban tudod.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 15:49:59

@Lord_M_: Szemantikai vita?
Nem is terhes, hanem áldott állapotban van?
Ki a faszt érdekli?
Most tök komolyan!

Ha a társadalomnak szüksége van a gyerekre, akkor azt ne az munkáltatóval fizettesse ki.
Ennyi.

És igen, rólam is szólnak.
Igaz, szemtől-szemben sosem mondom ki, hogy ez-az-amaz miért is nem felel meg a becses igényeimnek, a frissen házasodott kolleginától pedig miért is kell ukmukfukk megszabadulni, de ez van.

Iszonyú sok pénzről beszélünk, egy évi pártízmilliós üzlet esetén.
Egyszerűen nem fér bele a keretbe az, hogy elmegy szülni.

Ezért bele sem fektetem az öt misit. Ennyi.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.26. 15:54:36

@kolbászoszsömle: na ezért kellenek a multik. A magyar vállalkozó (tisztelet a ritka kivételnek) mind ilyen tetű. A multiknál kb. 50% az arány.

Goompah 2010.10.26. 16:04:11

@kolbászoszsömle:

Gammelwürstchen, meg fogsz lepődni, de a munkáltató fizeti a dolgozó TB-jét, adóját, nyugdíját és minden egyebét is. Azt is, amit formailg a dolgozótól vonnak le, mert az is a munkaadótól származik, nem? Akkor meg miről is beszélsz?

Lord_M_ 2010.10.26. 16:09:15

@kolbászoszsömle: nem szemantikai a vita, hanem alapvető tisztelet. Egy olyan helyzettel kapcsolatban, aminek köszönhetjük mi magunk is a létezésünket.

ennyi erővel, ha már szemantika, dobhatnánk a kiemelkedő "ember" elnevezést, mint faj megkülönböztetést, hiszen biológiailag nem sokban különbözünk az állatoktól... hasonló a felépítésünk miegymás... max kicsit nagyobb az agyunk... oszt csókolom...

azon túl viszont történetesen érdekel, hogy mi a helyzet ezzel a kérdéssel. Azon túl pedig nem tudom mivel foglalkozhat a céged, de ha nem kifejezetten robotoknak gyártasz valamit, akkor neked is kellenek a gyerekek, ők lesznek a potenciális vevőid.. ha esetleg elszaporodsz és az utód továbbviszi a céget, akkor az ő vevői...

a véleménykülönbség azonban nem kifejezetten abban van, hogy alkalmazol e nőket vagy sem, hanem ahogy ebben a témában nyilatkozol.

harmadrészt pedig ... az ilyen munkáltatóknak (is) hála hogy ma az átlag első gyerekvállalási idő elszaladt 30-40 közé ... okozva ezzel sok problémát orvosi értelemben, illetve generálva az öregedő társadalom tökéletes forrását...

mindenesetre részemről hálás vagyok, hogy ilyen őszintén vállaltad ezeket. Újra tanultam valamit az emberekről... (oppardon szemantikai vita) állatokról... (mielőtt megsértődnél nem neked címeztem, csak érzékeltetném a szemantika fontosságát)

orient 2010.10.26. 16:13:23

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: igaz, multit lehet anyázni, de sosem dolgoznék magyar cégnek. Volt pár és most már messze kerülöm: kapcsolat ki, kit ismer, kinek nyal. Ha felvennének is esetleg a sok proekció után, a bértárgyalás így kezdődik: két részből áll a fizetés. 1. egy bejelentett ami....stb. többit tudjátok.

Sok multinak dolgoztam már. Sosem ismertem sehol senkit, csak szakmai tapasztalat érdekelte őket. Nem kell nyaljak, tapossak, ha jól dolgozom akkor értékelik, és tökéletesek a munkakörülmények. Bezzeg a jó magyar vállalatok. Ahol azért rúgnak ki jól teljesítőket sokszor, hogy a főnök unokaöccse jöhessen meg hasonlók. Hát kösz nem...

Goompah 2010.10.26. 16:55:10

@Lord_M_:

Itt arról folyt a vita, hogy támogassuk a magyar cégeket, munkaadókat. Csak elgondolkodom azon, mennyire méltó a támogatásra az a magyar cég (vagyis a legtöbb magyar cég), amely tudatosan nem vesz föl hamarosan gyermeket vállaló nőket.

Akkor már ezerszer inkább a multi.

"biológiailag nem sokban különbözünk az állatoktól... hasonló a felépítésünk miegymás... max kicsit nagyobb az agyunk"

Gammelwürstchen esetében ebben sem vagyok olyan biztos.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 17:06:02

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Az nem tetűség, hogy választok az között, kifizetek hiába ötmilliót, vagy nem fizetek ki hiába ötmilliót...

Különben, meg ötmillióért, akár tetű is lehetek.
Ötmillió forint ugyanis _nagyon_ sok pénz, amikor meg kell keresni.

@Goompah: hogyhogy miről beszélek?
Amikor elmegy táppénzre az anyuka, akkor mit fizet a munkáltató? Na mit?
És amikor ki kell adni a szabadságot, akkor mit fizet?
Na mit?
És mit kap érte? A pénzéért?
Na mit?

@Lord_M_: Még mindig az a kérdés, hogy miért ÉN fizessem ki azt, amire a társadalomnak van szüksége?
Miért nem a társadalom fizeti?

Goompah 2010.10.26. 17:12:30

@Gammelwürstchen:

Számold fel a cégedet és akkor nem fizeted.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 18:08:31

@Goompah: Pénzből élek. Pénzből élnek az alkalmazottak.
Egy szülő nő tétel egy kis-közepes cégnél.
Abból nem lehet érzelmi kérdést csinálni, hogy tudsz-e felhalmozni a következő időkre.

Ha van három alkalmazottad, meg olyan hülye vagy, hogy magadat is rendesen foglakoztatod, és a bruttó bér nálad 140000 HUF, akkor a havi bérkiadásod 720000 HUF.
Ebből ténylegesen ki KELL adni 620000-t (és akkor a saját béred nincs a zsebedben).
Az az ötmillió, amit a terhes nő elvisz a cégből, 7 havi működési költség.
Ez kb azt jelenti, hogy négy rossz hónapot át lehet vészelni.

pug406st 2010.10.26. 18:18:31

multinak magyar munkavállaló dolgozik, magyar kkv szállít. nem lesz fejlesztés magyar kkv-nek felkopik az álla. magyar kkv akkor fejleszt ha tudja, hogy a multi az általa előállított terméket megvásárolja. multi nem fog kivonulni de csökkenteni akarja majd az elvárt nyereség elvesztését. mit tesz? vág a költségeken. hol? munkavállalók, beszállítók. ez mind magyar. hogy működik a rendszer? megrendeli zöldséget ha el tudja adni fizet, ha nem akkor a beszállító szépen visszaveszi a 8 nap után nem éppen friss zöldséget. ellenben multi 180 napra (fog) fizetni. kevesebb munkavállalóval is lehet dolgoztatni.

lehet szidni a nem magyar multit de a magyar nagy cégek sem jobbak. minden gazdálkodó szervezet a minél nagyobb profit elérése, mint ahogy a munkavállaló sem mondja azt, hogy köszi de nem ér annyit a munkám, mint a fizetésem, úgyhogy lécci csökkentsd..

Erdőtársulás 2010.10.26. 18:27:50

@Atro: Az áfa emelés nem alternatíva. Ha ezt belátod te magad is, akkor nem tudom mi értelme volt feldobnod.

Konyhai közgazdaságtan: a múlt héten még 224 forint volt a Sparban a 4 darabos danone joghurt. Tegnap 236 lett. Ilyen magas még sosem volt. De ez csak egy példa. Nem hárítanak át egy fillért sem...

Erdőtársulás 2010.10.26. 18:42:26

@orient: Akit a versenyszférából ezért építenek le, az tudni fogja mi történt, elég jól kommunikálni tudják az ilyesmit a cégek (befelé). Legfeljebb nem akarja majd megérteni, de az szerintem kevésbé jellemző ezen cégek alkalmazottaira.
A saját fogyasztási szokásaidból kár kiindulni. Finoman fogalmaztam. Egy távközlési számlázórendszer inputjaként előálló napi több millió hívásrekordot (szolgáltatónként) nem gonosz manók hozzák létre. Van hova csökkennie. Ez a valóság.
Természetesen komoly leépítés lesz a közszférában is.
Nem értem mit akartál nekem válaszolni.

De megragadom az alkalmat és megemlítem hogy az MT egyértelműen rendelkezik a gazdasági társaságok bérezési jogi körülményeiről. Félreérthetetlenül kimondja: fizetést csökkenteni, arról lemondani nem lehet.
Azaz aki bent marad (a versenyszférában, és nem a közszférában, ahol befagynak vagy akár csökkennek is amúgy se magas fizetések) a jövő évi adóváltozásoknak köszönhetően még nagyobbat nyer, aki kiesik, az még nagyobbat szív.
A mostani válságot pont ugyan ez a jelenség kíséri (a deflációs veszéllyel van kapcsolata), a kormány ezzel ráerősített a hatásra.

pug406st 2010.10.26. 18:45:30

@Erdőtársulás: persze hivatalosan nem lehet csökkenteni fizetést de amikor majd leülnek veled, hogy átszervezés van a cégnél és nem ügyintéző leszel hanem aktatologató 1 másik osztályon és vagy elfogadod a felajánlott összeget vagy sajnos el kell köszönniük tőled? mindenre van orvosság...

Erdőtársulás 2010.10.26. 18:57:11

@pug406st: Nem véletlenül írtam, hogy nem lehet. Semmilyen módon lehet. Akkor sem, ha más munkakörben kezdenek foglalkoztatni. Amely mellesleg nem haladhatja meg a 2 hónapot naptári évente.

pug406st 2010.10.26. 19:13:47

@Erdőtársulás: félreértesz. megszűnik az adott munkahelyi pozíció de felajánlanak helyette másikat...

Erdőtársulás 2010.10.26. 20:08:15

@pug406st: Nincs ilyen. Ha ilyet csinálnak, akkor a Munkaügyi Bírósághoz kell fordulni. Azonnal választ kapsz rá, és nem csak hogy kártérítést, de elképzelhető, hogy a munkáltatót meg is bírságolják. A törvény teljesen egyértelműen fogalmaz. Sajnos Magyarországon kevesen ismerik, gyakran vállalatvezetők, sőt "humán erőforrás" munkatársak sem. Esetenként ismerik, de arra játszanak, hogy a munkavállalók tájékozatlanok. Mint esetünkben látható, feltehetően nagy sikerrel...

pug406st 2010.10.26. 20:15:45

@Erdőtársulás: igen ebben igazad van, hogy tájékozatlanságra alapoznak a munkáltatók de hidd el manapság mindenki félti annyira a munkáját, hogy elfogad bármit. lehet munkaügyi bírósághoz fordulni ahol valószínűleg még nyerhetsz is csak kérdés mi történik addig veled, miből tartod el a családod stb. teszem hozzá szerencsére engem nem érint a dolog de tudjuk nagyon jól, hogy a hr részen eléggé meg lehet fogni egy gazdasági társaság kiadásait...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.26. 20:28:14

@Erdőtársulás: hmmm... Mi van, ha nem tudom kifizetni az eddigi bért?
Kirúgom az embert.

Mi van, ha jövő héten már végkielégítést kellene fizetnem?
Ezen a héten rúgom ki...

Lehet itt varázsolni törvényekkel, de ha egy vállalat nem termeli ki a bérköltség dupláját, az a szakadék szélén táncol.
Az meg nem biztonságos.

Erdőtársulás 2010.10.27. 07:35:20

@pug406st: Nem is állítom, hogy a gyakorlat sok cégnél nem az, amit írsz (ami sajnálatos).
Viszont a nagyoknál, ahol a legjobb fizetéseket adják, ott kevésbé próbálnak ilyesmivel trükközni.
Ezért állítottam azt, hogy a válságnak és a kormány intézkedéseinek hatása együttesen a sokat nyer - sokat veszt helyzet marginalizálódása.
Én például (kopogjuk le) sokat nyerek, konkrétan nettó 70 ezer körül, de van olyan ismerősöm, aki egy éve még hasonló bérrel rendelkezett, most pedig segélyt kap, ami a rezsire se elég (az állami ellátás azok számára akik épp csak most veszítették el munkájukat, ezért még nem érték el a szegénységi küszöböt, gyakorlatilag nulla). A frikcionális munkanélküliség a statisztikák szerint Magyarországon megszokott 3-6 hónap helyett lassan egy évet mutat.

Erdőtársulás 2010.10.27. 07:42:13

@kolbászoszsömle: Egyetértek. Kiegészítem azzal, hogy Magyarországon a KKV szektort erősen jellemzi az, hogy papíron épp csak nem veszteséges (vagy átmeneti ideig azt is vállalja). EZ az adó és járulékterhek megfizetésének elkerülése miatt van így. A legtöbb ilyen vállalat vezetője/tulajdonosa olyan sikerrel tudja eltorzítani a bevételi és költségadatait számlaadás elhagyásával, számlavásárlással, stb, hogy utána saját magának sincs fogalma arról, hogy tudna-e nyereségesen működni, növekedni, stb. Ez teljes mértékben ellehetetleníti a stratégiai tervezést még akkor is, ha netán valami csoda folytán gondolkozna ilyesmiben...
Jövőre a helyzet némiképp változik, az adóátrendezés hatására. De a rutin, a régi szokások nem halnak ki egy év alatt.

Lámpavas 2010.11.01. 12:23:30

Most számoltam ki a jövő évi kötelező biztosításaimat: a motoromra 7500 helyett 2500-öt fogok fizetni, az autómra pedig 57.000 helyett 25.000-et.
Ezek a tények. Piac van, verseny, és nem áthárítás!
Márpedig a biztosítók is fizetik a csúnya-csúnya válságadót!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.11.01. 12:43:44

@Lámpavas: és mindezt ugyanannál a biztosítónál és ugyanolyan szolgáltatásokkal. Igaz? Vagy mégsem? Netán hazudsz? Áááá... egy igazmagyar, lincselő művész miért tenne ilyet? :DDD

Lámpavas 2010.11.04. 19:49:02

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Ki mondta, hogy ugyanannál a biztosítónál?
Lassan mondom: piac van és verseny. Ha nem tetszik az egyik, otthagyom és átmegyek a másikhoz, aki jobb feltételeket kínál.
Szóval mi is van az áthárítással?

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.11.04. 19:52:15

@Lámpavas: lassan mondom, hogy talán te is megértsd: tehát H-A-Z-U-D-SZ!
Ha azonos szolgáltatási színvonal, azonos biztosítónál ugyanannyiért vagy olcsóbban, akkor lenne igazságtartalma a beszólásodnak. Így szimpla terelés, hazudozás.
süti beállítások módosítása